Σε άρθρο τής Καθημερινής αυτού του Σαββάτου εμφανίζεται η εταιρεία μου ως case study εκμετάλλευσης της κρίσης με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων: Οι κροίσοι της κρίσης. (Πάντως κροίσος δεν είμαι!) Αλλά η δωρεάν δημοσιότητα καλή, δεν λέω.
Η ουσία είναι ότι κάθε κρίση προσφέρει ευκαιρίες.
Μάλλον της κακοφαίνεται της κυρίας που μερικοί ίσως καταφέρουν να επιβιώσουν από την κρίση χωρίς να παρακαλάνε το Δημόσιο να μην τους κόψει τα επιδοματάκια τους.
Υπάρχουν κρατικοί υπάλληλοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (π.χ. κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών οπλιτών στις Ε.Δ.), οπότε εκεί δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να μην καταβάλλονται εισφορές και για όλα τα δώρα.Τελικά μάθαμε αν ο 14ος του δημοσίου πλήρωνε ως τώρα ασφαλιστικές εισφορές; Οι δικές μου πληροφορίες λένε πως όχι.
Πάντως αυτοί οι μερικοί, αν καταφέρουν να επιβιώσουν όπως λες [..] θα τα καταφέρουν χάρη ακριβώς στους κακομοιρούληδες που χάνουν τα επιδοματάκια τους, γιατί αυτοί θα αγοράσουν τα συγκεκριμένα βιβλία για παράδειγμα, έτσι δεν είναι;
Υπάλληλο δημοσίου που χάνει επιδόματα χλωμό το κόβω να αγοράζει βιβλία τέτοιου είδους. Οι περισσότεροι Έλληνες που κυνηγάνε το δημόσιο, το κυνηγάνε ακριβώς για να μην κυνηγάνε τον επιούσιο και να ζορίζονται αλλιώς. Πλείστα όσα τα παραδείγματα, νομίζω.
Αν φτάσουμε στο σημείο να πέσουμε στα χέρια του ΔΝΤ, δεν θα αρκεστούν σε προσωρινά μέτρα. Θα πέσει άγριο μαχαίρι και πολύ κλάμα για πολλά χρόνια. Καλύτερα να βρούμε έξυπνες λύσεις μόνοι μας. Δηλαδή, οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να διαδηλώνουν «Θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι για να σωθούμε». Θα ήταν θαύμα κάτι τέτοιο; Μα, αν δεν γίνει αυτό το θαύμα, θα είναι θαύμα αν θα σωθεί η χώρα! (Και, ναι, δεν φτάνει μόνο αυτό το ένα θαύμα.)
Αυτό είναι που με τρομάζει. Αυτό είναι που καθορίζει και το κλίμα ακόμα. Τα μέτρα που έχουν πάρει είναι «προσωρινά» υπό την πίεση των τρεχουσών αναγκών, αλλά η αποτελεσματικότητα του συνολικού πακέτου μέτρων θα κριθεί όχι από τα «προσωρινά» μέτρα (δεν μπορεί κάθε χρόνο να κόβουν κι άλλους μισθούς και να ανεβάζουν κι άλλο τον ΦΠΑ), αλλά από τις αλλαγές στις υποδομές: παραγωγικό δημόσιο, δίκαιη φορολογία, έξυπνες και αποδοτικές αναπτυξιακές πολιτικές. Αυτά είναι τα έξυπνα μόνιμα μέτρα. Τα αιματηρά μόνιμα μέτρα του ΔΝΤ: κόψε το ένα τρίτο των ΔΥ. Κάνε τη δουλειά σου με τους υπόλοιπους. Η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω κοπής του γόρδιου δεσμού. Ας προσπαθήσουμε να το επιτύχουμε με τη δαμόκλειο σπάθη καλύτερα — την απειλή και μόνο.Αυτοί οι ίδιοι κάποιοι που τώρα θέλουν να μας σώσουν.
Δηλαδή οι περισσότεροι από τους 700.000 ΔΥ σήμερα κάθονται και δεν δουλεύουν; Μα αν ήταν έτσι δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουμε ως κράτος. Το σύστημα είναι σίγουρα αναποτελεσματικό, φταίνε όμως μόνο οι ΔΥ γι' αυτό; Ή δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος τελικά, όπου ακόμα κι αν θέλεις να δουλέψεις συντρίβεσαι από τη βλακεία και τη γραφειοκρατία; Κι αν είναι έτσι, φυσικά το βολικό είναι να τα βάλουμε με τα άτομα, είναι όμως δίκαιο;
Και αυτό το θέμα με την ατομική ευθύνη, έρχεται και ξανάρχεται σαν επιχείρημα, αλλά εγώ θα έλεγα πως πρέπει να το ξανασκεφτούμε λίγο πιο σοβαρά. Δηλαδή, ο γιατρός παίρνει φακελάκι, ο ασθενής το δίνει. Φταίνε και οι δύο το ίδιο; Ο πολιτικός διορίζει με ρουσφέτι, ο άνεργος διορίζεται. Ίδια εξουσία έχουν και οι δύο, ίδια ανάγκη, ίδια ευθύνη; Αυτή η πολιτική των ίσων αποστάσεων, όπως και αλλού έτσι κι εδώ, νομίζω λειτουργεί τελικά υπέρ του δυνατού, όχι υπέρ του αδύνατου.
Δηλαδή οι περισσότεροι από τους 700.000 ΔΥ σήμερα κάθονται και δεν δουλεύουν; Μα αν ήταν έτσι δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουμε ως κράτος. Το σύστημα είναι σίγουρα αναποτελεσματικό, φταίνε όμως μόνο οι ΔΥ γι' αυτό; Ή δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος τελικά, όπου ακόμα κι αν θέλεις να δουλέψεις συντρίβεσαι από τη βλακεία και τη γραφειοκρατία; Κι αν είναι έτσι, φυσικά το βολικό είναι να τα βάλουμε με τα άτομα, είναι όμως δίκαιο;
Και αυτό το θέμα με την ατομική ευθύνη, έρχεται και ξανάρχεται σαν επιχείρημα, αλλά εγώ θα έλεγα πως πρέπει να το ξανασκεφτούμε λίγο πιο σοβαρά. Δηλαδή, ο γιατρός παίρνει φακελάκι, ο ασθενής το δίνει. Φταίνε και οι δύο το ίδιο; Ο πολιτικός διορίζει με ρουσφέτι, ο άνεργος διορίζεται. Ίδια εξουσία έχουν και οι δύο, ίδια ανάγκη, ίδια ευθύνη; Αυτή η πολιτική των ίσων αποστάσεων, όπως και αλλού έτσι κι εδώ, νομίζω λειτουργεί τελικά υπέρ του δυνατού, όχι υπέρ του αδύνατου.
Θα διαφωνήσω λιγάκι, σε επίπεδο «ορολογίας», και ας ακούγεται ρομαντικό. Ο εαυτουλισμός (και η διαφθορά και η απληστία κ.λπ.) δεν είναι μέρος του γνήσιου σοσιαλισμού. Μόνο ίσως του «σοσιαλισμού» που έχουμε ζήσει.η διαφθορά και η διάλυση, σε αυτόν το βαθμό που ζούμε γύρω μας, δεν είναι θέμα καπιταλισμού ή σοσιαλισμού. Είναι θέμα επιλογής. Όλων μας.