metafrasi banner

το φλασάκι, το στικάκι και το USB

Flash, φλας ή μνήμη φλας, είναι ένας τύπος ψηφιακής μνήμης, που αξιοποιεί κύκλωμα (τρανζίστορ) παρά μαγνητικό (δισκέτες, σκληροί δίσκοι), οπτικό (CD, DVD) ή οπτικομαγνητικό μέσο (MiniDisc, Floptical). Μνήμες flash χρησιμοποιούνται και για φορητά, αποθηκευτικά μέσα αλλά και ως μνήμες ROM στο υλικολογισμικό (firmware) διάφορων συσκευών.

USB (Universal Serial Bus - Ενιαίος Σειριακός Δίαυλος) είναι ένα πρότυπο επικοινωνίας μεταξύ περιφερειακών συσκευών και κάποιας κεντρικής συσκευής που διαθέτει ολοκληρωμένα κυκλώματα (επιτραπέζιος Η/Υ, λάπτοπ, νέτμπουκ, σμάρτφοουν, τάμπλετ, κ.ά.). Το πρότυπο επικοινωνίας βασίζεται σε μια υποδοχή, κοινή για όλες αυτές τις συσκευές. Λανθασμένα χρησιμοποιείται πολλές φορές αντί του όρου φλασάκι (flash) ή στικάκι (USB stick), για να υποδηλώσει την αποθηκευτική συσκευή μορφής στικ, που βασίζεται σε μνήμη flash. Οι όροι φλασάκι και στικάκι έχουν κυριαρχήσει, και αν και δεν είναι ακριβείς, είναι τουλάχιστον μοναδικοί. Αντιθέτως, ο όρος USB καλύπτει όλην την γκάμα συσκευών που χρησιμοποιούν τον εν λόγω δίαυλο, δηλαδή από εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, μέχρι φωτογραφικές μηχανές κι από ποντίκια μέχρι καφετιέρες, φορτιστές και πλήθος ηλεκτρικών συσκευών.

Ιστορικά, πολλές από τις συσκευές που σήμερα συνδέονται μέσω USB, παλιότερα χρησιμοποιούσαν σειριακή θύρα (serial port -συνήθως RS-232) ή παράλληλη (parallel port). Σήμερα οι περισσότερες συσκευές λειτουργούν μέσω USB, για λόγους συμβατότητας αλλά και ταχύτητας (η USB 3.0 είναι αυτήν την στιγμή ο ταχύτερος δίαυλος για τέτοιου είδους συσκευές, με μέγιστο θεωρητικό ρυθμό 5 Gbps). Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούν τον δίαυλο, δεν αξιοποιούν κάποια προγραμματιστική λειτουργία της κεντρικής συσκευής, αλλά απλά παίρνουν ρεύμα.

Οπότε έχουμε:

USB device = συσκευή USB ή συσκευή ενιαίου σειριακού διαύλου (αν θέλουμε να αυξήσουμε τον δείκτη μπλα μπλα)
USB flash drive ή USB stick ή flash stick ή flash memory stick = φλασάκι ή στικάκι
Flash memory = μνήμη φλαςflash)
USB = Ενιαίος σειριακός δίαυλος ή USB
 

nickel

Administrator
Staff member
Μπράβο, Helle. Έχω βαρεθεί αυτές τις μέρες να διαβάζω για το USB της Λαγκάρντ· άσε που στην αρχή νόμιζα ότι επρόκειτο για σεξουαλικό υπονοούμενο.

Δείτε δύο παραδείγματα από τη χτεσινή Καθημερινή:
  • ο πρόεδρος ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος πήρε το USB με τα ονόματα
  • ο καταλύτης μιας διαδικασίας πολιτικής αποσυνθέσεως είναι ένα USB –τέχνημα αποθηκεύσεως ηλεκτρονικών πληροφοριών– που περιείχε στοιχεία Ελλήνων με καταθέσεις δισεκατομμυρίων σε τράπεζα της Ελβετίας.


Στη Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus (και Βικιπαίδεια)
http://en.wikipedia.org/wiki/USB_flash_drive


 

nickel

Administrator
Staff member
Πάνω που πήγα να πω μπράβο στον Μπάμπη Παπαδημητρίου, που τιτλοφόρησε το σημερινό του άρθρο στην Καθημερινή «Το στικάκι της ντροπής», στη δεύτερη κιόλας παράγραφο με περίμενε το σοκ:

Η απίθανη ιστορία με το στικάκι (flashάκι, το αποκαλεί, πολύ σωστά, ο νυν προϊστάμενος) που βρήκε (ευτυχώς!) ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο κουτί με τα πράγματα που παίρνει μαζί του ο απολυόμενος υπουργός, θυμίζει εκείνες τις ανόητες, όσο και επικίνδυνες, αιτιολογίες. (Η επισήμανση, δική μου.)

Μα, πείτε μου, τι καταλαβαίνετε εσείς; Ότι ο νυν προϊστάμενος (του ΣΔΟΕ, υποθέτω, ο Στέλιος Στασινόπουλος) λέει «φλασάκι» αντί για «στικάκι» ή ότι προφέρει «φλαSHάκι» αντί για «φλασάκι»; Υποθέτω το πρώτο. Οπότε, γιατί «flashάκι» και όχι και «stickάκι»;


Επανάληψη
: φλασάκι, στικάκι, παρτάκι, γκαζάκι, κεκάκι, γκρουπάκι, φλιπεράκι, νομιστεράκι, ταπεράκι, κιλοτάκι, όλα με ελληνικά γράμματα από την αρχή ως το τέλος.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Να κάνουμε διαγωνισμό και για το πιο αστείο φλασάκι; Ορίστε μια πρώτη επιλογή, εδώ, από όπου διάλεξα αυτή την εκδοχή:



Καλή όρεξη! :lol:
 

Attachments

  • c2919.jpg
    c2919.jpg
    18.4 KB · Views: 5,105
Εγώ το λέω και "κλειδάκι" επηρεασμένος από τα γαλλικά (όπου είναι clé USB). Έχουν βγει και μερικά κλειδόμορφα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν μπορώ να βρω αυτό που θέλω στα φλασάκια (κάποιον φλάσερ, δηλαδή), αλλά προς το παρόν πάρτε νίντζα και Γουίνι.




 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Για να είναι πιο πλήρες το ρεπορτάζ, πρέπει να μας βάλετε και λινκ πού μπορούμε να τα αγοράσουμε :)
 

Earion

Moderator
Staff member
Εμείς ταλαντευόμαστε ανάμεσα σε φλασάκι και στικάκι. Οι Ιταλοί το λένε πένα (penna) ή κλειδάκι (chiavetta).
 

SBE

¥
Έχω κλειδοστικάκια (δε μου αρεσουν, είναι εκτεθειμένος ο ακροδέκτης), σκέτα φλασάκια και πρόσφατα μου εδωσαν ένα διαφημιστικό που είναι στυλό και ξεκολλάει από το πανω μέρος το μαραφέτι και πολύ μου άρεσε.
Ο Ζαζουλόγατος όμως...
usb-nodding-cat.jpg
από εδώ
 

nickel

Administrator
Staff member
Και βέβαια η γενική πτώση ακούγεται όλο και περισσότερο, από επίσημα και ανεπίσημα χείλη: του στικακιού. Δίπλα στο ήδη διαδεδομένο «του φλασακιού».
Γιατί όχι; Δίπλα στα «του σακακιού» ας κάνουμε κάτι και για τα άλλα υποκοριστικά.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και βέβαια η γενική πτώση ακούγεται όλο και περισσότερο, από επίσημα και ανεπίσημα χείλη: του στικακιού.
Οφείλω πάντως να καταθέσω μια γενική που έχω ακούσει στα παιδικά μου χρόνια από άλλα παιδάκια: το κοριτσάκι - του κοριτσάκου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Με πληροφορούν ότι διαδομένη είναι η γενική «στικακίου». Όπως λέμε *σακακίου, *σοκακίου ή *παγκακίου, υποθέτω...
:eek:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα το σωστό δεν είναι στικακιάδα; (Ορίστε, να γκουγκλίζεται και αυτό, τώρα.)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μα το σωστό δεν είναι στικακιάδα; (Ορίστε, να γκουγκλίζεται και αυτό, τώρα.)
Αυτό σκέφτηκα κι εγώ, ότι το σωστό θα ήταν στικακιάδα. (Δεύτερο γκούγκλισμα.)
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Στο πρότυπο του λακριντί, προτείνω να φτιάξουμε και το λαγκαρντί — ή, ακόμα καλύτερα, το λανγκαρντί (για να το λένε και οι Συριζαίοι).
 
Top