Ωραίο daeman. Χρονολογικά, μετά το 1867, αφού η Αλάσκα ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες (ίσως και με αφορμή την απόκτησή της).
Και μάλλον πριν το 1870, όταν η Βρετανία παραχώρησε στον νεοσύστατο Καναδά τα περισσότερα εδάφη που κατείχε στη Βόρειο Αμερική· μέχρι τότε η ονομασία αφορούσε μόνο το κομμάτι που βλέπουμε στα ανατολικά.
Το ότι η Κάτω/Παλαιά Καλιφόρνια εμφανίζεται με διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο Μεξικό ίσως οφείλεται στο ότι αποτελούσε έδαφος και όχι πολιτεία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα (κάτι που διήρκεσε μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα)· από τη στιγμή όμως που ανήκε ξεκάθαρα στο Μεξικό, μοιάζει λίγο άτοπη αυτή η επιλογή.
Πιο περίεργη είναι η παρουσία της
ενιαίας Κεντρικής Αμερικής, που εμφανίζεται εδώ με την παλιά ονομασία «Γουατεμάλα» και, έχοντας αποσχιστεί από το Μεξικό το 1823, είχε διαλυθεί στα σημερινά κράτη ήδη από το 1841. (Οι όποιες προσπάθειες επανένωσης τις δεκαετίες που ακολούθησαν υπήρξαν βραχύβιες και δεν θα περίμενα ν' αποτυπώθηκαν ως τέτοιες στον χάρτη.) Η ενιαία «Αϊτή» επίσης παραπέμπει στην περίοδο 1822–44, όταν η νεαρή Δημοκρατία της Αϊτής
προσάρτησε την ακόμα πιο νεόκοπη Δημοκρατία της Ισπανικής Αϊτής, ενοποιώντας έτσι την Ισπανιόλα σε ένα κράτος λίγα μόλις χρόνια μετά την εκδίωξη των αποικιακών δυνάμεων από το νησί και υπό μάλλον αμφιλεγόμενες συνθήκες.
Γεννάται λοιπόν η απορία αν ολόκληρος ο χάρτης είναι εξίσου ενημερωμένος ή αν ο χρωματισμός των συνόρων είναι μεταγενέστερος και μας παραπλανεί· η ίδια η Αλάσκα άλλωστε δεν γράφει πουθενά σε ποιον ανήκει, και το όνομα αυτό δίνεται μόνο για τη χερσόνησο στα νοτιοδυτικά.
Ούτε το Τέξας δείχνει κυριότητα· θα υπέθετε κανείς ότι είχε ήδη προσαρτηθεί στις ΗΠΑ, κάτι που
συνέβη επίσημα το 1848, αλλά το σύνορο ΗΠΑ–Μεξικό ξεφεύγει πολύ. Και να μην υπολογίζει την
Αγορά του Γκάντσντεν του 1852 για το δυτικό κομμάτι, ανατολικά θα έπρεπε τουλάχιστον ν' ακολουθεί τον Ρίο Γκράντε, που εμφανίζεται εδώ ως «Νόρτης π.» —υποθέτω από την ισπανική του ονομασία,
Río Bravo (del Norte)— και πιο πάνω ως «Βόρειος π.». Άλλωστε σε άλλα σημεία του χάρτη τα σύνορα σημαδεύονται με τελείες και ο χρωματισμός ακολουθεί εκείνες, αλλά εδώ απουσιάζουν, κάτι που θα ήταν λογικό αν το σύνορο ακολουθούσε το ποτάμι... ή αν δεν υπήρχε ακόμα σύνορο. (Εκτός κι αν απλώς δεν πολυφαίνονται εδώ.) Άλλωστε ο χάρτης κάνει αναφορά και στη
Φρεδονία, που υπήρξε για μόλις έναν μήνα το 1826–27 αλλά φαίνεται πως
συνέχισε να αναγράφεται σε κάποιους χάρτες.
Γενικά δεν βγάζω άκρη.