Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εκ των υστέρων ήταν εύκολο και θα έπρεπε να έχουν προβλέψει την αποκοτιά όλοι οι αναλυτές των μεγάλων οίκων. Κάθε πότε συμπίπτει το Πάσχα των ορθόδοξων με το Πάσχα των καθολικών; Πότε θα υπήρχε ξανά τέτοια ευκαιρία; Αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και η Επιτροπή, και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φάνηκε ότι (για άλλη μια φορά) είχαν πιαστεί στον ύπνο.

Μετά από έξι μήνες προσπάθειες να αποφύγει η οικονομία της μικρής ευρωχώρας το παγόβουνο που την πλησίαζε, απειλώντας την να τη βυθίσει σαν νέο Τιτανικό, τα ζάρια ρίχτηκαν, οι γέφυρες κόπηκαν, νέοι Ρουβίκωνες έμειναν πίσω. Σε ένα αναπάντεχο διάγγελμά του, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη ρηξικέλευθη λύση που θα έδινε στο πρόβλημα: Η χώρα του θα γινόταν η πρώτη στον κόσμο που θα έκοβε χρήμα έναντι του μελλοντικού της χρέους.

Από το υλικό νόμισμα, το χρήμα το βασισμένο στο χρυσό και αργότερα στην κυβερνητική διαβεβαίωση, στη μικρή χώρα έγινε το επόμενο βήμα: εκείνη την ημέρα κυκλοφόρησε υποχρεωτικό εσωτερικό δάνειο στο ύψος του 50% του ΑΕΠ. Οι τίτλοι, κάτι μακρόστενα χαρτιά που θύμιζαν αμερικάνικα δολάρια με γαλαζωπή απόχρωση, θα κυκλοφορούσαν σε αξίες του 1, και των 3, 30, και 300 ευρώ και θα ήταν υποχρεωτικό να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του 30% σε κάθε συναλλαγή στο εσωτερικό της χώρας από τα 10 ευρώ και πάνω. Οι τίτλοι θα ήταν εξοφλητέοι σε δεκαπέντε χρόνια, σε ευρώ, αλλά το δημόσιο διατηρούσε το δικαίωμα να τους ανταλλάξει οποτεδήποτε έναντι κοινωνικών παροχών ή έναντι νέων αναγκαστικών τίτλων.

Η κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας άρχισε λίγες ώρες αργότερα, από τις ασιατικές αγορές. Αρχικά, ορισμένοι αναλυτές θεώρησαν την κίνηση της μικρής χώρας ως ισοδύναμη με κατάρρευση του ευρώ. Άλλοι τη θεώρησαν, πιο πεζά, ως κατάρρευση των κερδοσκόπων που είχαν στοιχηματίσει στην οικονομική κατάρρευση της μικρής χώρας, ξεχνώντας ότι οι χώρες δεν είναι εταιρείες και μπορούν να ασκούν πολιτική και να αλλάζουν τους κανόνες του παιχνδιού.

Εκείνες τις ώρες, κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο μια πληροφορία (που ήταν, βασικά, παραλλαγή του αστικού μύθου για το Amero) και πέρασε, από ένα απίστευτο λάθος ενός νεαρού υπαλλήλου, στην εμπιστευτική ενημέρωση ενός μεγάλου διεθνούς τραπεζικού οίκου. Το αποτέλεσμα ήταν να θεωρήσουν οι αναλυτές ότι η μικρή χώρα πειραματόζωο δοκίμαζε τις αντιδράσεις για μια τεράστια, μυστική, συντονισμένη προσπάθεια των κυβερνήσεων να απαξιώσουν το τρέχον νόμισμά τους και να το αντικαταστήσουν με νέο, με στόχο να ανακτήσουν οι κυβερνήσεις την πολιτική εξουσία που είχαν χάσει από τους τραπεζίτες.

Τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, παρά τις απελπισμένες διαψεύσεις από όλες τις πλευρές. Το ευρώ έχασε τη μισή του αξία μέσα σε δέκα ημέρες και καθώς το δολάριο το ακολουθούσε κατά πόδας, η Κίνα βρέθηκε ξαφνικά με τα θησαυροφυλάκιά της γεμάτα πράσινα χαρτιά χωρίς αξία.

Από εκεί και πέρα τα γεγονότα είναι γνωστά· για πότε ξέφυγαν οι καταστάσεις, για πότε βρέθηκαν οι στρατοί αντιμέτωποι, για πότε άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ατομικές βόμβες...

Ευτυχώς, τη γλιτώσαμε· τρία εκατομμύρια άνθρωποι μείναμε ζωντανοί πάνω στη Γη και μπορούμε να προσβλέπουμε σε κάτι καλύτερο για τον καινούργιο χρόνο.

Αίσιο και ευτυχές το νέο έτος, 2013!
 

SBE

¥
Όντως, οι χώρες μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες όποτε θέλουν, δεν είναι εταιρείες.
Αλλά οι πιθανότητες να βγει αύριο ο ΓΑΠ και να πει αλλάζω τους κανόνες υπάρχουν μόνο στην επιστημονική φαντασία.
Αλλά μ' αρέσει η σκέψη σου. Έτσι στο μέλλον θα λένε ότι οι ΑΗΠ δώσανε τα φώτα στην Ευρώπη, κι οι ΠΗΠ αλλάξανε τα φώτα στην Ευρώπη :D:D:D

ΠΗΠ: πρόσφατοι ημών πρόγονοι
 
Αυτό το έλεγαν λίγο πολύ ο ευρωσκεπτικιστές, ότι δεν μπορείς να έχεις οικονομική ένωση χωρίς να έχεις μεγαλύτερη ολοκλήρωση.
Και φρέσκο για επανάληψη :)

It means the end of the myth that you can have monetary without political union; and at a time of growing electoral disillusion, it means a further erosion of democracy
 
Από το ίδιο άρθρο που παραθέτει παραπάνω ο tsioutsiou:

Onward the tide of destruction would roll, engulfing not just other heavily indebted eurozone countries – Portugal, Italy, Spain: the group now known as "Pigs".

Τι ωραίο πράγμα που είναι η γλώσσα! Τα γουρούνια εδώ είμαστε σε εισαγωγικά (το g είναι φυσικά για την Ελλάδα) και όσο να πεις ο συντάκτης κάπως αποστασιοποιείται (now known, δεν είναι δικά του τα αρχικά, έτσι είναι γνωστές τώρα αυτές οι χώρες, τι να κάνει κι αυτός ο καημένος; ) Παρακάτω όμως, στο πρώτο κιόλας σχόλιο, φεύγουν τα προστατευτικά αυτάκια, και μένουμε γυμνοί και χωρίς κεφαλαίο Ρ: pigs, γουρούνια νέτα σκέτα.

Βέβαια εμένα, στο πλαίσιο τέτοιων κειμένων, η λέξη pigs μου θυμίζει 'καπιταλιστικά γουρούνια'. Άλλοι όμως λένε γουρούνια και εννοούν όλους εμάς αδιακρίτως (Ήδη το τεντωμένο χέρι μας δείχνει από παντού: εσύ φταις. Τώρα θα πρέπει να υποστείς 'μέτρα'. Θα σου κοπούν τα επιδόματα -πόσο πιο εύκολα κόβονται τα άτιμα όταν λέγονται επιδόματα κι όχι μισθοί -είπαμε, ωραίο πράμα η γλώσσα). Στην wikipedia λένε πως το αντίστοιχο άρθρο μπορεί να πάει για κόψιμο. Και πως Πορτογαλία και Ισπανία διαμαρτυρήθηκαν ήδη (είναι και πρώην αποικιοκράτες αυτοί, ενώ εμείς άγριοι Βαλκάνιοι). Ας μην είμαστε όμως πολιτικά ορθοί: μπορούμε να βρούμε κι εμείς κάποια άλλα αρχικά και να τους τα κοπανάμε ή μπορούμε να κάνουμε τον όρο θετικό -είμαστε γουρούνια και μας αρέσει, Pigs and proud of it.
 
Ενδιαφέρον άρθρο, ειδικά στην αρχή που μιλάει για την ξένη κατοχή της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για 400 χρόνια.
 

SBE

¥
Το άρθρο βλέπω το έχει γράψει ο υπερδήμαρχος του Λονδίνου, που νόμιζα ότι πλέον δεν αρθρογραφεί. Όχι πως η αρθρογραφία του είναι ποτέ βαρυσήμαντη, περισσότερο συλλογή από έξυπνες παρομοιώσεις και αναφορές στην κλασσική του παιδεία. Κοινώς, το άρθρο δεν λέει τίποτα σοβαρό, απλά είναι ενδεικτικό του τι κυκλοφορεί εδώ.
Προχτές το BBC έδειχνε κάτι φοιτητές που άλλα τους ρώταγαν και άλλα απαντούσαν, όχι για να αποφύγουν την απάντηση αλλά γιατί τα αγγλικά τους ήταν χάλια (το κομμάτι που οι απαντήσεις ήταν στα ελληνικά με διερμηνέα ήταν πιο σοβαρό και δεν έδινε την εντύπωση ότι οι παππούδες που μίλαγαν στην κάμερα έλεγαν ασυναρτησίες). Οι νεαροί λοιπόν έλεγαν τα γνωστά, ότι δεν μπορείς να ζήσεις με 700 ευρώ και ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν γιατί ο κόσμος θα περνάει χειρότερα (ναι, αυτό είπε, και νομίζω ότι φταίνε τα κακά αγγλικά). Πράγματα που μου φάνηκαν τελείως εκτός πραγματικότητας τη συγκεκριμένη στιγμή, που έδειχναν ότι ο καθένας το βιολί του. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι στην Ελλάδα όλα είναι περίπτωση ο καθένας το βιολί του.
 
Ας μην είμαστε όμως πολιτικά ορθοί: μπορούμε να βρούμε κι εμείς κάποια άλλα αρχικά και να τους τα κοπανάμε ή μπορούμε να κάνουμε τον όρο θετικό -είμαστε γουρούνια και μας αρέσει, Pigs and proud of it.
Δεν έχουμε μπει στον κόπο γιατί σε μας είναι γνωστό ότι "άλλος έχει το όνομα κι άλλος έχει τη χάρη". Πάντως μου κάνει εντύπωση πώς "ξέχασαν" ότι η Ιρλανδία ήταν το πολυδιαφημισμένο ευρωπαϊκό υπόδειγμα ανάπτυξης... που ξαφνικά μας τέλειωσε!
Πολύ γρήγορα ξεχνούν αυτοί οι τύποι τις αναλύσεις τους.
Btw O Μπαρόζο, λέει, μας κόστισε κάτι 700.000 ευρουλάκια μέσα στη χρονιά για τα ταξιδάκια του, "γιατί ταξιδεύει πολύ", είπε το γραφείο του. Πληρώνουν ...τα ζώα.
 

SBE

¥
Η δήθεν συντομογραφία περί γουρουνιών, όντως πιστεύω ότι κρύβει το ρατσισμό των βορείων για τους νότιους στην Ευρώπη. Οι ψυχολόγοι θα έχουν πολλά να γράψουν για το φαινόμενο.

Από την άλλη, η απλοϊκή μου σκέψη ήταν ότι έχουμε από τη μια τη "Νέα Ευρώπη" και από την άλλη τα γουρούνια. Οι 12 της Νέας Ευρώπης, με εξαίρεση ίσως τις δυο-τρεις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, πρώην Αυστροουγγαρία κι έτσι, όταν τους ρωτάει η λοιπή Ευρώπη αν ο γάιδαρος πετάει, λένε φτάνει στα κεραμίδια. Αν με την οικονομική κρίση φτάσουν κι οι νότιοι να είναι υποτελείς, τότε επιστρέφουμε σε μια ΕΕ των πεντέξι, που καθορίζει τις τύχες των υπόλοιπων. Είναι λίγο πιο διευρυμένο όραμα από αυτά του παρελθόντος (βλ. Ναπολέων, Χιτλερ κλπ), αλλά είμαστε στην εποχή του team-work :p

Μου έλεγε κάποιος χτες η Νορβηγία θα σώσει την ΕΕ, όπως βοήθησε την Ισλανδία. Χώρια από το ότι η Ισλανδία είναι τόση δα και είναι και αδελφόν έθνος, και η Ρωσσία βοήθησε την Ισλανδία. Αυτό θυμίζει λίγο την ερώτηση του 19ου αιώνα: τι κόμμα είναι αυτό; Αγγλικό, γαλλικό ή ρώσσικο; Επιστρέψαμε στο παρελθόν.
 

SBE

¥
Πάντως μου κάνει εντύπωση πώς "ξέχασαν" ότι η Ιρλανδία ήταν το πολυδιαφημισμένο ευρωπαϊκό υπόδειγμα ανάπτυξης... που ξαφνικά μας τέλειωσε! Πολύ γρήγορα ξεχνούν αυτοί οι τύποι τις αναλύσεις τους.

Το Ιρλανδικό μοντέλο έμπαζε από κάθε μεριά, αυτό το είχα πρωτοπεί όταν πήγα στην Ιρλανδία για δουλειές πριν καμιά δεκ... ωχ, πέρασαν τα χρόνια, δεκαπενταετία. Εκεί που οι άλλοι έβλεπαν το ιρλανδικό θαύμα, εγώ έβλεπα αδικαιολόγητη ακρίβεια και το κράτος να στηρίζεται αποκλειστικά στις επιδοτήσεις της ΕΕ για δημόσια έργα και παροχές (οι ξένες εταιρείες ήταν αφορολόγητες, μόνο μέσω των υπαλλήλων που φορολογούνταν συμμετείχαν στην ανάπτυξη της χώρας). Το Κόρκ π..χ. που σκεφτόμουν να μετακομίσω ήταν μια τρισάθλια επαρχιακή πόλη με ενοίκια Λονδίνου.
Με την πρώτη κρίση οι ξένες εταιρείες φεύγουν. Αν δεν τις έχεις φορολογήσει δε σου μένει τίποτα και φορτώνεσαι και τους άνεργους.
 
...το κράτος να στηρίζεται αποκλειστικά στις επιδοτήσεις της ΕΕ για δημόσια έργα και παροχές (οι ξένες εταιρείες ήταν αφορολόγητες, μόνο μέσω των υπαλλήλων που φορολογούνταν συμμετείχαν στην ανάπτυξη της χώρας).

Τελικά, αυτές οι επιδοτήσεις ποιον έχουν βοηθήσει;
 

SBE

¥
Τελικά, αυτές οι επιδοτήσεις ποιον έχουν βοηθήσει;

Έχουν βοηθήσει την κατασκευή φοβερού οδικού δικτύου π.χ ακόμα και στα κατσάβραχα (άλλο αν στην Ελλάδα μείναμε πίσω σ'αυτό). Έχουν βοηθήσει διάφορα σταρτ-απ που δεν ευδοκίμησαν (από τέτοια έχει πολλά η Ελλάδα, και τα πιο πολλά φτιάχτηκαν για την επιδότηση και μόνο), έχουν βοηθήσει τους διάφορους εργολάβους και τελικά επειδή έβρισκαν κάποια δουλειά στους ντόπιους άρεσαν. Έχει βοηθήσει αυτούς που διδασκουν σε επιμορφωτικά προγράμματα που δε βοηθάνε σε τίποτα τους επιμορφωμένους, έχει δώσει υποτροφίες τρελλές σε φοιτητές (όταν ζούσες απλή φοιτητική ζωή με 500 λίρες στο ΗΒ, συμφοιτητής με υποτροφία ΕΕ έπαιρνε 1200 το μήνα και με το τέλος των σπουδών είχε κομπόδεμα). Γενικά εχει βοηθήσει μεμονωμένα κόσμο, αλλά δε νομίζω ότι υπήρξε κανένα μακροχρόνιο όφελος, πέρα από τα έργα υποδομής. Φταίει βεβαίως το ότι από τη μία έρρεε χρήμα ανεξέλεγκτα κι από την άλλη ειχαν ορμήσει να το πάρουν οι πάντες (αφού δεν υπήρχε έλεγχος, γιατί όχι; ).
 
Last edited by a moderator:

SBE

¥
Και κάτι από Ισπανία. Η Ελ Παΐς αναφέρει ότι οι Ισπανικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν την περίπτωση εσκεμμένης υπονόμευσης του ευρώ και της Ισπανικής οικονομίας.

Πυροτέχνημα μου ακούγεται, δηλαδή, τι; Θα πουν ότι ο Σόρος φταίει; Ή ο πρόεδρος της Γκόλντμαν Σαξ; Και θα ζητήσουν την έκδοσή τους απο τις ΗΠΑ για να δικαστούν; Ή θα στείλουν κομάντος να τους απαγάγουν; Το πολύ να βρουν κάποιο παραθυράκι για να τους κάνουν να χαρίσουν τα χρέη.
 
Last edited by a moderator:
Έχουν βοηθήσει την κατασκευή φοβερού οδικού δικτύου π.χ ακόμα και στα κατσάβραχα (άλλο αν στην Ελλάδα μείναμε πίσω σ'αυτό). Έχουν βοηθήσει διάφορα σταρτ-απ που δεν ευδοκίμησαν (από τέτοια έχει πολλά η Ελλάδα, και τα πιο πολλά φτιάχτηκαν για την επιδότηση και μόνο), έχουν βοηθήσει τους διάφορους εργολάβους και τελικά επειδή έβρισκαν κάποια δουλειά στους ντόπιους άρεσαν.

Ξέχασες τα σκυλάδικα των εθνικών οδών. ;)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η δήθεν συντομογραφία περί γουρουνιών, όντως πιστεύω ότι κρύβει το ρατσισμό των βορείων για τους νότιους στην Ευρώπη. Οι ψυχολόγοι θα έχουν πολλά να γράψουν για το φαινόμενο.

Νομίζω οτι τα αντίμετρα είναι απλά, αρκεί να συνθέσουμε κι εμείς από τα αρχικά των μεγάλων: France, United Kingdom, Deutschland :rolleyes:

Edit: Ξέφυγα λίγο. Συγγνώμη. Αλλά πώς να αντισταθείς σε τέτοιο αρκτικόλεξο... :D
 
LOL. Πολύ γέλιο έχει η συζήτηση στο λήμμα της Wikipedia για τα PIIGS όπου διάφοροι προσπαθούν να κατεβάσουν διάφορα αντίστοιχα αρκτικόλεξα. Μεταξύ αυτών και το SWINES.
 
Πήρε τρεις μήνες αλλά ξαφνικά βρήκαμε τη λύση. Ένα πράγμα δεν ακούω από την πρόθεση του πρωθυπουργού για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία και το χρέος για την περίοδο Καραμανλή ή ακόμη και Σημίτη: Πρόκειται το κράτος να ανακτήσει ένα ευρώ από τα χαμένα εάν διαπιστωθούν ατασθαλίες; Γιατί για πολιτική συναίνεση, που ζητούσε μόλις λίγες εβδομάδες, δεν το βλέπω να βοηθάει. Και το μόνο σίγουρο είναι οι εξτρά αποζημιώσεις των βουλευτών-μελών της επιτροπής.
Όσο για το ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί δεχόταν τα ψεύτικα στατιστικά μας... Από ποιούς; Εδώ προχθές ακούσαμε από τον ΓΑΠ ότι χάσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας!
 

nickel

Administrator
Staff member
Από το σημερινό του Στέφανου Κασιμάτη στην Καθημερινή:

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ρότα του Τιτανικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη». Αν θέλει κάποιος να παρουσιάσει την πραγματικότητα της κατάστασης στην οικονομία, προσωπικώς δυσκολεύομαι να φανταστώ έναν τρόπο περισσότερο ωμό και εύληπτο από την παρομοίωση που διάλεξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Εξίσου όμως δυσκολεύομαι να φανταστώ υπουργό Οικονομικών να ομολογεί, έτσι απερίφραστα, την αδυναμία της κυβέρνησής του να χειριστεί ένα τόσο κρίσιμο θέμα όσο το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας! Διότι –ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας– με ομολογία αδυναμίας ισοδυναμεί η συγκεκριμένη δήλωση...

Είναι φυσικό να λείπει από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου η πείρα, δεν νομίζω όμως ότι του λείπουν ούτε η σοβαρότητα ούτε οι καλές προθέσεις. Κατά συνέπεια, εφόσον η αναφορά στον «Τιτανικό» δεν ήταν lapsus linguae εξαιτίας απειρίας, η καλοπροαίρετη ερμηνεία είναι ότι επρόκειτο για μια απόπειρα να προειδοποιήσει συντεχνίες του Δημοσίου και ομάδες συμφερόντων στο εσωτερικό της χώρας, που αρνούνται ιδιοτελώς να προσαρμοστούν με τις απαιτήσεις της πραγματικότητας. Φοβάμαι όμως ότι η ερμηνεία αυτή δεν ευσταθεί. Αν το έλεγε πριν από, λ.χ., τρεις μήνες –τότε που το ΠΑΣΟΚ υπερασπιζόταν ακόμη τον αμοραλισμό των προεκλογικών υποσχέσεών του– θα καταλάβαινα την σκοπιμότητα της σύγκρισης με τον «Τιτανικό». (Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου γνώριζε την πραγματικότητα, αφού είχε ενημερωθεί και από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο...) Τώρα, όμως, πόση αξία μπορεί να έχει;

Καταλήγω, λοιπόν, σε μια χειρότερη εκδοχή: Η αναφορά στον Τιτανικό ήταν μάλλον έκφραση της απελπισίας του. Απελπισίας δικαιολογημένης, κατ’ αρχάς λόγω των κινδύνων που ενέχει ο πολιτικός χειρισμός της κρίσης από την κυβέρνηση: Οι ευθύνες των Ευρωπαίων, η χαμένη ανεξαρτησία μας, οι διαρροές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντισταθεί στην προσπάθεια της έξωθεν επιβολής και άλλων μέτρων, δεν πετυχαίνουν τίποτε παρά να υποδαυλίζουν μεσοπρόθεσμα τον αντιευρωπαϊσμό και το σύμπλεγμα της μικράς κατατρεγμένης Ελλάδος, που τη φθονούν όλοι και την επιβουλεύονται. Δικαιολογημένης, επίσης, από την αποτυχία να αυξηθεί η εισροή εσόδων. Το 16%, που επικαλείται η κυβέρνηση για τον Ιανουάριο (έναντι στόχου 10%, επί του οποίου δεσμεύθηκε στις Βρυξέλλες) οφείλεται κυρίως στην έκτακτη εισφορά για τα κέρδη του 2008, την οποία κατέβαλαν ολόκληρη πολλές τράπεζες, αντί να επωφεληθούν της δυνατότητας των δώδεκα δόσεων. Οσοι γνωρίζουν και παρακολουθούν τη λειτουργία της διαβρωμένης από τον κομματισμό δημόσιας διοίκησης υποστηρίζουν ότι, όσο παραμένουν οι έφοροι που διόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι μάταιο να προσδοκά κανείς αποδοτικότερη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού. («Οι Εφορίες παίζουν το σύστημα 4-4-2», μου έλεγε χθες ένας ειδήμων του χώρου και ο νοών νοείτω...)

Εφόσον, λοιπόν, έτσι έχουν τα πράγματα, τότε η κατάλληλη επικεφαλίδα τούτου του σημειώματος είναι ο τίτλος ενός αγγλικού τραγουδιού, «Nearer, my God, to Thee», των αρχών του εικοστού αιώνα, ίσως και λίγο παλιότερου. Σύμφωνα με μία μαρτυρία, αυτό ήταν το τελευταίο τραγούδι που έπαιξε η ορχήστρα του «Τιτανικού», καθώς το υπερωκεάνιο βυθιζόταν...


(Τουλάχιστον να πάμε μορφωμένοι και μουσικωμένοι...)

«...όσο παραμένουν οι έφοροι που διόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι μάταιο να προσδοκά κανείς αποδοτικότερη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού»

Θύμισα προχτές σε μια παρέα την παρακάτω σκηνή από τους Αδιάφθορους του Ντε Πάλμα, και τους είπα ότι η λύση θα ήταν να στείλουμε τους εφοριακούς μας στη Γερμανία και να μας στείλουν τους δικούς τους.

Για τους Untouchables:
Back inside the courthouse, Stone shows Ness a document from Nitti’s jacket that reveals that the jury has been bribed, explaining Capone's relaxed mood. The judge, however, has no intention of using it as evidence and is fully prepared to let Capone go free, inadvertently revealing his corruption. In a last ditch effort, Ness extorts the judge into doing the right thing, bluffing that the judge's name is among those in the bookkeeper's ledger of official payoffs. As a result, the judge decides to switch the jury with another preparing to hear a divorce case next door, which shatters Capone's previously calm demeanour. Before the trial can continue, Capone's lawyer withdraws the plea of "not guilty" for a plea of "guilty" without Capone's consent (in real life, an action prohibited by criminal defense attorneys).

Από το άρθρο για τον Αλ Καπόνε:
In 1931 Capone was indicted for income tax evasion and various violations of the Volstead Act. Facing overwhelming evidence, his attorneys made a plea deal, but the presiding judge warned he might not follow the sentencing recommendation from the prosecution, so Capone withdrew his plea of guilty. Attempting to bribe and intimidate the potential jurors, his plan was discovered by Ness's men. The venire (jury pool) was then switched with one from another case, and Capone was stymied.
 
Top