metafrasi banner

handkerchief vase

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δηλαδή το βάζο με το γνωστό σχήμα που βλέπουμε στην εικόνα. Έχουμε κάποια ονομασία στα ελληνικά;
Πάντως όχι "βάζο για μαντίλια", όπως διάβασα σε υπότιτλο. Ναι, σιγά μην αγοράζουμε βάζα για να βάζουμε μέσα μαντίλια.

Attachments

• Chance glass.JPG
    Chance glass.JPG
    44.1 KB · Views: 188

SBE

¥
Δεν είναι βάζο για μαντήλια, είναι βάζο σε σχήμα μαντηλιού (ή τραπεζομάντηλου χωρίς το τραπέζι).

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ακριβώς. Είναι βάζο από φυσητό γυαλί που του δίνουν σχήμα σαν να είναι ένα μαντίλι που το κρατάς από τη μέση και το αφήνεις να πάρει ελεύθερο σχήμα. Πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα εδώ.

Κι εγώ δεν είχα ξανακούσει ποτέ τον όρο handkerchief vase, και η πρώτη μου σκέψη όταν το άκουσα ήταν να κάνω αναζήτηση στο Γκουγκλ για φωτογραφίες. Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να μιλάνε για μαντιλοθήκες. :)

SBE

¥
Πάντως αυτά δεν είναι βάζα, είναι μπώλ τα πιο πολλά.

Ε, τότε ασύμμετρο, ακανόνιστο βάζο/μπολ. Δεν νομίζω ότι έχουμε το μαντηλικού σχήματος βάζο! :)

Earion

Moderator
Staff member
Δεν είχαμε ως τώρα, γιατί αμέσως τώρα θα το φτιάξουμε: μαντιλένιο μπολ.

nickel

Administrator
Staff member
Πρώτα πρώτα να καλωσορίσω την Πίπη, γιατί αυτό είναι το πρώτο της μήνυμα, έτσι;

Με βάση τη σοφία των συνεισφορών σας: μπολ-μαντίλι. Με τις απλοποιημένες ορθογραφίες του, το ενωτικό του, τα όλα του.

Τώρα περιμένω να έρθει κάποιος να μου πει ότι αυτό σημαίνει μπολ που χρησιμοποιείται και σαν μαντίλι.

Πρώτα πρώτα να καλωσορίσω την Πίπη, γιατί αυτό είναι το πρώτο της μήνυμα, έτσι;

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, nickel! Ναι, είναι το πρώτο μου μήνυμα! Ελπίζω να μην δημιουργήσω μεγάλo χαμό μέχρι να μάθω όλες τις λειτουργικές δυνατότητες του φόρουμ!

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλώς όρισες και μη χολοσκάς! Όλους τους χαμούς παστρεύουμε. [Έχει πληθυντικό ο χαμός; Σαν τον χυμό;]

Καλώς όρισες και μη χολοσκάς! Όλους τους χαμούς παστρεύουμε. [Έχει πληθυντικό ο χαμός; Σαν τον χυμό;]

Ευχαριστώ Super Moderator drsiebenmal! Δεν ξέρω για τον πληθυντικό, αλλά πάντως πρώτο συνθετικό σύνθετων πολυλεκτικών μονάδων δεν νομίζω να είναι... αλλά πάλι, κάτσε να δούμε τι θα μας επιφυλάξει η χρήση :-)

nickel

Administrator
Staff member
Εσείς ας λέτε για πληθυντικούς... Σε περίπτωση που το κείμενο το επιτρέπει προτείνω το ακριβέστερο και γραβατοφορεμένο μαντιλόσχημο.

Για την επιλογή ανάμεσα σε μαντήλι και μαντίλι, ανοίγεις νήμα, Άζι.

Για ελληνική μετάφραση (αν υποτεθεί ότι χρειάζεται) θα μου φαινόταν φυσικότερη η σύνδεση με το κύμα: κυματιστό, κυματόσχημο, κυματόμορφο, κυματοειδές, κυματοσμιλεμένο... :drool: Ή πάλι κάτι σε πτυχωτό.

nickel

Administrator
Staff member
Μήπως η φοντανιέρα είναι καλύτερη από το μπολ;