Πολυδόκτορος ερωτώντος, τσιγκίνου σωβρακακίου δει ενδύεσθαι. Ζόρικο, οφκόρς, το ερώτημα. Καλός ο
ζητητής, αλλά απαιτεί ζευγάρι από προσφορά μεριά και δεν το βρίσκει. Έτσι ανάδελφος, δεν έχει πολύ μέλλον. Χρειάζεται, νομίζω, να κατανοήσουμε ότι η έννοια του
net demander είναι απολύτως μεταφυσική, ακόμα και με τη λογική εκείνων που τη λανσάρουν. Το ίδιο το "net" προϋποθέτει διά ροπάλου ότι έχουν πράγματι διενεργηθεί οι συναλλαγές και ότι μετά κάνουμε τη σούμα και βλέπουμε αν ο λεγάμενος είναι net demander ή offerer του Χ ή του Ψ. Για να μην πολυλογούμε, το demander σημαίνει buyer και το offerer σημαίνει seller, αλλιώς δεν έχουν κανένα νόημα. Βάλτε το επιτόκιο στο 1.000% και θα δείτε για πότε ο net demander of capital μετατρέπεται σε net offerer. Το πρόβλημα είναι ότι τα αστέρια που διαφεντεύουν τη λεγόμενη "οικονομική επιστήμη" έχουν κατά νου μόνο την κερδοσκοπία, ήτοι την αγοραπωλησία χαρτιών, και δεν τους πάει να πουν, π.χ., net buyer of loans, όσο κι αν μας έχουν φάει τ' αυτιά ότι τα δάνεια είναι "προϊόντα".
Σύμφωνα με αυτή τη λογική,
και εφόσον δεν είναι επιθυμητή στη συγκεκριμένη περίπτωση μια περίφραση που διατηρεί την προσφορά και τη ζήτηση, θα έλεγα να μετατοπιστεί το ερώτημα. Ποια "καλή, ζουμερή, μονολεκτική ιδέα" θα μπορούσαμε να έχουμε για κάποιον που περισσότερο παίρνει (όχι "ζητάει") παρά δίνει κεφάλαια, και μάλιστα έτσι που να έχουμε και το πιθανό ζευγάρι του από την πλευρά της προσφοράς; Δεν καταφέρνω να σκεφτώ τίποτα καλύτερο από το
λήπτης (ή και
απολήπτης, αλλά παράβαλε
αυτό το νήμα), ή οριακά
αντλητής (επειδή είναι απολύτως καθιερωμένη η σύμφραση "αντλώ κεφάλαια"), ή απλούστατα
χρήστης (αν και δοκιμάζεται λιγουλάκι η ίδια η έννοια του "κεφαλαίου"). Από την απέναντι πλευρά, επειδή σπάει το παβλοφικό ζευγάρι προσφορά/ζήτηση, μπορούμε νομίζω να μιλήσουμε (μάλλον όχι για
δότη αλλά) για
πάροχο ή ίσως
προμηθευτή. Η δική μου προσωρινή προτίμηση - επαναλαμβάνω, αν θέλουμε σώνει και καλά μονολεκτικές αποδόσεις - είναι
λήπτης και
πάροχος.