Χάντρα θαλασσιά [mavi boncuk]

SBE

¥
Παίδες, αφού είχα διαβάσει αυτό το νήμα μέχρι εκεί που είχε φτάσει χτες το απόγευμα, αποφασίζω μια που βγήκε ήλιος να πάω μια βόλτα με το ποδήλατο (περισσότερα για το νέο όχημα σε άλλο πόστ), ανοίγω την πόρτα μου και το μάτι πάει κατευθείαν στην πόρτα του διπλανού διαμερίσματος, όπου οι ένοικοι είχαν κρεμάσει από το ρόπτρο ένα μάτι νααααααααααα με το συμπάθιο.
Το εν λόγω γυάλινο μάτι με τους κλασσικούς μπλε, τυρκουάζ, άσπρους και μαύρους κύκλους είναι μεγέθους πιατέλας ή έστω μεγάλου πιάτου, και περιστοιχίζεται από δαντελωτό μεταλλικό πλαίσιο με μυτούλες (16 τον αριθμό) οι οποίες περιλαμβάνουν μικρότερες χάντρες του ιδίου είδους. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ζντόινγκ, πήγα πιο κοντά να δω καλύτερα αλλά στο τσακ πρόλαβα να μη φανώ αγενής γιατί άνοιξε η πόρτα, οπότε το έπαιξα περιμένω το ασανσέρ (που το περίμενα). Στο ίδιο σημείο πριν λίγους μήνες είχαν κρεμάσει ένα χάλκινο χέρι με σκαλίσματα, το οποίο μου λέει ο γκούγκλης ότι είναι επίσης αποτροπιακό έμβλημα παρόμοιο με το μάτι. Αλλά το βγάλανε ύστερα από λίγο.
Οι γείτονές μου αυτοί είναι μάλλον Άραβες, έχουν τρίδυμα μωρά και όλο με καλούν για καφέ. Δεν είμαι σίγουρη για την εθνικότητα γιατί η μαμά των μωρών, που μου έπιασε κουβέντα στο ασανσέρ όταν μετακόμιζαν, είναι τόσο πολύ βαμμένη που δεν έχω ιδέα πώς είναι φυσιολογικά. Και ντύνεται σαν την Πάρις Χίλτον- ροζ βελουτέ φόρμα γυμναστικής κλπ. Και φοράει μπλε φακούς επαφής. Και είναι ξανθιά με καφέ ρίγες. Και προφανώς πιστεύει στο μάτι και το φοβάται κιόλας.
Σε λίγο θα αρχίσω να το φοβάμαι κι εγώ. Όχι το μάτι γενικώς και αορίστως, το συγκεκριμένο μάτι-πιάτο που με κοιτάζει όταν ανοίγω την πόρτα.
 

bernardina

Moderator
Το χέρι ήταν κάπως έτσι, φαντάζομαι



Fatima's hand
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το χέρι είναι το Χέρι της Φάτιμα (της κόρης του Μωάμεθ) για τους μουσουλμάνους, ή το Χέρι της Μαριάμ (αδελφής του Μωυσή) για τους εβραίους. Είναι πράγματι αποτροπαϊκό. Διαδεδομένο είναι και στην Τουρκία.

Παρεμπιπτόντως, στην Τουρκία μου είχε κάνει εντύπωση που τα περισσότερα οχήματα ΔΧ, καθώς και τα φορτηγάκια, έχουν πίσω τους ένα μάτι να με το συμπάθιο, που από κάτω γράφει «Allah korusun», «Αλλάχ φυλάξοι», δηλαδή. Εννοείται ότι το ξεμάτιασμα είναι το ίδιο διαδεδομένο όσο και στην Ελλάδα, ουαί και αλίμονό σου έτσι και τολμήσεις να κοιτάξεις άνθρωπο κάτω των 5 ετών χωρίς να πεις ένα μάσαλα! (maşallah), «φτου μη σε βασκάνω» δηλαδή, την έβαψες, και γενικώς δηλαδή μην κάνεις κομπλιμέντο σε κανέναν χωρίς το αυτό επιφώνημα, και τα ματάκια, ματόχαντρα και τέτοια δίνουν και παίρνουν. Ήθελα να 'ξερα ποιος είπε ότι είμαστε ούνα φάτσα ούνα ράτσα με τους Ιταλούς...

Έδιτ: ε, όχι, με πρόλαβε το ρούκι η Μπέρνι!... :cry::twit:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
(Εδώ πέφτει το βιντεάκι με τον Γεωργίτση και το ξυρισμένο μουστάκι, αλλά δεν προλαβαίνω τώρα να το βρώ.)

Και σε ειδικό μοντάζ υπάρχει στο γιουτιούμπ... Μάλιστα!

 

Zazula

Administrator
Staff member
Ουαί και αλίμονό σου έτσι και τολμήσεις να κοιτάξεις άνθρωπο κάτω των 5 ετών χωρίς να πεις ένα μάσαλα! (maşallah), «φτου μη σε βασκάνω» δηλαδή.
Άντε κι είχα σκάσει τόση ώρα πότε θα το 'βαζα: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?5433-μασλάτι&p=55805&viewfull=1#post55805 :D
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Με αυτά και με εκείνα, ακόμη να απαντήσουμε στην ερώτηση...

Σύμφωνα με αυτό εδώ, Από το ορυκτό βασίλειο αντιβασκανικά θεωρούνται ο μαγνήτης, ο σίδηρος, ο ορείχαλκος, η γαλαζόπετρα κ.α. Από όλα αυτά κατασκευάζονταν τα διάφορα χαϊμαλιά ή φυλακτά.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η γαλαζόπετρα εμφανίζεται καμιά φορά και σε μορφή σφαιριδίων (Κάποιοι των παραπάνω τύπων φέρονται στο εμπόριο και σε μικρά κυανά σφαιρίδια, ελληνική βίκη)δεν μου φαίνεται δύσκολο να καταλάβουμε την προέλευση της θαλασσιάς χάντρας για το μάτι...
 

SBE

¥
Ήθελα να 'ξερα ποιος είπε ότι είμαστε ούνα φάτσα ούνα ράτσα με τους Ιταλούς...

Κάποιος που ξέρει καλύτερα τους Ιταλούς. Η γειτόνισσά μας η κυρά Μπέλλα το έδιωχνε με το λάδι. Αυτά στην εξωτική ιταλική παροικία της Πάτρας, αλλά μου λέει το ιντερνέτιο ότι κι ο Μουσολίνι το φοβόταν πολύ το μάτι (τι να ματιάσεις, την ομορφιά του; ). Και για να το αποφύγεις όταν λες κάτι καλό για κάποιον τον ευλογείς κιόλας, καμιά φορά του κάνεις φτου- φτου- φτου :-) Για να το αποφύγεις φοράς φυλαχτό (το γνωστό υφασμάτινο), χάντρα (μαύρη ή κόκκινη, όχι γαλάζια) και άλλα πολλά.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Η Britannica γράφει:

apotropaic eye, a painting of an eye or eyes used as a symbol to ward off evil, appearing most commonly on Greek black-figured drinking vessels called kylikes (“eye cups”), from the 6th century bc. The exaggeratedly large eye on these cups may have been thought to prevent dangerous spirits from entering the mouth with the wine.

Δεν ήξερα ότι ήταν τόσο παλιές οι εμφανίσεις του ματιού.

Κάποιος που ξέρει καλύτερα τους Ιταλούς.
Αλλά δεν ξέρει τους Τούρκους... Μπρε, δεν φαντάζεσαι ομοιότητες. Αν ήταν και η θρησκεία ίδια, θα τρόμαζα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν ήταν και η θρησκεία ίδια, θα τρόμαζα.
Όταν λες ίδια... Χμμμ... για αγιάσμα και αγιασοφιά κλπ κάτι θα έχει πάρει το αυτί σου... Και για αβρααμικές θρησκείες επίσης, υποθέτω...
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
:D Οι εκπληκτικές συμπτώσεις ξεκίνησαν στην Τουρκία, όταν ήρθε κάποιος την ώρα που έτρωγε η οικογένεια, και εγώ και φίλη τουρκάλα αλληλοκοιταχτήκαμε λέγοντας περίπου ταυτόχρονα «ξέρεις, οταν κάποιος έρχεται απρόσκλητος για φαγητό εμείς λέμε ότι τον αγαπάει η πεθερά του».
 

SBE

¥
Επειδή όμως με τους Ιταλούς είναι και η θρησκεία παρόμοια και μιλάνε κι ελληνικά (στο νότο), οι ομοιότητες μοιάζουν πιο μεγάλες.
Και φυσικά έχει να κάνει με τις παραστάσεις του καθενός. Εγώ που μεγάλωσα στην Πάτρα με τους Ιταλούς έχω διαφορετική άποψη για το θέμα απ΄ό,τι ένας που μεγάλωσε στην Ξάνθη με Τούρκους.

ΥΓ Αυτές οι αηδίες τα μάτια τα γυάλινα κλπ δεν ήταν μέρος της δικής μου παιδικής ηλικίας. Όλο αυτό το πράμα που μας έχει έρθει τα τελευταία χρόνια με τη μορφή φολκλορικών διακοσμητικών μου φαίνεται εντελώς εισαγόμενο.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εγώ που μεγάλωσα στην Πάτρα με τους Ιταλούς έχω διαφορετική άποψη για το θέμα απ΄ό,τι ένας που μεγάλωσε στην Ξάνθη με Τούρκους.
Fair enough, αν και εγώ δεν μεγάλωσα στην Ξάνθη με Τούρκους, έχω ονσάιτ εμπειρία ένθεν και ένθεν - μιλάω και τις γλώσσες, διευκολύνονται οι πολυπολλυ μούλτι κούλτι ανταλλαγές εμπειριών :D

Μ' αυτά και μ' αυτά, ξέχασα: το ίδιο το μπλε χρώμα δεν έχει υποτίθεται κι αυτό αποτροπαϊκό χαρακτήρα;
 

nickel

Administrator
Staff member
Όταν λες ίδια... Χμμμ... για αγιάσμα και αγιασοφιά κλπ κάτι θα έχει πάρει το αυτί σου... Και για αβρααμικές θρησκείες επίσης, υποθέτω...

Κάντε μου κι άλλη μια χάρη σήμερα: επειδή εγώ ξέρω μόνο αγίασμα και άγιασμα, πείτε μου τι είναι το αγιάσμα. Δική μου η απορία. Ο Theseus είναι ικανός να ξέρει την απάντηση.
 

bernardina

Moderator
Μπα, καθόλου δεν πιστεύουν οι Ιταλοί στο κακό μάτι!:p

Ειδικά διαβάζοντας "Sleeping on The Eyes," is a term used by those who perform the prayers to dispel them. It means exactly what it implies. Going to sleep with a whopper of a headache serves to make the headache even worse upon awakening. The eyes tear accompanied by exhaustion and a general feeling of malaise with some depression or anxiety... θυμήθηκα τη συχωρεμένη τη μανούλα μου (μεγάααλη ξεματιάχτρα) :laugh:"
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ το άκουσα αγιάσμα από Τούρκο ταξιτζή στην Πόλη όταν του ζήτησα (με χέρια και με πόδια) να με πάει στη Ζωοδόχο Πηγή aka Μπαλουκλιώτισα. Αυτός, βέβαια, θα εννοούσε ayazma (που δεν ξέρω αν είναι γενικά οι χριστιανικοί τόποι θρησκείας ή ο αγιασμός), αλλά εγώ τότε δεν ήξερα από λεξιλογκί και τους τουρκομαθείς της για να ρωτήσω περισσότερα, οπότε το καταχώρισα έτσι στο μυαλό μου.



Εικόνα από εδώ. Προσοχή: Είναι από άλλη εκκλησία :) (εδώ έχει άρθρο για τη Ζωοδόχο Πηγή) και έχει και για άλλα αγιάσματα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πάντως, για όποιον ενδιαφέρεται, ξεματιάζουμε και ηλεκτρονικώς :twit:
(Αν και την ιδέα την έχει προλάβει άλλη).
 

SBE

¥
Aν απλώς ειδοποιείται η ξεματιάστρα ή ο ξεματιαστής ηλεκτρονικώς και κάνει το ξεμάτιασμα κανονικώς δεν παίζω! Θέλω συνδυασμό πλήκτρων ή κανένα σκριπτ που το τρέχεις και σε ξεματιάζει.
 

daeman

Administrator
Staff member
Aν απλώς ειδοποιείται η ξεματιάστρα ή ο ξεματιαστής ηλεκτρονικώς και κάνει το ξεμάτιασμα κανονικώς δεν παίζω! Θέλω συνδυασμό πλήκτρων ή κανένα σκριπτ που το τρέχεις και σε ξεματιάζει.

Δοκίμασε Shift + Φ+T (Σιχτίρ! Φτου!), ή στο λατινικό πληκτρολόγιο Ctrl + I (control the evil eye) ή Shift + P+T (Shit! Ptooey!). :p
 

daeman

Administrator
Staff member
Εναλλακτικά πας εδώ :D:D

Αυτό έχει άλλο κίμπορντ σ... σ... σόρτκατ: Alt + Alt + Alt + Ψ (α... α... α... ψου!). :p

Ο Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά και τα πάντα βοηθά... καλά και κακά; Καλά.
 
Top