Οδηγίες προς ναυτιλλομένους
Γράφω τούτη τη διατριβή για να κάμω στον κόσμο των Γραμμάτων ορισμένες προτάσεις για ζητήματα σπουδαία.
Για να συστηματοποιηθεί η αγωγή της νέας γενεάς, προτείνω να ιδρυθούν αμέσως μετά τον πόλεμο οι ακόλουθες ταχτικές έδρες ανωτάτης ηθικοθρησκευτικής καλλιέργειας:
1. ’Εδρα πνευματικού τυχοδιωκτισμού.
2. Έδρα λογοτεχνικής κιβδηλείας.
3. Έδρα φιλοσοφημένης δημοκοπίας.
Παράλληλα θα λειτουργήσουν αρκετές επικουρικές έδρες· αναφέρω για παράδειγμα τις ακόλουθες δύο:
1. Έδρα εύκολης επιτυχίας —δηλαδή με όσο το δυνατό λιγότερη εργασία και όσο δυνατό περισσότερο θόρυβο.
2. Έδρα ιδεολογικού καιροσκοπισμού.
Άλλο φροντιστήριο θα προπονεί εντατικά τους νέους λογίους σε δουλειές απαραίτητες, καθώς είναι η άρνηση και ο διασυρμός της εργασίας των άλλων, η απόκρυψη των προτερημάτων της, η εξόγκωση των ελαττωμάτων που δεν υπάρχουν, η παρερμηνεία, παραποίηση, πλαστογράφηση κειμένων κλπ.
Τρίτο φροντιστήριο θα προετοιμάζει την έκδοση περιοδικών που θα διαδώσουν σε όλη την Ελλάδα τον λογοτεχνικό κιτρινισμό στο όνομα της αναμόρφωσης, αναγέννησης, απολύτρωσης κλπ.
Ο κιτρινισμός θα καλλιεργηθεί επιστημονικά κι όχι ερασιτεχνικά, όπως έγινε ως τώρα.
Κάθε άνθρωπος που κατόρθωσε γράφοντας βιβλία να γίνει γνωστός, θα εξευτελιστεί με όλους τους τρόπους. Θα αποδειχτεί πως δεν είναι μόνο κακός συγγραφέας, μα κακός πολίτης, κακός άνθρωπος, κακός οικογενειάρχης. Κάθε άγνωστος θα δοξαστεί, για να επικρατήσει στην πνευματική ζωή η αγνότητα. Ειδικές πραγματείες θα βγάλουν στο φως τα όργια, τα εγκλήματα της λεγόμενης Γενιάς του ’30.
Το μεγάλο μυστικό του υψηλού κιτρινισμού είναι τέλος να παίρνεις το ύφος του ανθρώπου που τίποτα δεν μπορεί να τον ικανοποιήσει πνευματικά παρά μονάχα ο Αισχύλος, ο Πλάτωνας, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, ο Γκαίτε και λιγοστοί ακόμα συγγραφείς με παραπλήσιο ανάστημα. Σ’ αυτούς καθώς λένε «βρίσκεις τον εαυτό σου». Παρακάτω δεν τον βρίσκεις. Μόνο με τις παγκόσμιες μεγαλοφυΐες μπορείς να ταιριάξεις, αν συνεννοηθείς. Τους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς φυσικά τους βλέπεις σαν μυρμήγκια.
Γιώργος Θεοτοκάς. Τα Νέα Γράμματα, Μάιος 1944