metafrasi banner

jungle gym

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν θυμάμαι να το έχουμε ξαναρωτήσει αυτό, υποθέτω ότι θα το ξέρουν οι γονείς μικρών παιδιών. Πώς το λένε αυτό που υπάρχει στις παιδικές χαρές και σκαρφαλώνουν τα πιτσιρίκια; Βλέπω ότι στις εταιρείες με είδη παιδικής χαράς τα λένε "αναρριχήσεις", αλλά αυτόν τον όρο χρησιμοποιούν γονείς και παιδιά;

Jungle-Jim.jpg

bernardina

Moderator
Καταρχάς εγώ το ήξερα jungle gym (και εδώ) Ελλείψει άλλης, νομίζω ότι θα μπορούσε να αποδοθεί σχετικά καλά με τη λέξη πολύζυγο*.

*Ενν. στην πιο απλή μορφή του, αυτή με τις μπάρες.

Είχα ξεκινήσει να γράφω ότι δεν μπορώ να θυμηθώ καμία ονομασία ούτε ως παιδί ούτε ως γονιός, αλλά η απάντηση της Μπερναρντίνας μου θύμισε ότι το λέγαμε «τα μονόζυγα». Πλήρης ακυρολεξία, εννοείται.

bernardina

Moderator
Τους "θόλους", εδώ τους ονομάζει γεωδαιτικές αναρριχητικές δομές (για να τους ξεχωρίσει από το geodesic domes που είναι κλειστές κατασκευές). Too much, though, huh? ;)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πολύζυγο είναι αυτό. Με δεδομένο δε ότι σκαρφαλωτήρια είναι αυτά, μου φαίνεται λογικό που οι εταιρείες τα λένε αναρριχητές, αναρριχητικά κ.λπ. Τα πιτσιρίκια, αδιαφορώντας για τις ορολογικές μας ανάγκες, θα λένε μάλλον κάτι σαν: «πάμε, ρε, στα κουτιά να σκαρφαλώσουμε;»

bernardina

Moderator
Πολύζυγο είναι κι αυτό

Οπότε, με λίγη καλή φαντασία και χωρίς πολλές απαιτήσεις, λες πολύζυγο κι όποιος καταλάβει κατάλαβε :D

Πάντως αυτό, στα νιάτα μας πολύζυγο το λέγαμε ;)

Attachments

• gymnastiki.jpg
    gymnastiki.jpg
    8.7 KB · Views: 171

SBE

¥
Οι κύριοι εδώ που πουλάνε είδη παιδικής χαράς τα λένε συστήματα αναρρίχησης (κύβος αναρρίχησης κλπ).

SBE

¥
Ώπα, οι κύριοι πιο πάνω βλέπω ότι μερικά από αυτά που έχουν και τσουλήθρα τα λένε σύνθετα, και τώρα θυμήθηκα ότι σύνθετα και πολύσύνθετα τα ήξερα κι εγώ μικρη. Και ζυγούς και κλίμακες.

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Εγώ, που νόμιζα ότι μπορεί να τη λένε σκαρφαλώστρα σαν τη στεγνώστρα, ανακάλυψα ότι ο πολύς κόσμος και τα λεξικά δεν γνωρίζουν τη στεγνώστρα. Είναι κι αυτό κάτι.

Παράκληση. Άμα κάνουμε μια ανακάλυψη και βρίσκουμε μαζί και το αγγλικό ή ελληνικό ταίρι, ας τα βάζουμε κάπου παρέα με ένα ίσον, μπας και μας χρειαστούν στο μέλλον. Π.χ. monkey bars = πολύζυγο.

SBE

¥
Γίνεται να διορθώσουμε τον Τζίμη του τίτλου σε γυμναστήριο;

Zazula

Administrator
Staff member
Ανακάλυψα ότι ο πολύς κόσμος και τα λεξικά δεν γνωρίζουν τη στεγνώστρα.
Ίσως επειδή χρησιμοποιούν την απλώστρα για ξαπλώστρα των ρούχων τους κατά το στέγνωμα. :p

nickel

Administrator
Staff member
Και πιατοθήκη ή στραγγιστήρι για το στέγνωμα των πιάτων.

Εμείς πάντως το λέμε "σκαρφαλωτήρι" (και το γεγονός ότι η λέξη έχει κι άλλη έννοια δεν μας εμποδίζει διόλου να την χρησιμοποιούμε - ένα παραπάνω που δεν γνωρίζουμε καν την άλλη έννοια).

Αν ήθελα να ακουστώ λίγο πιο σοβαρή (γιατί απευθύνομαι σε μια άγνωστή μου κυρία και όχι στην κόρη μου και την κολλητή της) θα έλεγα "πολύζυγο" (κι ας ξέρω ότι δεν είναι ακριβώς αυτό).