metafrasi banner

young cheese

Zazula

Administrator
Staff member
Πέρα από κάτι ελάχιστα νέος τυρός (το ένα από την ΕΕ), δεν βρίσκω κάτι άλλο. Έχουμε καμιά απόδοση στην καθομιλουμένη (δηλ. για μη τεχνική χρήση);
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αλεξάνδρα, κάποια από τα ευρήματα αυτά είναι προϊόντα μηχανικής μετάφρασης. Έχω μια επιφύλαξη, διότι το young cheese είναι μικρής διάρκειας ωρίμανσης — που δεν ξέρω εάν δικαιολογεί το να το αποκαλέσουμε «ανώριμο» (χαρακτηρισμός μάλλον όχι θετικός, ενώ ένα young cheese μπορεί να προτιμάται από κάποιους για την όχι και τόσο έντονη γεύση του). Επίσης, με αφορμή άλλες γκουγκλεύσεις, να επισημάνω ότι άλλο πράγμα το young cheese κι άλλο το φρέσκο τυρί. Τέλος, το young cheese καλείται ενίοτε και green cheese (κι απ' αυτό τελικά είναι, σύμφωνα με τους μύθους, φτιαγμένη η σελήνη — κι όχι από "πράσινο" τυρί που μεταφράζουν ορισμένοι).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Να επισημάνω ότι άλλο πράγμα το young cheese κι άλλο το φρέσκο τυρί.
...Ενώ δεν ξέρω τι ισχύει για το χλωρό τυρί (που δείχνει να ταιριάζει και με το —συνώνυμο— green cheese).
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Κατάλαβα. Μήπως λοιπόν, αφού το "ανώριμο" μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό χαρακτηριστικό, να ταιριάζει ο χαρακτηρισμός "νεαρό τυρί" -- που δεν έχει, όμως, κανένα εύρημα στο γκουγκλ; Ξέρεις ποιον πρέπει να ρωτήσεις.
 
Όχι ακριβώς. Η φέτα όσο ωριμάζει, τόσο συρρικνώνεται/συμπυκνώνεται, σκληραίνει και ωριμάζει και η γεύση της. Χλωρό τυρί είναι τυρί που είναι φρέσκο-φρέσκο (που μόλις παράχθηκε).
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ρώτησα εγώ τον resident τυροκόμο της Λεξιλογίας, που λείπει διακοπές. Συμφώνησε ότι το "ανώριμο" μπορεί να παραπέμπει σε ανοστιά. Μίλησε όμως και για "άγουρο" τυρί.
 
Πάντως, χλωρό είναι σίγουρα σωστό γι' αυτό που ψάχνει ο Zazula.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το "άγουρο" το σκέφτηκα επηρεασμένος από το αγουρέλαιο (μάλιστα αναζήτησα αγουρότυρο & αγουροτύρι, χωρίς φυσικά καμία τύχη).

Ο γιατρός που μιλά εδώ για τη βρουκέλλωση φαίνεται να σχετίζει τον όρο "χλωρό" με τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την πήξη του (όπως αναφέρει ο Αμβρόσιος πιο πάνω): Ο μελιταίος πυρετός [...] μεταδίδεται από κατσίκια, πρόβατα και αγελάδες, που πάσχουν απ' αυτή τη νόσο, μέσω του γάλατός τους. Αν το πιούμε άβραστο κινδυνεύουμε. Κάποτε θεωρούνταν καλύτερο για το παιδί. Είναι όμως επικίνδυνο, όπως και το χλωρό τυρί. Το τυρί γενικότερα δεν πρέπει να βγαίνει στην κατανάλωση πριν περάσουν κάποιοι μήνες από την πήξη του.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ρίξε μια ματιά εδώ. Προς το τέλος, υπάρχει ένα ασύντακτο:

Young cheeses from two to three months to ripen. An aged kefalotyri, [...]

Το μυστήριο του ασύντακτου λύνεται με μετάβαση στο ολόιδιο άρθρο στην ελληνική γουίκη:

Το κεφαλοτύρι ωριμάζει μετά από δύο με τρεις μήνες. Ένα ώριμο κεφαλοτύρι, [...]


Και στο βικιλεξικό:
χλωροτύρι * τυρί που μόλις τυροκομήθηκε και δεν έχει αλάτι
...γέμισε τ'ασπροκάθαρο μεσάλι με χλωροτύρι, γιαούρτι... (Χρ. Χρηστοβασίλης, 1902)


For whatever it's worth... :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Επόμενο βήμα τα... αμούστακα τυριά. :D

Πάντως, θα βάλω εδώ, μόνο και μόνο για να βρίσκεται, το αγίνωτο τυρί, αλλά οφείλω να πω ότι ερωτεύτηκα το χλωροτύρι.
 
Top