Βεβαίως και έχει λογική. Ο άντρας μου που κάνει ιδιαίτερα χρεώνει και αυτά που χάνεις, αλλά τα αντικαθιστά οπωσδήποτε, κάποια άλλη μέρα και ώρα. Η λογική αυτού του πράγματος είναι ότι ο επαγγελματίας όπως λες δεσμεύει το χρόνο του και άρα ο πελάτης που τον δέσμευσε οφείλει να τον πληρώσει. Κάτι αντίστοιχο κάνουν σε κάποιες σχολές χορού: πληρώνεις ας πούμε για 20 ώρες μαθημάτων, χωρίς στάνταρ ωράριο. Σε κάθε μάθημα κλείνεις ραντεβού για το επόμενο και συνεχίζεις ώσπου να συμπληρωθούν 20 ώρες. Αν θελήσεις να ακυρώσεις κλεισμένο ραντεβού, πρέπει να το κάνεις τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα, διαφορετικά χάνεις τα χρήματα. Έτσι περιορίζεται η κοπάνα και εξασφαλίζεται η δέσμευση.
Αλλά η λογική των ψυχοsomething δεν νομίζω πως είναι αυτή, γιατί δεν αντιπροτείνουν κάτι, σου λένε μόνο αν το χάσεις έχασες. Επιπλέον, το σύστημα "πληρώνεις το χρόνο που δεσμεύεις" καλώς ή κακώς δεν εφαρμόζεται και πολύ στην Ελλάδα, αν πχ. κλείσω ραντεβού σε οποιονδήποτε γιατρό, ακόμη και πανάκριβο μεγαλογιατρό, και ακυρώσω ή απλώς δεν πατήσω, δε μου λέει κανείς να πληρώσω το ραντεβού, κλείνω άλλο κάποια άλλη στιγμή. Το ίδιο ισχύει σε πολλά επαγγέλματα, σε ινστιτούτα αισθητικής ας πούμε, αλλά και στα ιδιαίτερα που ανέφερες - καλώς ή κακώς. Γιατί ειδικά οι ψυχοθεραπευτές την έχουν δει έτσι;
ΕΔΙΤ: Στην περίπτωση του group therapy κάπου το καταλαβαίνω, γιατί δεν μπορείς να κλείσεις άλλη ώρα για όλη την ομάδα - είναι ας πούμε σαν το φροντιστήριο, που προπληρώνεις τα ομαδικά μαθήματα, και αν μια μέρα δεν πας, το χάνεις (αλλά είναι και σαφώς πιο οικονομικά από τα ιδιαίτερα). Στις ατομικές συνεδρίες θα περίμενα μεγαλύτερη ευελιξία, χωρίς αυτό να σημαίνει χάσιμο των ορίων (ακυρώσεις κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση). Σίγουρα κάποια φόρμουλα μπορεί να βρεθεί, αν υπάρχει πρόθεση (π.χ. η πρώτη ακύρωση αντικαθίσταται, η δεύτερη όχι, ή να γίνονται δεκτές μόνο ακυρώσεις που κάνεις Χ μέρες νωρίτερα, ή ή ή).
Τέσπα νομίζω ότι παρα-ασχολήθηκα με αυτό και είναι αρκετά εκτός θέματος, οπότε μάλλον θα το αφήσω εδώ το θέμα. Προφανώς όποιος θέλει το συνεχίζει.