Το άρθρο του Κρούγκμαν (και πολλά άλλα που διαβάζω τις τελευταίες ημέρες) αλλά και ο πανικός στις διεθνείς αγορές δείχνουν κτγμ πόσο ελλειμματικά καταλαβαίνουν τις «ειδικές συνθήκες» που επικρατούν στην Ελλάδα. Όλοι αυτοί (που ξεχνούν τι σημαίνει «δημόσια στατιστικά στοιχεία» στην Ελλάδα) εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν με βάση ακριβώς αυτά τα στατιστικά στοιχεία που περιγράφουν τη χώρα ως μια χώρα του πρώτου κόσμου, με αξιόλογη σε όγκο οικονομία αλλά με συγκεκριμένα προβλήματα κλπ.
Στο περιβάλλον μιας χώρας που περιγράφεται με τέτοια στοιχεία όμως, μου φαίνεται π.χ. ότι θα ήταν αδιανόητη (καθώς η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση) η αύξηση του ΦΠΑ κατά τα ποσοστά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (και που προφανώς μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τη σύλληψη ενός ποσοστού μιας απίστευτα εκτεταμένης φοροδιαφυγής).
Επομένως, είναι εκτός των αναλύσεων και των μελετών τους πόσο σημαντικά μπορεί πραγματικά να ανέβει π.χ. η παραγωγικότητα στην Ελλάδα με τα λεγόμενα θεσμικά μέτρα, με την εξοικονόμηση αμέτρητων παραγωγικών ανθρωποωρών που σπαταλούμε σήμερα για να παρακάμπτουμε κάθε λογής μη παραγωγικά γραφειοκρατικά εμπόδια.
Επομένως, είναι εκτός των αναλύσεων και των μελετών τους ότι στην Ελλάδα μπορεί στη διάρκεια μιας απλής μαζικής διαδήλωσης να συμβαίνουν σχεδόν νομοτελειακά εγκληματικές ενέργειες και, βλέποντας κάποια στιγμιότυπα στην τηλεόρασή τους, λογικά υποθέτουν ότι αύριο-μεθαύριο θα σφαζόμαστε σε έναν νέο εμφύλιο. Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πόσο διαφορετικά εκτιμούμε και αντιδρούμε εμείς στις καταστάσεις αυτές.
Για εμένα, η κύρια, ίσως η μοναδική ελπίδα μας είναι μια γρήγορη θεσμική αναδιάρθρωση που, σε συνδυασμό με μια απλώς αισθητή μείωση των φαινομένων κοινωνικής αφασίας, αδιαφορίας και ωχαδερφισμού (για να μην πω τίποτε χειρότερο) μπορεί να προσφέρει και πόρους για ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα, και όραμα, και προοπτική, και μέλλον, μετά το αναπόφευκτο ζόρι όπου έχουμε βρεθεί και από το οποίο πρέπει να ξεφύγουμε όσο γίνεται ταχύτερα. Ανάπτυξη και αναγέννηση, πέρα και πάνω από οτιδήποτε έχουν διανοηθεί οι διαπρεπείς αλλοδαποί οικονομολόγοι και χρηματιστηριακοί αναλυτές.
Μετά, θα γράφουν για το ελληνικό παράδοξο· δυστυχώς γι' αυτούς όμως, η Ελλάδα δεν θα αποδειχτεί αποδοτικό εργαστήριο εφαρμογής μεθόδων· όπως ξέρει κάθε θετικός επιστήμονας, τα πειράματα πρέπει να μπορεί να επαναληφθούν υπό ελεγχόμενες συνθήκες και ο συνδυασμός σκληρού νομίσματος, σημαντικού ιδιωτικού και δημόσιου ακίνητου πλούτου, τεράστιου χρέους και ελλειμμάτων, και οπερετικού κρατικού μηχανισμού είναι δύσκολο να υπήρξε στο παρελθόν, να υπάρχει αλλού στο παρόν, αλλά και να εμφανιστεί οποτεδήποτε στο μέλλον.