metafrasi banner

raven — crow = κοράκι· γνήσιο κοράκι — κουρούνα

Αζιμούθιε, ναι, είναι η αμερικανική κουρούνα. Έχει κάποιες εμφανείς διαφορές από τις δικές μας, κυρίως στο μέγεθος, το ράμφος και τη φωνή. Η πλάκα είναι πως το κράξιμό της χρησιμοποιείται κατά κόρον ως ηχητικό εφέ σε "εξωτερικά" γυρίσματα και δεν είναι λίγες οι φορές που σε ταινίες ή σειρές ακούγονται αμερικανικές κουρούνες σε ευρωπαϊκό έδαφος. Κρα, man. :D
 
Είσαι κουρουνολόγος όπως απέδειξες και παραπάνω και γι' αυτό respect. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο κι έξυπνο διήγημα με Κοράκια που αν το βρω σε ηλεκτρονική μορφή θα το ποστάρω εδώ προς τέρψη των φίλα προσκείμενων στα συμπαθή πουλιά.

Ευχαριστώ και για τη διευκρίνιση. Έχουμε συνηθίσει στις ταινίες ειδικά να τα λέμε όλα κοράκια, αλλά στη συγκεκριμένη που παρατίθεται και το λατινικό όνομά της έπρεπε νομίζω να μπει το σωστό όνομα του πουλιού.
 
Για τη magpie δεν καταδέχτηκε να μιλήσει κανείς σας ή μου διέφυγε; :D
Αυτή είναι ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολίες η καρακάξα. Συνήθως δεν την μπερδεύει κανείς με κόρακα ή κουρούνα, πάρα πολλοί όμως την μπερδεύουν με την κίσσα και τούμπαλιν.

Το βιβλίο "Τα πουλιά της Ελλάδας και της Ευρώπης", Χρυσός Τύπος 1981 (εξαντλημένο), το λατρεύω αν και παλιό, γιατί έχει τα ονόματα των πουιών σε 3 ακόμη γλώσσες πέραν της ελληνικής (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά). Πάμε λοιπόν:

Κόρακες (Corvidae)

Ταϊγκόκισσα Perisoreus infaustus Siberian Jay - Κίσσα της Σιβηρίας
Κίσσα Garrulus glandarius Jay - (Ευρωπαϊκή) Κίσσα
Γαλαζοκαρακάξα Cyanopica cyanus Azure-winged Magpie
Καρακάξα Pica pica Magpie
Καρυδοσπάστης Nucifraga caryocatacte Nutcracker - Καρυοθραύστης
Κοκκινοκαλιακούδα Pyrrhocorax pyrrhocorax Chough
Κιτρινοκαλιακούδα Pyrrhocorax graculus Alpine Chough
Κάργα Corvus monedula Jackdaw - Κάργια
Χαβαρόνι Corvus frugilegus Rook
Κουρούνα Corvus corone
Μαυροκουρούνα Corvus corone corone Carrion Crow
Σταχτοκουρούνα Corvus corone cornix Hooded Crow
Κοράκι Corvus corax Raven

Οι ονομασίες μετά την παύλα είναι από τον πιο προσφατο οδηγό πεδίου που έχω, "Τα πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης", Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 2007, εκεί όμως δεν έχει και τα αγγλικά από δίπλα. Αυτός ο οδηγός έχει και επιπλέον κοινές ονομασίες και άλλα κορακοειδή που δεν έχει ο προηγούμενος, όμως θέτε το πιστεύετε θέτε όχι, είναι τόσο μικρά τα γράμματα που δεν τα βγάζω και δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να τα παραθέσω (αργότερα θα την παλέψω κι άλλο).

Για πουλιά πάρα πολύ καλή και αξιόπιστη είναι η Avibase. Ολες οι γλώσσες που βάζει ο νους σας, και εικόνες.
 

bernardina

Moderator
Απλώς την πρόσθεσα γιατί όπως γράφει και στη βίκι Magpies are passerine birds of the crow family, Corvidae.. Με άλλα λόγια είναι του σογιού ;)

Ναι, συχνά την μπερδεύουν με την κίσσα, αλλά έχει καμιά σχέση αυτό 250px-Magpie_arp.jpg

με αυτό; 300px-Garrulus_glandarius_B_Luc_Viatour.jpg :D:D


Edit Καταπληκτικό το Avibase, αλλά τι κρίμα που δεν έχει και ελληνικά :(
 
Το όμορφο αυτό πουλάκι, το magpie, απαντάται συχνά στον βορρά της Αγγλίας και γι' αυτό οι κάτοικοι του Νιουκάσλ έδωσαν αυτό το όνομα στην ομάδα τους, όπως φαίνεται και εδώ: http://www.nufc.co.uk/page/Members/Magpies

Έχοντας ζήσει εκεί δε, μπορώ να το επιβεβαιώσω, αφού κάθε πρωί δύο τέτοιες έρχονταν και κάθονταν στο παράθυρό μου για καλημέρα. :)
 

bernardina

Moderator
Το όμορφο αυτό πουλάκι, το magpie, απαντάται συχνά στον βορρά της Αγγλίας και γι' αυτό οι κάτοικοι του Νιουκάσλ έδωσαν αυτό το όνομα στην ομάδα τους, όπως φαίνεται και εδώ: http://www.nufc.co.uk/page/Members/Magpies

Έχοντας ζήσει εκεί δε, μπορώ να το επιβεβαιώσω, αφού κάθε πρωί δύο τέτοιες έρχονταν και κάθονταν στο παράθυρό μου για καλημέρα. :)

Azi, οι "δικές μου" είναι θρασίμια: έρχονται και τρώνε ό,τι έχει απομείνει στο πιατάκι του γατούλη!

Οι δε κίσσες, σιτίζονται συχνά πυκνά στο πουρναράκι!

(Τα κοτσύφια μού ξετίναξαν την κερασιά κλπ κλπ!
Ευτυχώς οι υπαδέλοιποι φτερωτοί αρκούνται στο ψωμάκι και τις μπιλίτσες του πυράκανθου, αλλιώς θα γινόμασταν Χίτσκοκ!
Άσ' τα να πάνε σι λιέου... Δυστυχάω εδώ πέρα μ' αυτούς τους παλιοπουλελέδες) :D:D:D
 
Οι δικές μου καρακάξες προτιμούν τις σταφίδες και τελευταία τις μπάλες λίπους που έχω για τα μικρότερα πουλάκια. Τα υπόλοιπα κορακοειδή της γειτονιάς έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στα αράπικα φιστίκια, εκτός αν τους βγάλω κροκετάκια για γάτες. Τότε γίνεται το έλα να δεις...
 
Καταπληκτικό το Avibase, αλλά τι κρίμα που δεν έχει και ελληνικά :(
Μα πώς δεν έχει; Όλα τα έχει! Και είναι ακριβώς όπως στον πιο πρόσφατο οδηγό πουλιών που υπάρχει. Ο τύπος που συντηρεί το σάιτ είναι πολύ ενημερωμένος.

Οι καρακάξες είναι πανέμορφες, παμφάγες, πολύ τολμηρές, ζουν τόσο σε δάση όσο και μέσα στις πόλεις και τις παρατηρούμε συχνά και πανεύκολα. Εδώ στο Μαρούσι είναι γεμάτος ο τόπος, τις βλεπω συνεχώς πάνω σε κεραίες και κάγκελα στις γύρω ταράτσες. Κίσσες βλέπω κατά καιρούς στο άλσος Συγγρού, στα Ανάβρυτα. Είναι πιο εξοχικοί τύποι, ούτως ειπείν.

Ένα φεγγάρι έκανα την εθελόντρια στην Αίγινα στο ΕΚΠΑΖ. Εκεί στα κλουβιά υπήρχε μια ανάπηρη καρακάξα, η Ασπρομάτα (όνομα που χρωστούσε σε κάποιο ελάττωμα στο μάτι), η οποία είχε φοβερή προσωπικότητα. Μόλις έμπαινες μέσα για τάισμα, ερχόταν και καθόταν πάνω σου, σε τσιμπλογούσε και σου μιλούσε. Κυριολεκτικά μιλούσε, δεν ξέρω τι έλεγε, αλλά ο τρόπος της, ο τόνος της φωνής της, η ποικιλία των φθόγγων που άρθρωνε, ήταν κάτι το εκπληκτικό. Κι αν αργούσες πολύ να της βάλεις το φαγητό στο πιάτο, έτρωγες γερές τσιμπιές. :D
 

bernardina

Moderator
Αόρατη, εννοούσα ελληνική γλώσσα! :)

Ήσουν στο ΕΚΠΑΖ,τυχερή; Είχα στείλει κάποτε μια τραυματισμένη γερακίνα από το Ταίναρο. Κάποια στιγμή θα σου διηγηθώ την περιπετειώδη ιστορία. Ευτυχώς έγινε καλά! :wub:
Αυτή τη στιγμή έξω από το παράθυρό μου τα δίνουν όλα δυο σπίνοι! Ο ένας κόβει κι ο άλλος ράβει!
 
Top