bernardina
Moderator
Παρακαλώ να κλείσει εδώ αυτό το νήμα.
Πάνω που ετοιμαζόμουν να πω: κοπιάστε...
Παρακαλώ να κλείσει εδώ αυτό το νήμα.
Μα κι εγώ πρωτίστως «ατζαμή» ξέρω (κι έτσι το άκουγα να το χρησιμοποιούν στα μέρη μου, κι έτσι το χρησιμοποιώ κι εγώ) τον πρωτάρη, όχι τον αδέξιο. Την ύπαρξη αυτής της σημασίας την πιστοποιεί και ο Γεωργακάς και τα ευρήματα για την «τύχη τού ατζαμή». Για τον αδέξιο χρησιμοποιούμε το «αλμπάνης», που 'ναι μη-αμφίσημος μειωτικός χαρακτηρισμός.Παρεμπιπτό, έμαθα πρόσφατα μια σημασία της λέξης ατζαμής λίγο διαφορετική από τη γνωστή. Συνήθως λέμε ατζαμή αυτόν που είναι άγαρμπος σε κάτι ή άγαρμπος γενικά. Άκουσα όμως (συγκεκριμένα από Καλύμνιους σφουγγαράδες) να λένε ατζαμή αυτόν που είναι απλώς πρωτάρης σε κάτι, χωρίς μειωτική απόχρωση. Δηλαδή ατζαμής είναι κάποιος που μπορεί και να μην κάνει λάθη, ενώ κι αν κάνει το θεωρούμε φυσιολογικό, δεν τα βάζουμε μαζί του (αν τα βάλουμε μαζί του θα το πούμε ξεκάθαρα με κάποια άλλη λέξη).
Αυτή την έννοια μοιάζει να έχει η λέξη και στην ιστορά του Χότζα: μόλις ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου ως αηδόνι (σουρεάλ! ), μη μου γυρεύεις πολλά. Μοιάζει να είναι η αρχική σημασία. Δεν ξέρω βέβαια τι σημαίνει η λέξη στα τούρκικα (ατζεμί;; δηλαδή αρμένικο; ).
Αυτός ο σκιτζής (eskici, ετσκιτζή) στα τουρκικά δεν σημαίνει μόνο τσαγκάρης, σημαίνει και παλιατζής (Θα αναγνωρίσατε το eski, όπως λέμε Εσκί Σεχίρ :))