μπαλκόνι, βεράντα, αυλή κ.τ.ό.

Το μπαλκόνι και η βεράντα, μπορούν να είναι στο ισόγειο ή βρίσκονται μόνο σε όροφο;
Η δική μου αίσθηση είναι ότι το μπαλκόνι είναι πάντα κάτι υπερυψωμένο, ενώ η βεράντα μπορεί να είναι και σε ισόγειο.
Ίσως επειδή στο πατρικό μου είχαμε τρεις βεράντες, όλες ισόγειες (για την ακρίβεια ήταν γύρω στο μισό με ένα μέτρο πάνω από το έδαφος, αλλά ήταν όλο χτιστό από κάτω, χωρίς κενό, και ήταν στο ίδιο επίπεδο με το σπίτι).

Οι ορισμοί των λεξικών δεν με βοηθούν. Εσείς τι ξέρετε ή τι νομίζετε για το θέμα;

Το θέλω επειδή έχω μια σκηνή όπου βλέπουμε την είσοδο ενός σπιτιού και κάπως πρέπει να χαρακτηρίσω τον χώρο ακριβώς έξω από την είσοδο, στο πεζοδρόμιο ας πούμε (στα ισπανικά λέει balconcillo αλλά αυτό δεν μας βοηθάει).
 
Αυτό σκέφτομαι. Είμαι ανάμεσα σ' αυτό και στο σκέτο "είσοδος", επειδή την αυλή την έχω σαν κάτι πιο μεγάλο και πιο καλά οριοθετημένο, ας πούμε (με φράχτη ή κάτι παρόμοιο). Αλλά σκέφτομαι και το "βεράντα" σαν πιθανότητα. Σε μονοκατοικίες το χρησιμοποιούμε, νομίζω, για τον χώρο μπροστά στην είσοδο (αν είναι ένα πλακόστρωτο ή σκεπαστό ή κάτι τέτοιο).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η αίσθησή μου είναι ότι η διαφορά μπαλκονιού/βεράντας είναι κυρίως ποσοτική. Το μπαλκόνι είναι σχετικά μικρό ως ανύπαρκτο («μπαλκονάκι») και η βεράντα προσφέρει μεγάλη άνεση χώρου. Η διαφορά της βεράντας με την αυλή έχω την αίσθηση πως έχει να κάνει με την κυκλοφορία προς/από το σπίτι. Π.χ. μπορείς να κυκλοφορείς από το σπίτι στην αυλή από την εξώπορτα και διάφορες μπαλκονόπορτες, αλλά πολύ σπάνια θα είναι η κύρια είσοδος προς το σπίτι μέσα από μια βεράντα.

Το αίθριο, πάλι, είναι μια αυλή (συχνά εσωτερική) σε κτίριο με εμπορική χρήση. Εσωτερικές αυλές υπήρχαν παλιότερα και στα σπίτια, για λόγους φωτισμού και αερισμού με ασφάλεια, κυρίως, αλλά πλέον δεν υπάρχει συχνά κάτι ανάλογο.
 

daeman

Administrator
Staff member
Να πούμε και για το terrace, ναι;

terrace

terrasse = ;


patio


Εσωτερική αυλή/αίθριο/εσωτερικός κήπος

σέρα


... Αλλά σκέφτομαι και το "βεράντα" σαν πιθανότητα. Σε μονοκατοικίες το χρησιμοποιούμε, νομίζω, για τον χώρο μπροστά στην είσοδο (αν είναι ένα πλακόστρωτο ή σκεπαστό ή κάτι τέτοιο).

porch:

1. A covered shelter projecting in front of the entrance of a building.
‘the north porch of Hereford Cathedral’

synonyms: vestibule, foyer, entrance, entrance hall, entry, portal, portico, lobby, anteroom


1.1. North American A veranda.
‘Daniel and Lydia sat out on the porch for many hours’

...
Η δική μου αίσθηση είναι ότι το μπαλκόνι είναι πάντα κάτι υπερυψωμένο, ενώ η βεράντα μπορεί να είναι και σε ισόγειο.
Ίσως επειδή στο πατρικό μου είχαμε τρεις βεράντες, όλες ισόγειες (για την ακρίβεια ήταν γύρω στο μισό με ένα μέτρο πάνω από το έδαφος, αλλά ήταν όλο χτιστό από κάτω, χωρίς κενό, και ήταν στο ίδιο επίπεδο με το σπίτι).

veranda:

A roofed platform along the outside of a house, level with the ground floor.
‘I'll be on the veranda’

NZ, Australian A roof over the pavement in front of a shop.
 
Η διαφορά της βεράντας με την αυλή έχω την αίσθηση πως έχει να κάνει με την κυκλοφορία προς/από το σπίτι. Π.χ. μπορείς να κυκλοφορείς από το σπίτι στην αυλή από την εξώπορτα και διάφορες μπαλκονόπορτες, αλλά πολύ σπάνια θα είναι η κύρια είσοδος προς το σπίτι μέσα από μια βεράντα.

Υποθέτω σκέφτεσαι σπίτι με ισόγειο στο επίπεδο του εδάφους· στην περιοχή όπου μένω τα σπίτια είναι ελαφρώς υπερυψωμένα (λόγω πλημμυρών παλαιότερα), οπότε η είσοδος συχνά είναι μέσω της βεράντας, στην οποία ανεβαίνεις από την αυλή ή τον δρόμο με σκαλοπάτια – τέσσερα στη δική μας περίπτωση. Αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι έχει σκαλοπάτια θεωρώ ότι είναι μια από τις βασικές διαφορές βεράντας και ισόγειου μπαλκονιού. (Άλλη διαφορά θα έλεγα ότι είναι, όπως ανέφερε και η Αόρατη, το αν είναι χτισμένο το κενό από κάτω –που φέρνει πιο πολύ σε βεράντα παρά μπαλκόνι– ή αν υπάρχει κενό, καθώς και η ύπαρξη ογκωδών υποστυλωμάτων, που νομίζω περνάνε συνήθως ανάμεσα από μπαλκόνια παρά μέσα από αυτά.)

Ως προς τη διαφορά βεράντας και αυλής, θα υπέθετα ότι η πρώτη πρέπει οπωσδήποτε να είναι μακρόστενη, να έχει δηλαδή μεγαλύτερο μήκος (παράπλευρα του τοίχου του σπιτιού) παρά βάθος, αλλά δεν έχω κάτι πιο χρήσιμο να προσθέσω.
 
Top