metafrasi banner

aloneness

Interestingly, the paper presents a classification of what Killeen calls the “alienation-connectedness continuum”
from negative to positive —alienation <> loneliness <> social isolation <> aloneness <> solitude <> connectedness— with society’s perspective ranging from negative at the alienation extreme to positive at the connectedness one.


Μετά από κάποιο ψάξιμο, και όπως φαίνεται και σε αυτό το "συνεχές", βρίσκω ότι τα "aloneness" και "solitude" είναι πολύ κοντά.
Τη "μοναχικότητα" την κρατώ για το "solitude" (επιλεγμένη μοναξιά), και σκέφτηκα να αποδώσω το "aloneness" ως "ατομική ψυχική αυτάρκεια". Πώς σας φαίνεται; Κάποια καλύτερη ιδέα; Θα ήθελα να μπορώ να χρησιμοποιήσω το "μόνωση", αλλά τα λεξικά δεν το δίνουν με αυτή τη σημασία.

(Ένα παράδειγμα εδώ:
Aloneness, in contrast to loneliness, doesn’t entail this feeling of alienation, pain, being outcast, and cut off. Firstly, people can experience solitude in different ways.)
 

nickel

Administrator
Staff member
Λόγω της ανοιξιάτικης καραντίνας, εγώ είμαι ακόμα στη φάση της αυτοαπομόνωσης, λεξιλογικά τουλάχιστον. :-)

Δεν βρήκα κανένα λεξικό να επιχειρεί κάποια εξειδίκευση της σημασίας του aloneness. Φαίνεται από τα solitude, isolation, που βάζει στον ορισμό το Wiktionary, σαν να γέρνει η λέξη πότε προς τη μια και πότε προς την άλλη σημασία της επιβεβλημένης ή της επιλεγμένης μοναξιάς.

Τι θα έλεγες για αυτή την αλυσίδα;

αποξένωση - μοναξιά - κοινωνική απομόνωση - μοναχικότητα - αυτοαπομόνωση - σύνδεση
 
Τι θα έλεγες για αυτή την αλυσίδα;

αποξένωση - μοναξιά - κοινωνική απομόνωση - μοναχικότητα - αυτοαπομόνωση - σύνδεση

Τέλειο, και τόσο απλό. :) Απλώς θα αντιστρέψω τη μοναχικότητα και την αυτοαπομόνωση, να αποδίδεται το solitude με "μοναχικότητα".
Για τα διάφορα λεξικά έχεις δίκιο, αλλά στα συγκεκριμένα συμφραζόμενα φαίνεται ότι οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν το "aloneness" ως τη θετική εκδοχή του "loneliness" και πολύ κοντά στο "solitude".
Σε ευχαριστώ πολύ, Νίκο!
 
Βλέπω ότι στο εγχώριο ψυχολογικο-ακαδημαϊκό επίπεδο έχει επικρατήσει η εννοιολόγηση της καθηγήτριας αναπτυξιακής ψυχολογίας Ε. Γαλανάκη:

«Στη διεθνή έρευνα για τη μοναξιά, διακρίνεται η κυριολεκτική μοναξιά (aloneness), η επώδυνη μοναξιά (loneliness), και η ευεργετική/εποικοδομητική μοναξιά/μόνωση (solitude). Η «κυριολεκτική μοναξιά» είναι η ουδέτερη κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος είναι μόνος του, χωρίς κάποιον άλλον κοντά του, η κατάσταση της σωματικής μάλλον παρά της επικοινωνιακής απομόνωσης».

Ε. Γαλανάκη, «Μοναξιά: ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις» (ανάτυπο, Επιστημονική Επετηρίδα Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, τόμος Μ΄. 2008-2009)

Εδώ βρίσκει κανείς και το πρωτότυπο κείμενο του Killeen


https://www.semanticscholar.org/pap...leen/e15dce4e126cd1df4333d25e52b13d22369dfb5e
 
Μου φαίνεται επιτυχημένη και έξυπνη η απόδοση των όρων από την Ε. Γαλανάκη, αλλά υπάρχει ένα "αλλά" - που αφορά μάλλον το ότι ο όρος "aloneness" δεν έχει ξεκάθαρο και καθολικά αποδεκτό νόημα, όπως έχουν οι όροι "loneliness" και "solitude". Έτσι, στο ίδιο το άρθρο του Κιλίν που αναφέρει ο δικός μου συγγραφέας, η έννοια "aloneness" δεν είναι ουδέτερη ούτε αφορά απλώς την αντικειμενική, σωματική κατάσταση του να μην έχει κάποιος άλλους ανθρώπους γύρω του, να βρίσκεται κάπου μόνος - ενέχει και την έννοια της επιλογής, πηγαίνοντας έτσι προς το "solitude":

The term aloneness can indicate that there is an element of choice in wanting to be by yourself, that you might actually prefer it to being with other people.

ή

Social isolation is a compromise concept between loneliness and aloneness dependent on whether choice is involved. Loneliness indicates no choice, and aloneness indicates that there is an element of choice.

Και από την άλλη, ο δικός μου συγγραφέας σε άλλο σημείο γράφει το παρακάτω, που όντως ταιριάζει με την απόδοση της Γαλανάκη:

One distinction between loneliness and being alone would have been perfectly clear to the Stoics: the latter is a factual description, while the former is a judgment we superimpose on that description, and it is that judgment, not the naked fact, that makes us feel rejected and powerless.

:confused:
 
Φλερτάρω και με την απόδοση "δημιουργική μόνωση", καθώς παραπλέει τις μη επιθυμητές συνδηλώσεις που μπορεί να έχει η αποδοχή του όρου "αυτοαπομόνωση" (που δεν έχει δηλ. εξ ορισμού θετικό πρόσημο)
 
Η "αυτοαπομόνωση", από την άλλη, έχει το στοιχείο της επιλογής... Ίσως στη δική μου περίπτωση να ταιριάζει πιο πολύ η "αυτοαπομόνωση", αλλά σε άλλα συμφραζόμενα νομίζω ότι θα ήταν καλές αποδόσεις και η "δημιουργική μόνωση" και η "κυριολεκτική μοναξιά" - ανάλογα με το τι θέλουν να πουν κάθε φορά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν διαβάσω περισσότερα, θα γίνω... μοναξιολόγος.

Κοτσάρω μια διατριβή με μια από τα ίδια (περίπου) και πάω στους δικούς μου πονοκεφάλους.
 

Attachments

  • Ευεργετική μοναξιά.pdf
    1.9 MB · Views: 347
Ο μοναχός ο άνθρωπος
μονάζει στη μονιά του
μονάχο κι αν τον όρισαν
γλεντά τη μοναξιά του.


:p
 
Top