Από το «άλλο νήμα» (που λέει κι ο Nickel στο #11), όπου ο επίμαχος όρος είναι το
human enhancement movement / transhumanism
Θα το μετέφραζα κίνημα για την υπέρβαση του ανθρώπου. Έτσι το καταλαβαίνω απ' αυτό που διαβάζω στη Βίκι, αλλά και από την επιστημονική φαντασία που έχω διαβάσει μέχρι τώρα.
Για τον εκεί όρο, νομίζω πως είναι εύλογες οι ενστάσεις που προβάλλονται στη συνέχεια. Αυτό δε σημαίνει, όμως, σώνει και ντε, ότι η
υπέρβαση είναι για πέταμα. Προσωπικά, τη βρίσκω πολύ πιο εικονοπλαστική, κι εδώ που τα λέμε, πιο κοντά και στο επιζητούμενο νόημα, από τη
μετάβαση:
Transhuman, or trans-human, is the concept of an intermediary form between human and posthuman. In other words, a transhuman is a being that resembles a human in most respects but who has powers and abilities
beyond those of standard humans.
Ενώ:
According to transhumanist thinkers, a
posthuman is a hypothetical future being "whose basic capacities so radically exceed those of present humans as to be no longer unambiguously human by our current standards."
Οπότε, αν το
υπεράνθρωπος είναι καπαρωμένο για το
superhuman, και το
μετάνθρωπος για το
posthuman, ίσως για το
transhuman να 'χει κάποια τύχη το
υπερβατικός άνθρωπος, ή ακόμα και
άνθρωπος-υπερβάτης.
(Γιατί, μεταβατικοί, κακά τα ψέματα, όλοι είμαστε.) Λέω εγώ τώρα, έτσι στα γρήγορα…
Όσο για τον τρανσουμανιστή, φαντάζομαι ότι σημαίνει τον θιασώτη της εν λόγω σκέψης, όχι το ον καθαυτό (τον transhumanist, δηλαδή, όχι τον transhuman).