Τώρα όμως τι θα λέμε; This is Sparta ή This is Athens;
Ενδιαφέρον... Οι άντρες της (δημοκρατικής) Αθήνας φοράνε μπλε μανδύες ενώ της (ρεπουμπλικανικής χμμ, εεεε... μοναρχικής) Σπάρτης κόκκινους. Έτσι, για να γνωρίζουν οι ιστορικοί του μέλλοντος πότε άρχισε πραγματικά η διάκριση των χρωμάτων.
Μπορεί οι συντελεστές, γκουγκλίζοντας για ένα χρώμα αντιπροσωπευτικό της δημοκρατίας, να έπεσαν πάνω στο σήμα της Νέας Δημοκρατίας.
Panadeli, αυτός ο Σούγκαρμαν μου κίνησε κι εμένα το ενδιαφέρον. Το Gazarte έχει κανονική αίθουσα προβολής; με καλές συνθήκες; χωρίς τσιγάρο;
Ποτέ δεν τη χώνεψα αυτή την απόδοση του Cinema Paradiso. Εγώ θα το έλεγα "Σινέ Παράδεισος". Γιατί στην ταινία αυτό είναι το όνομα της αίθουσας όπου εκτυλίσσεται η ιστορία.
Καλημέρα. Ίσως θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ξεχωριστό νήμα. Έχουμε ήδη αναφέρει τα προβλήματα με τις αποδόσεις άλλων τίτλων (No country for old men, Eyes wide shut).
...
Ωραία ιδέα, να συμπληρώσουμε μερικά κενά. Σκορ: 219. Κρατάω σημειώσεις.
Απωανατολίτικα που μπορεί να δω, αν προλάβω, σ’ αυτή τη ζωή, αφού συμπληρώσω τα πιο πάνω κενά συν καμιά εκατοστή ταινίες της κατηγορίας 7-8/10 που περιμένουν…
Ikiru (1952)
...Έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που ενέπνευσε την ταινία «Σινεμά, ο Παράδεισος»
Έφυγε σε ηλικία 86 ετών ο Μίμο Πιντακούδα, ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον Τζουσέπε Τορνατόρε... Ο Μίμο Πιντακούδα... με τον μικρό Τότο... O Πιντακούδα πέθανε πριν λίγες μέρες σε ηλικία 86 ετών στο μικρό χωριό Άσπρα, κοντά στο Παλέρμο της Ιταλίας. Δούλεψε για δεκαετίες στο σινεμά «Cinema Vittorio» στην γενέτειρα πόλη του Τορνατόρε, Μπαγκερία. «Θυμάμαι πολύ καλά τον Τορνατόρε. Ήταν όσο περίεργος και δραστήριος όσο ο Τότο... Ο Πιντακούδα ήταν επίσης γνωστός για τις φωτογραφίες του... Και μια τέτοια ανάμνηση αποτυπώνει και ο Τορνατόρε στην ταινία του, τιμώντας τον μεγάλο του δάσκαλο, Μίμο Πιντακούδα.
Χρήστος Πολίτης, περιοδικό Σινεμά, 24-12-2013
Real-life inspiration for Cinema Paradiso's Alfredo dies
Mimmo Pintacuda, who taught Oscar-winning director Giuseppe Tornatore how to use a film projector, has died aged 86
The Guardian, 23-12-2013
Εγώ πάντως τώρα το παρακολούθησα αυτό, με αφορμή κάτι άλλο:
Εγώ πάντως τώρα το παρακολούθησα αυτό, με αφορμή κάτι άλλο:
...