metafrasi banner

foil

Και πάλι στο παιδικό βιβλίο με τα πειράματα. Έχω ένα πείραμα όπου βάζεις μια σακούλα από σνακ (πατατάκια, γαριδάκια κτο) στο φούρνο, τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο, και όταν την βγάλεις έχει μικρύνει. Η σακούλα, μας πληροφορούν οι οδηγίες, πρέπει να είναι πλαστική και όχι foil.
Snack bags (such as potato chip bags) made of plastic—not foil
Πώς να το αποδώσω εδώ το foil; Προφανώς εννοεί εκείνα τα σακουλάκια που έχουν μια μεταλλική υφή, σαν πλαστικοποιημένο λεπτό αλουμινόχαρτο (τα περισσότερα, δυστυχώς, είναι τέτοια, απ' όσο έχω παρατηρήσει, οπότε άντε να πετύχουν σακουλάκι που να μην είναι τέτοιο). Υπάρχει κάποια λέξη ή φράση που να το αποδίδει αυτό κατανοητά και με σαφήνεια; Εγώ δεν ξέρω καν από τι ακριβώς υλικό είναι, για να πω ότι θα αυτοσχεδιάσω κάτι.

EDIT: έχω σκεφτεί "πλαστικές, χωρίς μεταλλικά στοιχεία" ή "πλαστικές, όχι μεταλλικού τύπου". Δεν ξέρω αν πρέπει να παίξω με τη λέξη "αλουμινόχαρτο" (ας πούμε "πλαστικές, όχι σαν αλουμινόχαρτο") ή όχι.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το "σαν αλουμινόχαρτο" μού φαίνεται η πιο σωστή ιδέα όταν απευθύνεσαι σε παιδιά.

Eudokia

New member
Καλημέρα
Eπειδή ανησύχησα λίγο με αυτά τα πειράματα με το φούρνο μικροκυμάτων, τυχαία, βρήκα αυτό:

http://syntagesapospiti.blogspot.gr/2011/04/blog-post_30.html

"Σκεύη που δεν πρέπει να βάλουμε μέσα στο φούρνο:
Ποτέ μη βάλετε μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων σκεύη από μέταλλο ή αυτά που έχουν κάποιο μεταλλικό σχέδιο γιατί τα μικροκύματα αντανακλώνται από το μέταλλο, οπότε ο φούρνος σας μπορεί να χαλάσει ή και να εκραγεί. Επίσης μη χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο ή κούπες που έχετε κολλήσει το χεράκι τους με κόλλα.

Άσχετο, αλλά μήπως σε κάθε πείραμα θα ήταν καλό να επισημαίνεται να υπάρχει και κανένας μεγάλος εκεί γύρω;
Πάντως το δικό μου αγοράκι, όταν ήταν μικρό, είχε δοκιμάσει με το ρολόι μου. Έκτοτε κατήργησα το ρολόι χεριού.

Σε όλα τα πειράματα που έχουν κάποια ας πούμε επικινδυνότητα, τονίζεται να υπάρχει ένας ενήλικας μαζί.

Το συγκεκριμένο πείραμα λέει να το βάλεις στον κανονικό φούρνο, όχι στα μικροκύματα.
Οπότε no worries.

Αν έχει μεταλλικά στοιχεία δεν θα κάνει μπουμ (άλλωστε λέει να το τυλίξεις σε αλουμινόχαρτο, που είναι σκέτο μέταλλο), απλώς δεν θα πετύχει το πείραμα (ή δεν θα πετύχει τόσο, ή θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα - ειλικρινά δεν ξέρω, υποθέτω ότι τα μεταλλικά στοιχεία στη σακούλα θα μείνουν ίδιου μεγέθους ενώ τα πλαστικά θα σουρώσουν και θα γίνει ελαφρώς πλισέ :) ).

nickel

Administrator
Staff member
Δεν είδα ακόμα τη λέξη φύλλο (που είναι η αρχική σημασία του foil). Φύλλο αλουμινίου;

Μα, είναι όντως φύλλο αλουμινίου, ή είναι φύλλο άλλου υλικού; Και τι υλικού ακριβώς; Και είναι πάντα το ίδιο;
Το πιο πιθανό είναι πως πρόκειται για φύλλο σύνθετο, από διάφορα υλικά.
Σκέτο "φύλλο" δεν θα γίνει κατανοητό, προφανώς.

ΕΔΙΤ: σκέφτομαι τη φράση "σακούλες από σνακ (από σκέτο πλαστικό, όχι σαν ασημόχαρτο)".

Η λέξη ασημόχαρτο εμένα μου φέρνει αμέσως στο μυαλό εκείνες τις σακούλες που είναι ασημί από μέσα. Και το "σαν" με καλύπτει, γιατί δεν λέω ότι όντως είναι ασημόχαρτο, αλλά μονάχα ότι μοιάζει με ασημόχαρτο. Δεν ξέρω πώς το βρίσκετε εσείς.

SBE

¥
Oρίστε, εδώ:
χαρτινες σακούλες
σακούλες αλουμινίου

Είδα επίσης σακούλα λαμιναρισμένου πολυεστέρα (κοινώς, πλαστική με αλουμίνιο από μέσα).
Σκέψη: άμα βάλεις πλαστικη σακούλα, χωρίς μεταλλική επένδυση;

Σκέψη: άμα βάλεις πλαστικη σακούλα, χωρίς μεταλλική επένδυση;
Ναι, πολύ καλή σκέψη. Εκεί προσανατολιζόμουν, μέχρι που βρήκες το "σακούλα αλουμινίου". Τώρα το έχω ως εξής:
Σακούλες από ξηρούς καρπούς ή σνακ - πλαστικές, όχι αλουμινίου
Μια ύπουλη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι έβαλα σακούλες από ξηρούς καρπούς ή σνακ, ενώ το πρωτότυπο έλεγε μόνο από σνακ (μάλιστα μέσα σε παρένθεση ανέφερε πατατάκια ως παράδειγμα). Εδώ όμως όλες ή σχεδόν όλες οι σακούλες από σνακ είναι με μεταλλική επένδυση, οπότε θα δυσκολευτούν. Ενώ οι σακούλες από φιστίκια, σταφίδες, αμύγδαλα και τα τοιαύτα, αλλά και οι σακούλες από κάτι σνακ τύπου αλμυρά μπαστουνάκια, είναι σκέτο πλαστικό, όπως πρέπει.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μια ύπουλη αλλαγή που έκανα, [...]
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσες τέτοιες αλλαγές έκανα, κάνω ή θα κάνω ως επιμελητής, χωρίς καν δεύτερη σκέψη... :)