Τι εστί γάμος; (The lighter side of it)

curry

New member
Αυτό ισχύει σίγουρα στη Νορβηγία και τη Δανία.

Ξέχασα, ξέχασα: Ναι μεν ισχύει, αλλά ο κύριος Γιόχανσον γίνεται εντέλει κύριος Έρικσον μετά τον γάμο; (τώρα μάλλον αυτά είναι σουηδικά επίθετα, αλλά τέλος πάντων :) !)
 

nickel

Administrator
Staff member
Από το ίδιο άρθρο, ήθελα να εντοπίσω μια απορία που εξέφρασε ο/η αρθρογράφος:
Και πρώτα απ’ όλα, τι έγινε ξαφνικά, ρε παιδιά; Ποια ήταν αυτή η πολιτικώς ορθή μύγα που τους τσίμπησε όλους κι άρχισαν να αποκαλούν τα νιόπαντρα ζευγάρια και τη συνομοταξία τους «ομόφυλους»; Ομοφυλόφιλους τους ξέραμε ως σήμερα. Να φταίει άραγε η παιδοφιλία, η παραφιλία κι άλλες σεξο-αποκλίσεις που ώθησαν σε αυτήν τη γλωσσική αναπροσαρμογή; Βρε, μπας κι ήταν δάκτυλος του Facebook και της εκεί διαδικτυωμένης «φιλίας»; Τι να πω, δεν ξέρω...

Εσείς καταλαβαίνετε γιατί πολλοί θεωρούν λάθος ή πολιτικώς ορθή μύγα, το «γάμος μεταξύ ομοφύλων»; Εγώ δεν το βρίσκω λάθος και δεν καταλαβαίνω γιατί το μπλέκουν με το «ομοφυλοφίλων».

Ο γάμος ομοφυλοφίλων δεν περιγράφει το ίδιο πράγμα. Μπορεί ωραιότατα να έχουμε γάμους ομοφυλοφίλων με ετερόφυλους (για την ακρίβεια, πολλούς τέτοιους έχουν καταγράψει η ιστορία και οι κουτσομπολίστικες φυλλάδες). Ο γάμος ομοφύλων περιγράφει αυτό που ακριβώς που έχουμε σε σχέση με το γάμο ετεροφύλων: γάμο άντρα με άντρα ή γυναίκας με γυναίκα, χωρίς να κάνουμε αναφορά στις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Στις μελλοντικές κοινωνίες, όταν ο γάμος θα είναι αποκλειστικά μια νομική διαδικασία που θα προστατεύει μόνο ότι χρειάζεται να προστατεύσει, δεν αποκλείεται να παντρεύονται δυο γεροντάκια που συζούν αντί να είναι μαγκούφηδες και που θα θέλουν την προστασία του «γάμου» για οικονομικούς λόγους.
 

Elsa

¥
Ακριβώς! :) Αυτό εννοώ και 'γω. Άρα σωστό είναι το γενικόλογο «γάμος ομοφύλων» που περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα σεξουαλικής προτίμησης.
 

Elsa

¥
Εντάξει, μπορείτε να ησυχάσετε...
«Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή από κοινού βουλευτές της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ και την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, με τη συμφωνία των συζύγων μπορεί ο καθένας να προσθέτει στο επώνυμό του το επώνυμο του άλλου με κοινή δήλωση στον ληξίαρχο.»
(Από τα Νέα)
Μένει να δούμε πόσοι γενναίοι άντρες θα προσθέσουν το επώνυμο της γυναίκας τους στο δικό τους. :rolleyes:
 
Εννοείται ότι όλως τυχαίως πολλές γυναίκες θα αρχίζουν να 'συναινούν' αβέρτα. Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει ποια ήταν αυτή η επείγουσα ανάγκη που έκανε τη ΝΔ να περάσει αυτήν την τροπολογία. Όταν το πρωτόριξαν το θέμα για να κόψουν αντιδράσεις, ένα από τα επιχειρήματα που άκουγα ήταν ότι έχουν πρόβλημα τα ζευγάρια που πηγαίνουν τουρίστες σε χώρες με θεοκρατικά καθεστώτα και πρέπει να βεβαιώνουν ότι είναι ζευγάρια! Εντάξει, αν είναι να πάμε στην Ταλιμπανία μπορούμε να μεταφράζουμε το πιστοποιητικό γάμου μας εις την ταλιμπανικήν. Τι πρόβλημα κι αυτό!
 

danae

¥
@anef: Νομίζω ότι την πρεμούρα την έχουν διάφορες κυρίες κυρίων, πχ Νατάσα Παζαΐτη, Δήμητρα Λιάνη, που προτιμούν το επίθετο των συζύγων τους για ευνόητους λόγους και όχι γιατί το δικό τους είναι κακόηχο.

Όσο για το πρόβλημα των παντρεμένων ζευγαριών με διαφορετικό επίθετο, δεν το θεωρώ πραγματικό. Αντιθέτως, με τη συχνότητα των διαζυγίων --μιλάω από προσωπική πείρα ;)-- το να διατηρεί η γυναίκα το επίθετό της είναι πολύ πρακτικό, γιατί διαφορετικά άντε να αποδείξεις ότι η Μαρία Παπαδοπούλου (όνομα στο απολυτήριο) είναι η ίδια με τη Μαρία Βασιλοπούλου (όνομα στο πτυχίο) και τη Μαρία Νικολοπούλου (όνομα στο proficiency) και πάει λέγοντας.

Εκεί όπου υπάρχει πραγματικά πρόβλημα είναι με το επίθετο των παιδιών, όπου μπορεί, λέει, το ζευγάρι να δηλώσει και τα δύο επίθετα. Στην πράξη, όμως, του Έλληνα του κακοφαίνεται αυτό, κι έτσι η κυρία Παπαδοπούλου πηγαίνει στο σχολείο για να πάρει τους βαθμούς του Γιώργου Βασιλόπουλου και, ενίοτε, και του Στέλιου Νικολόπουλου, λες και είναι η νταντά τους. Και οι δάσκαλοι την αποκαλούν με τα επίθετα των πρώην συζύγων.

Κατά τη γνώμη μου, τα παιδιά θα έπρεπε υποχρεωτικά να παίρνουν και το επίθετο της μητέρας, για να φαίνεται --είτε χωρίσει είτε όχι-- ότι είναι ΚΑΙ δικά της παιδιά. Και να μην επαφίεται η απόφαση αυτή στη συναίνεση του άντρα, γιατί ο Έλληνας είναι πολύ ανατολίτης και η Ελληνίδα υποχωρητική --δεν θα τσακωθούμε τώρα για το επίθετο...
 

Elsa

¥
Ομολογώ οτι αισθάνομαι μια μικρή αμηχανία όταν πάω στο σχολείο για βαθμούς αλλά μου περνάει γρήγορα.:p
Όταν στο δημαρχείο μας έκαναν την ερώτηση «ποιο επώνυμο θα πάρουν τα παιδιά» βρεθήκαμε απροετοίμαστοι, ίσως γιατί δεν είχαμε καν σκεφτεί οτι θα κάνουμε κάποτε παιδιά. Δεν ήξερα οτι μπορώ να διαλέξω «και τα δύο» και ο άντρας μου με πρόλαβε... στη στροφή και είπε το δικό του. Αλλά και να μην με προλάβαινε, αμφιβάλω αν θα καταδίκαζα τα παιδιά μου να κουβαλάνε δύο επώνυμα, έστω και μέχρι να αποφασίσουν ποιο θα κρατήσουν! Στο κάτω-κάτω η μάνα ξέρει οτι είναι δικά της τα παιδιά και δεν έχει ανασφάλειες τέτοιου είδους.;)
Στην ταυτότητα που βγάζουν τα παιδιά μετά τα 12 χρόνια τους, φαίνεται το όνομα της μητέρας.
Το μόνο που με ενοχλεί και με προβληματίζει είναι οτι με το να μην φαίνεται στη νέα ταυτότητα το όνομα συζύγου, δεν μπορώ να αποδείξω ότι είμαστε παντρεμένοι αν -ο μη γένοιτο- πάθει εκείνος κάτι σοβαρό.
 

nickel

Administrator
Staff member
Στη σημερινή Καθημερινή, εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για το θέμα του επωνύμου των παιδιών από τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο. Παράδειγμα του συστήματος που έχει προτείνει:

Το σύστημα, λοιπόν, αυτό επωνύμου, όπως το σχεδίασα ήδη το 1960, είναι δυαδικό από την ανάγκη της πραγματικότητας, εφόσον δύο είναι πάντοτε οι γονείς, και αποτελείται από συνδυασμό των επωνύμων των γονέων, και με προβάδισμα του επωνύμου της μητέρας, εάν το παιδί τους είναι κορίτσι, του επωνύμου του πατέρα, εάν το παιδί τους είναι αγόρι. Παράδειγμα: το παιδί του Αντύπα και της Μακρίδη, θα έχει επώνυμο Αντύπας-Μακρίδης, εάν είναι αγόρι, Μακρίδη-Αντύπα, εάν είναι κορίτσι. Και σπεύδω να προσθέσω, για την επόμενη γενεά, όταν οι γονείς θα έχουν ήδη επώνυμο δυαδικό: από το επώνυμο του κάθε γονέα θα μεταφερθεί στο επώνυμο του τέκνου μόνο το πρώτο συστατικό του δυαδικού ήδη επωνύμου, ώστε να παραμένει το επώνυμο και στις επόμενες γενεές πάντοτε δυαδικό. Παράδειγμα: το παιδί του Αντύπα-Μακρίδη θα κρατήσει μόνο το Αντύπας στο επώνυμό του, ή Αντύπα, εάν είναι κορίτσι, και το παιδί της Μακρίδη-Αντύπα μόνο το Μακρίδη, εάν είναι κορίτσι, ή Μακρίδης, εάν είναι αγόρι· καθώς θα λάβουν επωνυμικό συστατικό από τον έτερο επίσης γονέα τους με παρόμοιο τρόπο.
 

Elsa

¥
Ευχαριστούμε, Nickel, δεν είχα ακούσει ποτέ για την πρόταση αυτή. Είναι άξιον θαυμασμού το πόσο πιο μοντέρνος ακούγεται ο Κ. Δεσποτόπουλος από πολύ μικρότερούς του δημόσιους λειτουργούς!
Ακόμα ένα απόσπασμα από το άρθρο της Καθημερινής:
Η επιλογή επωνύμου του τέκνου, έστω από τους γονείς, ενέχει διαστρέβλωση της ουσίας του επωνύμου. Δεν είναι κάτι επιλέξιμο το επώνυμο. Σκοπός του είναι η δήλωση της οικογένειας του φορέα του, άρα των γονέων, και οι γονείς του καθενός είναι δεδομένοι αδήριτα και όχι δεκτικοί επιλογής. Η επιλογή του επωνύμου ενός εκ των δύο γονέων είναι ημι-απόκρυψη της αλήθειας και σαν αποκήρυξη του ετέρου γονέως ή και της οικογένειάς του, ώστε και προκαλεί δυσαρέσκειά της ή και διχόνοια των δύο οικογενειών.
[...] Και όμως η πολλαπλά ελαττωματική νομοθεσία του 1983 για το επώνυμο των τέκνων παραμένει ανεκτή επί τέταρτο αιώνος ήδη, και από τα γυναικεία σωματεία, και από τους Ομίλους για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τους ταγμένους για την περιφρούρηση του Συντάγματος.
 

danae

¥
Η πρόταση του Δεσποτόπουλου μοιάζει με τα ισχύοντα στις ισπανόφωνες χώρες, με τη μόνη διαφορά ότι εκεί η σειρά δεν διαφέρει ανάλογα με το φύλο του παιδιού. Και αυτό είναι το μόνο σημείο με το οποίο διαφωνώ, γιατί περιπλέκει τα πράγματα. Ας είναι για όλους πρώτο το επίθετο της μητέρας ή του πατέρα, δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία αυτό. Να σημειώσω εδώ ότι στην Κύπρο, αν οι γονείς θελήσουν το παιδί να πάρει και τα δύο επίθετα, τότε προτάσσεται υποχρεωτικά το επίθετο της μητέρας.

Το απόσπασμα που παρέθεσες, Elsa, με βρίσκει απολύτως σύμφωνη.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
10. Before marriage, a girl has to make love to a man to hold him. After marriage, she has to hold him to make love to him. — Marilyn Monroe

Πριν τον γάμο, η γυναίκα πρέπει να κάνει έρωτα με τον άντρα για να καταφέρει να τον κρατήσει. Μετά τον γάμο, πρέπει να τον κρατάει για να τον καταφέρει να κάνουν έρωτα.
...

 

Earion

Moderator
Staff member
Διαβάζει Λεξιλογία ο Αρκάς;

Τα αγόρια πουλάνε έρωτα για να βρουν σεξ. Τα κορίτσια προσφέρουν σεξ για να βρουν έρωτα.
 
Top