Το γκολ του Δέλλα και το μοντάζ του Πανούτσου

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Οι άλλοι τομείς υφίστανται ευκολότερα και γρηγορότερα τις συνέπειες.
Μπα, μην το λες. Ο Κόμης έχει δίκιο σ' αυτό που γράφει παραπάνω. Επειδή συχνά οι επιπτώσεις της δουλειάς του ενός φαίνονται στη δουλειά του άλλου, δεν είναι πρωτάκουστο το φαινόμενο να τη σκαπουλάρει κάποιος ακόμα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θα έλεγα ότι απλώς στον ιδιωτικό τομέα αυτό υπάρχει το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όποιον ενεργεί έτσι. Στο δημόσιο, όχι.
 
Επειδή συχνά οι επιπτώσεις της δουλειάς του ενός φαίνονται στη δουλειά του άλλου, δεν είναι πρωτάκουστο το φαινόμενο να τη σκαπουλάρει κάποιος ακόμα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θα έλεγα ότι απλώς στον ιδιωτικό τομέα αυτό υπάρχει το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όποιον ενεργεί έτσι. Στο δημόσιο, όχι.

Θα το πάω λίγο παραπέρα. Δεν είναι μόνο ζήτημα απόδοσης ευθυνών. Οι μεγάλοι οργανισμοί δημιουργούν τη δική τους γραφειοκρατία, η οποία εμπεδώνει την αίσθηση του "κάνε ό,τι λέει το manual και είσαι εντάξει". Αυτό σημαίνει ότι ο ευθυνόφοβος/τεμπέλης μπορεί εύκολα να κρυφτεί πίσω από γραπτές διαδικασίες, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα (φυσικά, χωρίς τη θεσμική προστασία που υπάρχει στο δημόσιο). Αντιθέτως, όποιος κινείται εκτός διαδικασιών κυριολεκτικά τζογάρει: αν φέρει αποτελέσματα μπορεί να ανταμειφθεί παραπάνω, αν αποτύχει, μαύρο φίδι που τον έφαγε. Εννοείται ότι τα λέω επειδή τα είδα να γίνονται - πολλές φορές, ιδίως στα 2,5 χρόνια που δούλεψα ορκωτός ελεγκτής.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Οι μεγάλοι οργανισμοί δημιουργούν τη δική τους γραφειοκρατία, η οποία εμπεδώνει την αίσθηση του "κάνε ό,τι λέει το manual και είσαι εντάξει".
Και επιμένουν στην αυστηρή τήρηση του manual, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αποδίδει το 100% σε περιβάλλοντα, ας το πω ευγενικά, μειωμένων προδιαγραφών· κυρίως, νομίζω, επειδή έτσι έχουν μετρήσιμα και ελεγχόμενα αποτελέσματα στα διάφορα στάδια παραγωγής και ποιοτικών ελέγχων.
 

SBE

¥
Νομίζω ότι όλοι έχουμε δει αυτό το φρούτο (εγώ το έχω δει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εξίσου με τις δημόσιες):
- κάνει μόνο ό,τι λέει το συμβόλαιό του
- αν του ζητηθεί κάτι που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό το θέλει γραπτώς
- αν συμβεί οτιδήποτε, π.χ. του φανεί ότι τον κοίταζε λοξά κάποιος συνάδερφός του, αμέσως κάνει αναφορά στο τμήμα προσωπικού, "για να υπάρχει και να είναι καλυμμένος αν συμβεί τίποτα"

Επιπλέον, έχουμε συχνά την εντύπωση ότι το δημόσιο είναι έναν εργασιακός χώρος όπου όλοι συνεργάζονται υπέρ της ταλαιπωρίας του πολίτη και του δικού τους βολέματος. Ίσως αυτή να είναι η προς τα έξω εικόνα, πάντως επειδή έχω γνωστούς ΔΥ που παραιτήθηκαν ή που δεν είναι ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους, έχω ακούσει πολλές περιπτώσεις αλληλοφαγώματος των ΔΥ και έχω καταλάβει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο, ειδικά στα σημεία του δημοσίου που είναι πολλά τα λεφτά, Άρη. Από τη μια επειδή υπάρχει μονιμότητα και δεν μπορούν να σε διώξουν, σου κάνουν τη ζωή πατίνι. Από την άλλη υπάρχει το πρόβλημα ότι επειδή πολλοί έχουν πολύ γερό μέσο, θεωρούν ότι το μέσο τους τους προστατεύει και νομίζουν ότι μπορούν να φέρονται σαν προϊστάμενοι του διευθυντή τους, γιατί "δεν τους κουνάει κανένας" (κι έχουμε δει παραδείγματα που φτάσανε μέχρι τις ειδήσεις, εκβιασμούς, παρακολούθηση του τηλεφώνου του προϊσταμένου κλπ). Απλά υπάρχει η δυνατότητα να μείνεις έξω από όλα αυτά άμα θες να αράξεις σε μια χαμηλή θέση.
 

SBE

¥
Και επιμένουν στην αυστηρή τήρηση του manual, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αποδίδει το 100% σε περιβάλλοντα, ας το πω ευγενικά, μειωμένων προδιαγραφών· κυρίως, νομίζω, επειδή έτσι έχουν μετρήσιμα και ελεγχόμενα αποτελέσματα στα διάφορα στάδια παραγωγής και ποιοτικών ελέγχων.

Αυτό που διαπίστωσα όταν εργαζόμουν σαν μηχανικός ήταν ότι δεν είχα κανένα κίνητρο. Κάθε εξάμηνο είχαμε μίνι-έλεγχο και κάθε χρόνο μεγάλο έλεγχο. Καθόσουν με τον προϊστάμενό σου και σε βαθμολογούσε σε καμιά εικοσαριά σημεία. Η βαθμολογία έμοιαζε τυχαία. Και μετά σου έδινε μια λίστα με το τι έπρεπε να κάνεις. Αυτή η λίστα ήταν γραμμένη, επιεικώς, για αρχάριους. Αν έκανες αυτό ακριβώς που έλεγε η λίστα και τίποτα παραπάνω ήσουνα καλός υπάλληλος. Αν έκανες παραπάνω όχι μόνο δεν κέρδιζες τίποτα, αλλά μπορεί και να έβρισκες το μπελά σου. Κι αν έκανες λιγότερα, ε, τότε ήσουν ή τελείως ανίκανος ή τελείως τεμπέλης αλλά το πιθανότερο ήταν ότι δεν θα σε έδιωχναν αν είχες άλλες χάρες, πχ. αν ήσουνα το καρφί της διεύθυνσης.
 
Η δημοσιογραφική μας ομάδα έψαξε στα άδυτα της ΕΡΤ και βρήκε αποκλειστικό ντοκουμέντο με το διάλογο μεταξύ του Αντώνη Πανούτσου και του μοντέρ της βάρδιας εκείνο το βράδυ του 2004! Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο... :) :clap: :lol:

Δείτε τα πρώτα 45'' αν δεν σας αρέσει το κομμάτι.


Ορίστε και τα ακριβή λόγια: http://www.tomamusica.com/letras/bodycount_letrascanciones.htm :twit:
 
Top