Themis†
¥
An all-consuming thread...νομίζω τα δώσαμε όλα σε αυτό το νήμα.:):):)
Θα ήθελα πάντως να σημειώσω ότι, στην ελληνική χρήση, πολλοί χαρακτηρισμοί για το πάθος χρησιμοποιούνται περισσότερο σε συμφραζόμενα οικονομικής καταστροφής του κυριευμένου από το πάθος παρά για να τονίσουν ότι είναι ψυχή τε και σώματι κυριευμένος από αυτό. Νομίζω ότι, από την άποψη αυτή, βοηθάνε περισσότερο το ακόρεστο ή το ασίγαστο παρά όσα περιέχουν φάγωμα ή βορά. Το πρώτο πράγμα που θα φέρουν στο μυαλό τα τελευταία είναι ότι πούλησε το σπίτι του αφήνοντας τα παιδάκια του στον δρόμο ή ότι έδειρε τη φτωχή μανούλα του για να της αποσπάσει το υστέρημά της, κι όλα αυτά - αλίμονο! - για να ικανοποιήσει το ακόρεστο πάθος του.
Ωραία ιδέα ο οληβόρος, αλλά δεν βλέπω πώς δικαιολογείται το ήτα αν όχι για λόγους αισθητικής (άλλο είναι βέβαια να ριμάρει με το εκηβόλος και άλλο να γίνει *ολοβόρος και να έχει τέσσερα ο στη σειρά). Εξάλλου, η ιδέα αυτή θα μας οδηγούσε ευκολότερα στον *παντοβόρο, το οποίο όμως μας στέλνει κατευθείαν στον έξοχο πάμβορο. Αλλά ο πάμβορος, αν πρόκειται ποτέ να εκτελωνιστεί στη σύγχρονη γλώσσα, νομίζω ότι θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του και να κατεβάσει τον τόνο, όπως όλα τα εν χρήσει σύνθετα με το -βόρος (χρονοβόρος, σαρκοβόρος, αιμοβόρος, ενεργοβόρος κτλ.).