Νόσος του Πόμπε.
Η ταινία εστιάζεται (καλά το λέω; ) στην προσπάθεια παραγωγής ενός νέου φαρμάκου γι' αυτήν τη σπάνια νόσο που οφείλεται σε γενετικά αίτια. Οι πάσχοντες εμφανίζουν έλλειψη του κατάλληλου ενζύμου που είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό του γλυκογόνου. Η επακόλουθη συσσώρευση του γλυκογόνου στον μυϊκό ιστό προκαλεί μυοπάθεια (εξασθένηση των μυών) που οδηγεί σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών και πιθανότατα και στον θάνατό τους.
Κι ενώ αρχικά ο πρωταγωνιστής (βιοχημικός ερευνητής) αναφέρεται στο παραπάνω ένζυμο, στη συνέχεια βάζει στο παιχνίδι κι ένα δεύτερο "uncovering" ένζυμο:
Η ταινία εστιάζεται (καλά το λέω; ) στην προσπάθεια παραγωγής ενός νέου φαρμάκου γι' αυτήν τη σπάνια νόσο που οφείλεται σε γενετικά αίτια. Οι πάσχοντες εμφανίζουν έλλειψη του κατάλληλου ενζύμου που είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό του γλυκογόνου. Η επακόλουθη συσσώρευση του γλυκογόνου στον μυϊκό ιστό προκαλεί μυοπάθεια (εξασθένηση των μυών) που οδηγεί σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών και πιθανότατα και στον θάνατό τους.
Κι ενώ αρχικά ο πρωταγωνιστής (βιοχημικός ερευνητής) αναφέρεται στο παραπάνω ένζυμο, στη συνέχεια βάζει στο παιχνίδι κι ένα δεύτερο "uncovering" ένζυμο:
I'm the only one who's cloned the gene for uncovering enzyme, so I can get more mannose 6-phosphate onto the lysosomal protein, and I can deliver a more effective amount of enzyme into the cells.
...the phosphotransferase and the second, uncovering enzyme...Δεδομένου ότι τα ένζυμα δρουν εξ ορισμού ως καταλύτες στις βιοχημικές αντιδράσεις, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κάτι σαν "ένζυμο-καταλύτης" που θα ήταν κατανοητό από τον μέσο θεατή, γιατί μου φαίνεται πλεονασμός. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο για "uncovering enzyme" δεν απέφερε καρπούς για την ελληνική απόδοση του όρου. Σκέφτηκα το "ένζυμο ενεργοποίησης" και άλλες παραπλήσιες αποδόσεις, αλλά μετά σκέφτηκα επίσης ότι είμαι μέλος της Λεξιλογίας, όπου τα ερωτήματα δεν μένουν αναπάντητα, και να 'μαι. :)
Παραδίδω Τετάρτη πρωί, οπότε έχουμε χρόνο.