metafrasi banner

Picasso in Stockholm's Moderna Museet

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Έχω την εξής αναφορά στο κείμενό μου, που μπορεί να έχει αποδοθεί εντελώς λάθος από τον άνθρωπο που έκανε το transcript του ντοκιμαντέρ που μεταφράζω:
I found myself in a secret garden. A lost little garden at the back of the Museum of Modern Art in Stockholm. It's created by Pablo Picasso, 1962, and he called it Diogenes Soler.

Αυτό το Diogenes Soler δεν έχω καταφέρει να το διασταυρώσω πουθενά, μόνο έναν ποδοσφαιριστή βρίσκω. Από τον τρόπο που το προφέρει ο αφηγητής, εγώ δεν ακούω ούτε Diogenes ούτε Soler.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αυτό που βρίσκω, εδώ είναι η αναφορά σε συγκεκριμένο έργο (γλυπτό) του Πικάσο, του 1962, σε συνδυασμό με τον κήπο του μουσείου:

Déjeuner sur l'herbe, 1962
Pablo Picasso
Spain, 1881 - 1973
Sculpture group replica by Carl Nesjar, 1964-66
Sandblasted concrete
Purchased 1967
NMSk 1962

Υποθέτω ότι ίσως πρόκειται για ένα από τα πολλά έργα που εμπνεύστηκε ο Πικάσο από τον ομώνυμο πίνακα του Μανέ.

Η οικογένεια Σολέρ ήταν υποστηρικτές του Πικάσο στις αρχές του 20ου αιώνα και ο ζωγράφος έχει απαθανατίσει διάφορα μέλη της οικογένειας (Διογένη όμως δεν βρήκα).

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Αριστούργημα. Μου θυμίσατε τα γαλλικά της μητέρας μου.

Η οικογένεια Σολέρ ήταν υποστηρικτές του Πικάσο στις αρχές του 20ου αιώνα και ο ζωγράφος έχει απαθανατίσει διάφορα μέλη της οικογένειας (Διογένη όμως δεν βρήκα).
Υποθέτω ότι το Diogenes Soler είναι αυτό που άκουσε κάποιος από τον τρόπο που κάποιος άλλος πρόφερε το Déjeuner sur l'herbe.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το βρήκες, Δόκτωρ! Ακριβώς αυτό ακούω, Déjeuner sur l'herbe, από αγγλόφωνο αφηγητή που δεν έχει καλή γαλλική προφορά. Καταλαβαίνεις τι παθαίνει ο υποτιτλιστής που βασίζεται στο σενάριο και δεν κάνει δική του έρευνα.

Ευχαριστώ!

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μπορεί να είναι και κάτι απλουστευμένο ,π.χ. σαν Déjeuner des Solers.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όχι, τώρα που ξέρω τι ψάχνω, ακούω "sur l'herbe". Εξαρχής είχα καταλήξει ότι δεν ακούω ούτε Diogenes ούτε Soler.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στον κήπο της Στοκχόλμης βρίσκονται γλυπτά.

Wikipedia:
Manet's painting inspired Picasso to a cycle of 27 paintings, 140 drawings, 3 linogravures and cardboard maquettes for sculpture carried out between 1949 and 1962

Museum of Modern Art in Stockholm:
Déjeuner sur l'herbe, 1962
Pablo Picasso
Spain, 1881 - 1973
Sculpture group replica by Carl Nesjar, 1964-66
Sandblasted concrete

Επομένως, (πρέπει να) πρόκειται για γλυπτά που κατασκεύασε ο καλλιτέχνης Καρλ Νέσγιαρ την περίοδο 1964-66 σε αμμοβολημένο τσιμέντο με βάση τις μακέτες γλυπτών που είχε εμπνευστεί από το Πρόγευμα στη χλόη ο Πικάσο την περίοδο 1949-1962.

Καταλαβαίνεις τι παθαίνει ο υποτιτλιστής που βασίζεται στο σενάριο και δεν κάνει δική του έρευνα.
Tell me about it!
Ενδιαφέρον, διδακτικό και διασκεδαστικό περιστατικό. Αυτόν τον Diogenes Soler μπορούμε να τον βάλουμε να κάνει παρέα με τον Γκρέσιαν Ουρν και τον Άρσον. :)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καταλαβαίνεις τι παθαίνει ο υποτιτλιστής που βασίζεται στο σενάριο και δεν κάνει δική του έρευνα.

Εγώ πάλι, νομίζω ότι μπορεί να στηρίχτηκε στις γνώσεις (ή την ημιτελή έρευνά) του για τον Πικάσο και την οικογένεια Σολέρ και, σε συνδυασμό με την άγνοια γαλλικών, να την πάτησε άσχημα.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και μια εικόνα του κήπου και του γλυπτού, από τη γερμανική βίκη:

Εγώ πάλι, νομίζω ότι μπορεί να στηρίχτηκε στις γνώσεις (ή την ημιτελή έρευνά) του για τον Πικάσο και την οικογένεια Σολέρ και, σε συνδυασμό με την άγνοια γαλλικών, να την πάτησε άσχημα.
Αν εννοείς αυτόν που έγραψε το σενάριο, μάλλον έχεις δίκιο. Νομίζω ότι η Αλεξάνδρα ήθελε να πει "να τι θα πάθαινα αν βασιζόμουν εγώ η υποτιτλίστρια στην έρευνα του άλλου και δεν έκανα δική μου".