metafrasi banner

humanities = ανθρωπιστικές επιστήμες, επιστήμες του ανθρώπου

SBE

¥
Εγώ θυμάμαι την Πατριδογνωσία, αλλά ήταν γενικό μάθημα, όχι μόνο Γεωγραφία, αλλά κάτι σαν ανάπτυξη λεξιλογίου. Είχαμε ένα βιβλίο που έδειχνε βουνά και ποτάμια αλλά πιο κάτω πέρναγε σε εκδρομές στην εξοχή και ολίγη βοτανική, μετά είχε μια εικόνα με ένα παιδάκι να πλένεται σε έναν ΛΟΥΤΗΡΑ (εκεί πρωτοσυνάντησα τη λέξη και από τότε δεν την έχω ξανακούσει) και βελάκια να μας δείχνουν διάφορα σημεία του σώματος και πως λέγονται, μετά πέρναγε σε μέσα μεταφοράς, καιρικές συνθήκες κλπ κλπ και είχε και μερικά κλασσικά πειράματα, όπως αυτό με τα ποτήρια και το σπάγκο, που δε νομίζω να τα κάναμε όμως. Ιστορία δε νομίζω να κάναμε καθόλου. Το βιβλίο δεν ήταν του ΟΕΔΒ, οπότε δεν περιμένω να το θυμάται κανένας άλλος.

Για το μάθημα που περιγράφει η Αλεξάνδρα, γνωριμία με την ιδιαίτερη πατρίδα έχει, χειροτεχνία έχει (αφού φτιάχνουν τα σκηνικά), ιστορία έχει ε, γι' αυτό είπα πατριδογνωσία, λίγο απ' όλα. Δεν ξέρω πως το λένε σήμερα το λίγο απ'όλα, το humanities βαρύ μου ακούγεται, σα να λέμε κάνει μαθηματικά στο δημοτικό.
 

daeman

Administrator
Staff member
Μια που πιάσαμε τα βάθη του ουρανού των σχολικών μας αναμνήσεων, τα πειράματα που λες, SBE, εγώ τα θυμάμαι σε άλλο καταργημένο μάθημα του δημοτικού: τη Φυσική-Πειραματική. Κατά ΟΕΔΒ, όμως. :)
 

pit

New member
Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό είναι σχετικό (στην προκειμένη περίπτωση), αλλά μου κόλλησε το Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή. Αν δε σ' αρέσουν τα Ιστορία/Πατριδογνωσία.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Για την Πατριδογνωσία με κάλυψε επακριβώς ο daeman — έτσι ακριβώς ήταν στη δεκαετία του '70.
[...] μετά είχε μια εικόνα με ένα παιδάκι να πλένεται σε εναν ΛΟΥΤΗΡΑ (εκεί πρωτοσυναντησα τη λέξη και από τότε δεν την έχω ξανακούσει)
Να τι χάνετε οι γυναίκες με το να μην πηγαίνετε στρατό: λουτήρες, σάπωνες, σινδόνια, άριστα και προάριστα, όρχους, ουλαμούς, ιματιοθήκες, ημιενδρομίδες, εμβάδες, σκελέες, περισκελίδες, επενδύτες, χιτώνια, κολόβια, μπαραθέες, ποδεία, χειρόκτια, κρεατοσφαιρίδια, εποχούμενους, επίσωτρα, εγκυτιωμένα τρόφιμα και τόσα άλλα! :p
 

nickel

Administrator
Staff member
Πριν προτείνω σχολικό «νεολογισμό» (Ανθρωπογνωσία, αντί για Πατριδογνωσία, αλλά μας τον πήρε ο Άντλερ με το Menschenkenntnis, αν και η Livepedia λέει ότι είναι και Ανθρωπολογία, και ο Μαρωνίτης γράφει εδώ: «Περιορίζομαι λοιπόν σε μια, δογματική λίγο-πολύ, εξαγγελία: ανθρωπολογία στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει κυρίως ανθρωπογνωσία. Αιχμή της λογοτεχνικής ανθρωπογνωσίας: τα πάθη του ανθρώπου μέσα από τα πάθη της γλώσσας. Και αντιστρόφως: τα πάθη της γλώσσας μέσα από τα πάθη του ανθρώπου. Γιατί αυτά τα δίδυμα πάθη αποτυπώνει προπάντων η καλή λογοτεχνία»), πήγα και διάβασα τι ακριβώς σημαίνει το Humanities στα σχολεία και διάλεξα το βιβλίο Humanities in Primary Education, από το οποίο φωτογράφισα και τρεις σελίδες (στο συνημμένο).

Σημαίνει κυρίως ιστορία, γεωγραφία (+περιβάλλον) και κοινωνικές επιστήμες (τουτέστιν, λίγη αγωγή του πολίτη και λίγα θρησκευτικά). Δεν περιλαμβάνονται η γλώσσα και τα φιλολογικά.

Ας μην ψάχνουμε για αντίστοιχο ελληνικό. «Επιστήμες του ανθρώπου», «ανθρωπιστικές επιστήμες» και εδώ. Μέχρι να ακούσει κανείς για την «Ανθρωπογνωσία»... :)
 

Attachments

  • PrimHuman.pdf
    586.7 KB · Views: 183

SBE

¥
Μια που πιάσαμε τα βάθη του ουρανού των σχολικών μας αναμνήσεων, τα πειράματα που λες, SBE, εγώ τα θυμάμαι σε άλλο καταργημένο μάθημα του δημοτικού: τη Φυσική-Πειραματική. Κατά ΟΕΔΒ, όμως. :)

Καταργήθηκε; :eek: :eek:
Και τώρα με τι ασχολούνται οι μικροί εφευρέτες;:confused:
Αλλά θα μου πεις τι να τους κάνουμε τους εφευρέτες, τώρα το σημαντικό είναι να μαθαίνουν από μικρά να διαβάζουν τις σελίδες του χρηματιστηρίου :rolleyes:

Ζαζ (μ'ένα σμπάρο δυό απαντήσεις), από αυτά που αναφέρεις μερικά είναι εντελώς άγνωστες λέξεις, προσφέρονται πάντως για νεολογισμούς.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ζαζ (μ'ένα σμπάρο δυό απαντήσεις), από αυτά που αναφέρεις μερικά είναι εντελώς άγνωστες λέξεις, προσφέρονται πάντως για νεολογισμούς.
Κανονικές λέξεις είναι, στον στρατό επιζούν κανονικότατα — αναφέρω συνοπτικά:
λουτήρας = μπάνιο
σάπωνας = σαπούνι
σινδόνια = σεντόνια
άριστο = γεύμα
προάριστο = δεκατιανό
όρχος = χώρος στάθμευσης οχημάτων, πυροβόλων κλπ
ουλαμός = δύο πυροβόλα ή ομάδες τεθωρακισμένων
ιματιοθήκη = ντουλάπα
ημιενδρομίδες = μπότες
εμβάδες = παντόφλες, σαγιονάρες
σκελέα = σώβρακο
περισκελίδες = παντελόνι
επενδύτης = τζάκετ
χιτώνιο = αμπέχονο
κολόβιο = αμάνικο πουλόβερ
μπαραθέα = είδος υφάσματος κ. συνεκδ. η οχτάρα στολή
ποδεία = κάλτσες
χειρόκτια = γάντια
κρεατοσφαιρίδια = κεφτεδάκια
εποχούμενος = επιβαίνων σε όχημα
επίσωτρο = λάστιχο (τροχού) αυτοκινήτου
εγκυτιωμένο (κρέας κλπ) = κονσέρβα
 
Πίστεψέ με, νίκελ, στο School of Humanities που διδάσκω δεν κάνουμε πατριδογνωσία, θρησκευτικά και περιβάλλον-γεωγραφία, αλλά ιστορία, φιλολογία και γλώσσα.

Μήπως τελικά είναι λάθος να λέμε έτσι τις σχολές αυτές ή διαφέρουν από το δημοτικό σύμφωνα με τον ορισμό που παρέθεσες; Ή μήπως εισάγω κε(αι)νά δαιμόνια βραδιάτικα;
 

nickel

Administrator
Staff member
Μα δεν χρειάζεται να κομίσει κανένας μας ούτε κουκουβάγια στην Αθήνα ούτε κάρβουνα στο Νιουκάσλ. Η Wikipedia λέει τι περιλαμβάνουν οι ανθρωπιστικές επιστήμες (και το ίδιο και κάθε καλό λεξικό):
The humanities are academic disciplines which study the human condition, using methods that are primarily analytic, critical, or speculative, as distinguished from the mainly empirical approaches of the natural and social sciences. Examples of the disciplines of the humanities are ancient and modern languages, literature, history, philosophy, religion, and visual and performing arts (including music). Additional subjects sometimes included in the humanities are technology, anthropology, area studies, communication studies, cultural studies, and linguistics, although these are often regarded as social sciences.
Το ενδιαφέρον στο αγγλικό βιβλίο είναι ότι στο αγγλικό δημοτικό μπορεί να είναι το μίγμα που περιγράφει. Προφανώς, για τα παιδιά του δημοτικού οι επιστήμες του ανθρώπου είναι ένα κάπως διαφορετικό μίγμα από το μίγμα που διαλέγουν στην τριτοβάθμια.
 
Last edited:
SBE έχεις μείνει πίσω.
Τώρα κάνουν μαθηματικά στο δημοτικό - δηλ. έτσι το λένε τώρα το μάθημα.
 
Ανασύρω αυτό το νήμα από τη λήθη, για να συζητήσουμε πώς αποδίδεται σωστά το humanities όχι ως μάθημα του δημοτικού, αλλά ως πανεπιστημιακή σχολή (τμήμα, τομέα).
Σκόρπιες αναφορές στο φόρουμ αυτό και σκόρπιες δικές μου μνήμες το θέλουν "ανθρωπιστικές επιστήμες". Όταν όμως πάμε να πούμε "σχολή ανθρωπιστικών επιστημών" ακούγεται "κάπως", ή μήπως είναι ιδέα μου? Τα προβλήματα είναι δύο: πρώτον αν θα πούμε "σχολή" ή "τμήμα" ή "τομέας" ή κάτι άλλο (στα ελληνικά πανεπιστήμια η ιεράρχηση είναι όπως την παρέθεσα, σχολή>τμήμα>τομέας), και αν θα μιλήσουμε για "ανθρωπιστικές επιστήμες" ή για κάτι άλλο.

Η λέξη με απασχολεί στα πλαίσια μιας μετάφρασης από τα ισπανικά, νομίζω όμως ότι το ίδιο θέμα θα είχα και στα αγγλικά, γιατί οι λέξεις είναι πολύ παρόμοιες, και οι αγγλόφωνοι είναι πολύ περισσότεροι (άσε που οι ισπανόφωνοι ξέρουν όλοι αγγλικά άρα θα το διαβάσουν).

Γίνεται αναφορά στο "Patio de Letras" (="Αυλή των Γραμμάτων") του πανεπιστημίου San Marcos (Lima, Peru). Αναζητώντας τη δομή του πανεπιστημίου, διαπίστωσα ότι αυτή η σχολή μετονομάστηκε αργότερα σε Facultad de Letras y Ciencias Humanas (που περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: Literatura, Filosofía, Lingüística, Comunicación Social, Arte, Bibliotecología y Ciencias de la Información) και ανήκει στον ευρύτερο ακαδημαϊκό τομέα (Area académica) των Humanidades.

Νομίζω ότι καλύτερα είναι να το πω "σχολή" μέσα στην οποία υπάρχουν διάφορα "τμήματα", και σκέφτηκα ότι ίσως προσφέρεται το "Φιλοσοφική σχολή" (μέσα στο οποίο υπάρχει ας πούμε το τμήμα Ιστορίας, το τμήμα γλωσσολογίας, το τμήμα Φιλολογίας κ.ό.κ.). Από την άλλη, εφόσον έχει τμήμα "Φιλοσοφίας", ίσως η σχολή δεν πρέπει να λέγεται "Φιλοσοφική" αλλά κάπως πιο γενικά, και ίσως τελικά το "Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών" ίσως δεν είναι ό,τι χειρότερο (έχει και το πανεπιστήμιο Αιγαίου μια τέτοια). Άλλωστε τι εναλλακτικές έχω?

Σε διάφορα λεξικά εκτός από το "ανθρωπιστικές σπουδές" βρίσκουμε και "κλασσικές σπουδές" και "φιλολογικές σπουδές", θα μπορούσε να παίξει λοιπόν και το "Σχολή Κλασσικών Σπουδών", αλλά πόσο δόκιμο ή/και κατανοητό είναι?

Τι φρονείτε?
 
Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Δες και και το παν/μιο Πελοποννήσου που έχει τμήμα Φιλολογίας, Ιστορίας κλπ, Θεατρικών Σπουδών και ούτω καθεξής.

http://www.uop.gr
 

nickel

Administrator
Staff member
Στατιστικά, τα «Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου» δίνουν το ένα τέταρτο των ευρημάτων. Αλλά είναι ο όρος που προτιμά το ΕΚΕΜΕΛ. :)
 
Top