metafrasi banner

malacologist

Διάβαζα πριν λίγο για τον θάνατο της τελευταίας χελώνας πίντα, των Γκαλαπάγκος, γεγονός θλιβερό για τον κόσμο της ζωολογίας. Την χελώνα αυτή ανακάλυψε το 1971 ο Ούγγρος Βαγκβέλγι Γιόζεφ* (József Vágvölgyi), που το επάγγελμά του είναι malacologist (μελετητής μαλακίων). Μου γεννήθηκε λοιπόν η απορία για το αν υπάρχει απόδοση του όρου malacologist, στα ελληνικά.

* διορθώστε με αν η απόδοση του ονόματος είναι λάθος.

Αυτός είναι ο επίσημος όρος ή είναι τίποτα επινόηση της Βίκι; Μην το πω πουθενά και μου πουν "τι λες βρε ζώον;"

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αυτός είναι ο επίσημος όρος ή είναι τίποτα επινόηση της Βίκι; Μην το πω πουθενά και μου πουν "τι λες βρε ζώον;"
Μια δικαιολογημένη ανησυχία για όποιον δει και τον τελευταίο σύνδεσμο στη συγκεκριμένη βικισελίδα.

Zazula

Administrator
Staff member
To ίδιο λάθος έχει γίνει και στη λεζάντα της φωτογραφίας.

Zazula

Administrator
Staff member
Στείλε ένα μέιλ στην κα Βαρδινογιάννη και ρώτησέ την: http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=ge9ahbtfYgw=&tabid=518&language=el-GR (το έχει μαλακολόγος) και στην κα Ζενέτου (http://www.hcmr.gr/gr/upload_files/File/BIGCV_IMBR_Zenetos_EL(1).pdf) που το δίνει μαλακιολόγος.

nickel

Administrator
Staff member
Μιλάτε αόριστα, δεν βγάζετε και καμιά φωτογραφία, πάει ο αθώος αναζητητής και δεν βρίσκει τίποτα περίεργο. Spoilsports!

@Helle:
μαλακιολογία η· κλάδος τής ζωολογίας που μελετά τα μαλάκια.
μαλακιοτροφία η· εκτροφή εδώδιμων ή άλλων χρήσιμων μαλακίων σε ειδικούς τόπους.

ΠαπΛεξ

bernardina

Moderator
Διάβαζα πριν λίγο για τον θάνατο της τελευταίας χελώνας πίντα, των Γκαλαπάγκος, γεγονός θλιβερό για τον κόσμο της ζωολογίας. Την χελώνα αυτή ανακάλυψε το 1971 ο Ούγγρος Βαγκβέλγι Γιόζεφ* (József Vágvölgyi), που το επάγγελμά του είναι malacologist (μελετητής μαλακίων). Μου γεννήθηκε λοιπόν η απορία για το αν υπάρχει απόδοση του όρου malacologist, στα ελληνικά.

* διορθώστε με αν η απόδοση του ονόματος είναι λάθος.

Κι επειδή δεν είπαμε τίποτα για τον συχωρεμένο Lonesome George ιδού και η είδηση του θανάτου του. Πάει κι αυτό το υποείδος. :cry:

@Helle:
μαλακιολογία η· κλάδος τής ζωολογίας που μελετά τα μαλάκια.
μαλακιοτροφία η· εκτροφή εδώδιμων ή άλλων χρήσιμων μαλακίων σε ειδικούς τόπους.

ΠαπΛεξ

Ευχαριστώ. Στο μεταξύ έστειλα και email στις δύο κυρίες που μου είπε ο Ζαζ. Τον Ούγγρο τελικά σωστά τον έγραψα ή έκανα πατάτα;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ο Ούγγρος είναι, πιθανότατα, Βάχβελτζ (το α μακρύ), αλλά επιφυλάσσομαι μέχρι να μάθω από τον ειδικό.

Zazula

Administrator
Staff member
Τι πίνετε και δεν μας δίνετε;
Έχεις μια ευκαιρία να πιεις κι εσύ: http://lexilogia.gr/forum/showthrea...ξη-των-Λεξιλόγων-ΙΙΙ-(30-6-2012-και-βλέπουμε) Πίου· πίου και ευφραίνου! :p

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ποιο λάθος καλέ; Γιατί εγώ δεν το βλέπω; Τι πίνετε και δεν μας δίνετε;

Για να σας λυθεί η απορία (συμπάσχω, αν δεν το είχα προλάβει θα 'σκαγα :)), η λεζάντα έλεγε: Δείγματα κελυφών μαλακιών. Ο δε βικισύνδεσμος στο κάτω κάτω μέρος της σελίδας έλεγε, σοβαρός σοβαρός: Συλλογή μαλακιών στο Μουσείο Φυσικής επιστήμης στο Βερολίνο. Το διάβαζα πίνοντας καφέ, που παραλίγο να μου βγει απ' τη μύτη απ' τα γέλια :D

bernardina

Moderator
Για να σας λυθεί η απορία (συμπάσχω, αν δεν το είχα προλάβει θα 'σκαγα :)), η λεζάντα έλεγε: Δείγματα κελυφών μαλακιών. Ο δε βικισύνδεσμος στο κάτω κάτω μέρος της σελίδας έλεγε, σοβαρός σοβαρός: Συλλογή μαλακιών στο Μουσείο Φυσικής επιστήμης στο Βερολίνο. Το διάβαζα πίνοντας καφέ, που παραλίγο να μου βγει απ' τη μύτη απ' τα γέλια :D

Έτσι ακριβώς! :D

Αόρατη, δεν με διαβάζεις, συστηματικά πια... :) :twit:
αααα αυτό ήτανε? κι έλεγα εγώ τι φιξάρισε αυτός, τα μαλλιά του? :twit:

Αλλά τέλος πάντων θα μείνω με την απορία... άλλοι γελάνε κι άλλοι μένουν μπουκάλα...:p