κατσικανιάρης

Κολλημένος εσύ με το ΠΙΕ Σίγμα! Θα βγάλεις σέρπη στο τέλος! Μίλα τέλος πάντων Νέα σελληνικά! :)

dipylos

New member
Πάντως η τροπή *s- σε h- έγινε αφότου φύγαμε από το Σείριο, αλλιώς θα λεγόταν Είριος.
:rolleyes:

crystal

Moderator
...ενώ η ίδια κυλάει στο παραδίπλα ποτάμι ολόμαυρη και "μυρωδάτη"...

Σύμφωνα με εικασίες του πατέρα μου, καταλήγει επίσης στα βαζάκια με πάστα ελιάς του εμπορίου (που εγώ, ασυγκίνητη, τα κατεβάζω δυο-δυο).

σῦς

Για το "συς" όμως δεν μου απαντάτε (...)

Μολονότι το ζήτημα του αρχικού προφωνηεντικού συριστικού (#sV-) είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, ας αρκεστούμε εδώ στην παρατήρηση ότι το αρχ. σῦς / ὗς (ήδη ένσιγμο μυκηναϊκό σύνθετο su-qo-ta: συβώτᾱ-ς «χοιροβοσκός») θεωρείται κατά πάσα πιθανότητα δάνειο από γειτονική Ι.Ε. γλώσσα που διατηρούσε το αρχικό s-. Περισσότερες υποθέσεις αναφέρονται αναλυτικά στο σχετικό λήμμα τού ΛΝΕΓ.

Ευχαριστώ.

Last edited:

Zazula

Administrator
Staff member
Επειδή διαπίστωσα ότι πλέον δεν δουλεύει ο αρχικός βιντεοσύνδεσμος:

Γιατί έγραψες σαρπαντίνα αντί για σερπαντίνα;
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται προληπτική αφομοίωση :D, και μας έδωσε το σπαρματσέτο από το σπερματσέτο (http://www.lexilogia.gr/forum/showpost.php?p=62723&postcount=2), το αφαλός από το ομφαλός, το αργαλειός από το εργαλειός κλπ.

Earion

Moderator
Staff member
Το κατσικανιάρης θα μπορούσε να είναι παραφθορά του κατσικονούρης, αυτός που έχει ουρά κατσικιού, που παραπέμπει στην ουρά του Διαβόλου. Ως υβριστική έκφραση είναι πολύ πιο οξεία από το παραπλήσιο μεν αλλά ελαφρότερο κατσικοπόδαρος (που φέρνει κακή τύχη, γρουσούζης). Βλ. και Κατσικονούρης, Βασίλης, θεατρικός συγγραφέας.

Δηλ. Κορδονούρης, αυτός που έχει τεντωμένη ουρά, ή κάτι τέτοιο; Απαντάται επίσης σε επίθετο.

Αγαπημένη μου ατάκα απο την διαφήμιση, το ''ελα πάμε'' προς τους παίχτες, εν μέσω ''να εδω θα κάτσω'' και ''φρόνιμος θα κάτσω...''.

daeman

Administrator
Staff member
Excuse me for burping αλλά το κατσικανιά εγώ το ξέρω ως συνώνυμο του ζαβολιά, παρατυπία, καπέλωμα. Εν προκειμένω ΄θεομπαίχτη', θαρρώ, τον αποκαλεί.

Να τολμήσω κι εγώ μια υπόθεση: μήπως είναι ο κατσουκανιάρης;
Γιατί κατσουκανιά θυμάμαι - αμυδρά από τα μικράτα μου στην Κρήτη - να λέμε στο παιχνίδι τη ζαβολιά, την ατιμία, και μου το επιβεβαίωσαν σήμερα. Ταιριάζει γάντι στη χρήση, αν και δεν είναι καμιά βαριά βρισιά, αλλά όπως λέει και ο Νίκελ παραπάνω στο #2, η γλώσσα της διαφήμισης δεν μπορεί να ακολουθήσει τη γηπεδική, αν θέλει να πάρει άδεια προβολής. Και το μούσκαρε (έτσι, με το ρωμαλέο κ) το θυμάμαι από τότε να κοσμεί όσους είχαν την οξύνοια βοοειδούς. Άσχετο μάλλον, αλλά μια που πιάσαμε τις ζαβολιές: τρικαλιστί, η ζαβολιά είναι τσουνιά.

Παραπροϊόντα της αναζήτησης, μια μαντινάδα για μπλόγκερς :):
Ωσάν το ξωμονάστηρο
που δεν το λειτουργούνε
μοιάζει το blog το ενεργό
που αθρώποι δεν πατούνε

κι αυτό το παλαιινό ανέκδοτο από εδώ:

ΑΕΡΕΣ
Στο κελαρικό εμπήκε με τρόπο να πάρει κανένα κομμάτι κρέας, μα στάθηκε άτυχος. Μόνο μια τραγίσια κοιλιά κρεμότανε σ’ ένα τσιγκέλι μαζί με μια αρμαθιά άντερα. Στο πι και φι τ’ άρπαξε και τα ‘χωσε στο πουκάμισο του μέσα με τη σκέψη πως θελα περάσει δυο - τρεις μέρες βασιλικά στο σπίτι του. Σα να μη συνέβαινε τίποτα ύστερα προχώρησε αδιάφορος για το σπίτι του.
Μα και πάλι στάθηκε άτυχος. Ο σύντεκνός του που χόρευγε στην ομπρός μεριά τον είδε και του φώναξε να χορέψει. Επήγε, μια που χορεύγανε Χανιώτη. Έδωσε όμως εντολή στα όργανα ο σύντεκνος να παίξουνε μαλεβιζώτη. Τώρα πια δεν μπορούσε να φύγει κι άρχισε σεμνά-σεμνά. Η άκρη των εντέρων βγήκε απ’ το πουκάμισο κι όπως τη βοηθούσαν οι κινήσεις του χορού, άρχισε να κατηφορίζει. Σε λίγο κωλόσερνε ένα άντερο κοντά δυο μέτρα. Κάποιος απ’ έξω που τον είδε κατάλαβε την κατσουκανιά και τον επείραξε:
—Γιώργη, εχυθήκανε τ’ άντερα σου.
Κι ο άλλος με σιγουριά.
—Αέρες...

nickel

Administrator
Staff member
Από Ιεράπετρα:

Ο εργολάβος θα έπρεπε να είχε τελειώσει προ πολλού, σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογράψει. Άρα τώρα όπως λένε και οι μηχανικοί είναι εκπρόθεσμος. Τι θα γίνει, πώς θα πληρωθεί αν ολοκληρώσει το έργο, που θα το ολοκληρώσει εκπρόθεσμα. Μας είπαν ότι υπάρχει κάποιος τρόπος, αλλά θα πρέπει να γίνει κατσουκανιά (κατά το κατσουκανιάρη της διαφήμισης του ΟΤΕ). Και εντάξει αν είναι να γλυτώσει λεφτά ο Δήμος να γίνει η κατσουκανιά!!! Δεν θα μπορούσε όμως να είχε ολοκληρωθεί το έργο στην ώρα του;