helzel

karenblixen

New member
helzel: όνομα σεφαραδίτικου φαγητού (γεμιστός λαιμός κοτόπουλου)
Ξέρει κανείς πώς γράφεται στα ελληνικά;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Καλησπέρα και καλώς όρισες :)
Σου έκανα μια μικρή διόρθωση στον τίτλο, καθώς η λέξη δεν έχει -n-:

Helzel is an Ashkenazi Jewish dish. It is a sort of sausage made from chicken neck skin stuffed with flour, schmaltz, and fried onions and sewn up with edible thread. Helzel may be cooked in chicken soup or used as an ingredient in cholent. Because of its sausage shape and the flour-based stuffing, helzel is sometimes called "false" kishke.

Σύμφωνα με την εβραϊκή Βίκη, η γραφή του ονόματος είναι έτσι: צוואר ממולא

Με μια πρόχειρη έρευνα, δε βρίσκω κάτι στα ελληνικά, ωστόσο. Κάτσε μήπως έρθει κανείς, που να έχει περισσότερες γαστριμαργικές γνώσεις :)

nickel

Administrator
Staff member
Καλωσόρισες.

Εγώ θα ήθελα να επισημάνω τη διαφορά ανάμεσα σε Σεφαρδίτες (από την Ιβηρική) και Ασκεναζίτες (κάπου στον Μέλανα Δρυμό :) ). Η Βίκι το βάζει πιο βόρεια αυτό το στιφάδο λουκάνικο και θα ήθελα να λύσω κι αυτή την απορία (η πρώτη μου απορία, μόνο σε τραπέζι λύνεται).

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Hals είναι ο λαιμός στα γερμανικά και Hälsel το λαιμουδάκι σε πολλές διαλέκτους. Αυτό το Hälsel προφέρεται χέλζελ, περίπου όπως θα προφερόταν και από έναν αγγλόφωνο το Helzel.

Αυτό το χέλζελ θα πρότεινα λοιπόν αν δεν βρεις κάτι διαφορετικό και ασφαλέστερο.

Και καλώς όρισες κι από μένα. :)

nickel

Administrator
Staff member

Τη φωτογραφία την ξεσήκωσα από εδώ.

Hals είναι ο λαιμός στα γερμανικά και Hälsel το λαιμουδάκι σε πολλές διαλέκτους.

Τι μου ήρθε τώρα:

Schaffe, schaffe, Häusle baue,
Und net nach de Mädle schaue.
Und wenn unser Häusle steht
Dann gibts noch lang kei Ruh,
Ja da spare mir, da spare mir
Für e Geissbock und e Kuh.

:D

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πρέπει να φτιάξεις και τη μετάφραση (με ρίμα και διάλεκτο!) :D

Παρεμπ., ο τραγουδιστής που θα βρείτε στο νέτι ως Γιόχαν «Χανς» Χέλζελ θα έπρεπε να γράφεται Χέλτσελ (Johann „Hans“ Hölzel):

Gschertes Hochwienerisch!

(Γιανν)Άκης Ξυλάκης δηλαδή; (A, η προφορά του συγκεκριμένου μ' αρέσει. Δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί δημόσια.:D)

Πετραδάκ' πετραδάκ' θα τ' χτίσου του τσαρδάκ';

Τα υπόλοιπα θα μου 'ρθουν σε δόσεις...