metafrasi banner

The Prelature of the Holy Cross and Opus Dei (Praelatura Sanctae Crucis et Operis Dei) = Αρχιερατεία του Τιμίου Σταυρού και του Έργου του Θεού

personal prelature

In 1928 Spanish priest Josemariá Escrivá de Balaguer had a revelation about the role of work as a route to “saintliness,” and founded Opus Dei (“God’s work”). The lay order eventually became a personal prelature of the Pope, meaning it answers directly to the papacy and is exempt from local or national oversight or control.
Εδώ το βλέπω "προσωπική αρχιμανδριτεία" αλλά δεν μου αρέσει (έχουν μεταγράψει και λάθος τον ντε Μπαλαγέρ, οπότε τι εμπιστοσύνη να τους έχω). Έχουν αρχιμανδρίτες εκείθε; Και άλλωστε λαϊκό τάγμα είναι, πού κολλάνε οι αρχιμανδρίτες και οι αρχιερείς γενικώς; Μήπως είναι κάτι πιο γενικό, κάτι σε "τάγμα ειδικού καθεστώτος" ξερωγώ; Υπάρχει πουθενά ο κώδικας κανονικού δικαίου του Βατικανού στα ελληνικά; (τι λέω τώρα...)

Προς το παρόν για το υπογραμμισμένο σκέφτομαι κάτι σαν
Το λαϊκό τάγμα πέρασε σε ειδικό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο ήταν υπόλογο απευθείας στον Πάπα ...

Ομολογώ την άγνοιά μου περί αυτών των κανονικών λεπτομερειών και ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον έχει άποψη.
 
Last edited by a moderator:

nickel

Administrator
Staff member
Δεν περιγράφει ρόλο του πάπα, αλλά όργανο υπό την αρχιερατεία του.

Το «The Prelature of the Holy Cross and Opus Dei», όπως ήταν το πλήρες όνομα, το λένε κάποιοι «Η Επισκοπή του Ιερού Σταυρού και του Έργου του Θεού». Θα μπορούσε να είναι από «προσωπική επισκοπή» έως «προσωπικό (αρχι)επισκοπάτο».
 
Δεν περιγράφει ρόλο του πάπα, αλλά επί της ουσίας αυτό συμβαίνει, είναι μια ομάδα που την επιβλέπει προσωπικά ο πάπας.
Όλα τα παραπάνω μου κάνουν αλλά νομίζω πως θα προτιμήσω την εκδοχή του Εαρίωνος.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εσύ μπορεί να βολεύτηκες, αλλά εγώ κληρονόμησα τώρα το παλούκι του πλήρους ονόματος. :-)
 

Earion

Moderator
Staff member
Ο Νίκελ, Αόρατη Μελάνη, σωστά πράττοντας, θέλει να διατηρήσει τη λεπτή διάκριση μεταξύ του ρόλου ή του τίτλου αφενός και του θεσμού ή του οργάνου αφετέρου. Δηλαδή όπως κάνουμε διάκριση, για παράδειγμα, ανάμεσα στο βασίλειο (το είδος του κράτους, την πολιτική οντότητα) και τη βασιλεία (το ρόλο ή την ενέργεια του να είναι κανείς βασιλέας). Αντίστοιχα στην εκκλησιαστική ιεραρχία στο βαθμό του επισκόπου μπορούμε να πούμε η επισκοπή τάδε (η διοικητική μονάδα) και η επισκοπεία του τάδε (το αξίωμα ή το χρονικό διάστημα άσκησης του αξιώματος), και εξίσου η αρχιεπισκοπή και η αρχιεπισκοπεία. Το επισκοπάτο και το αρχιεπισκοπάτο μπορεί να βρίσκονται στα λεξικά, στην κοινή ομιλία ή στο δημοσιογραφικό λόγο αλλά αμφιβάλλω πολύ αν (δηλαδή είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν) είναι όροι της εκκλησιαστικής διοίκησης (της ελληνικής). Στο Διαδίκτυο βλέπω να υπάρχει το επισκοπάτο και σε κείμενα εκκλησιαστικών, αλλά με μια νεφελώδη έννοια ως συλλογικό όνομα για όλους τους επισκόπους μαζί. Επί του προκειμένου, για την απόδοση του όρου praelatura, που είναι όρος ευρύς, καθώς περιέχει όλα τα ανώτερα εκκλησιαστικά αξιώματα μέσα και έξω από την ιεραρχία των επισκόπων (μεταξύ των οποίων και τους αξιωματούχους των μοναστικών ταγμάτων ή των απλών μονών), καλό είναι να βρεθεί ένας όρος εξίσου ευρύς. Γι’ αυτό προτίμησα το αρχιερέας, και το αντίστοιχο δηλωτικό του αξιώματος, την αρχιερατεία.

Αν χωλαίνει κάπου η απόδοσή μου, δεν είναι στο «αρχιερατεία» αλλά στο «προσωπική». Όταν την πρότεινα, είχα αρκεστεί στην επεξήγηση που δίνει το κείμενό σου στο #1, Αόρατη Μελάνη, και στην ελληνική μετάφραση του άρθρου της Monde diplomatique, που εκλαμβάνουν και τα δύο το «προσωπική» με την έννοια αυτού που ανήκει στο πρόσωπο του πάπα, απευθείας, χωρίς τη μεσολάβηση της ιεραρχίας. Αλλά το personal σημαίνει κάτι άλλο (βλ. εδώ):

The adjective personal refers to the fact that, in contrast with previous canonical use for ecclesiastical institutions, the jurisdiction of the prelate is not linked to a territory but over persons wherever they happen to be.

Να το επαναλάβω: η ιδιομορφία που χαρακτηρίζει αυτήν την praelatura είναι ότι δεν είναι οριοθετημένη στο χώρο, δεν είναι praelatura territorialis, είναι δικαιοδοσία πάνω σε πρόσωπα (όπου γης κι αν βρίσκονται). Αυτή η praelatura personalis είναι νεότερη νομική κατασκευή του ρωμαιοκαθολικού κανονικού δικαίου και έχει γίνει με τον εμφανή σκοπό να κατοχυρώσει νομικά το εξαιρετικό καθεστώς του Opus Dei, που είναι και η μόνη praelatura personalis μέχρι στιγμής. Για να μη γίνεται σύγχυση με το «προσωπική» της πρώτης σημασίας, θα την μετάφραζα αρχιερατεία επί προσώπων.

Όλο μαζί: Praelatura Sanctae Crucis et Operis Dei = Αρχιερατεία του Τιμίου [όχι του Ιερού] Σταυρού και του Έργου του Θεού.
 

nickel

Administrator
Staff member
Praelatura Sanctae Crucis et Operis Dei = The Prelature of the Holy Cross and Opus Dei = Αρχιερατεία του Τιμίου Σταυρού και του Έργου του Θεού

Εμένα με καλύπτει.

Πολύ πονηρό αυτό με το personal!
 
Top