Επίσης, ο μεγάλος Μίλιμπαντ γεννήθηκε το 1965 (άρα το 2030 θα είναι 65) και ο μικρός (αυτός που έγινε αρχηγός του Εργατικού κόμματος) γεννήθηκε το '69 και το 2030 θα είναι 61.
Επί της ουσίας, όμως (αν π.χ. μεταφέρουμε τη συζήτηση για το 2050): οι πολιτικοί ψηφίζονται από ψηφοφόρους. Οι ψηφοφόροι είναι εύλογο να έχουν κοντή μνήμη ως προς το παρελθόν (κάθε τι που κερδίζεται με αγώνες δεκαετιών είναι απλώς αιώνια «κεκτημένο» και πάμε γι' άλλα) και, όπως κάθε άνθρωπος, διαθέτουν μικρή ικανότητα να προβλέψουν το μέλλον. Φυσικά, αγωνιούν για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της οικογένειας και των γύρω τους, κάποιοι (πολύ) λιγότεροι αγωνιούν και για το μέλλον σε ευρύτερο ορίζοντα (π.χ. περιβάλλον). Προσπαθούν επίσης να τοποθετούνται για το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον, το δικό τους και των παιδιών τους, αλλά αυτό γίνεται αναγκαστικά με την προσφυγή σε «επαΐοντες» (που επίσης δεν γνωρίζουν πολύ περισσότερα· μέλλον είναι αυτό).
Ως άνθρωποι, οι πολιτικοί δεν έχουν ουσιαστικά διαφορετικό προφίλ από τον μέσο ψηφοφόρο. Κάποιοι είναι καλύτεροι εδώ, άλλοι υστερούν εκεί. Οι πολιτικοί πρέπει όμως να φροντίσουν για το μέλλον όλων μας (και το δικό τους). Ούτε οι πολιτικοί έχουν όμως κρυστάλλινες σφαίρες. Μπορεί να έχουν επιτελεία ειδικών, να γνωρίζουν πράγματα και αναλύσεις που δεν βλέπουμε οι κοινοί θνητοί, αλλά και πάλι μαντεψιές κάνουν. Καταρτισμένες μαντεψιές. Όμως, συστατικό της καθημερινότητας του πολιτικού είναι και η δυνατότητά του να μακροημερεύσει στην εξουσία. Όχι για την εξουσία καθαυτή (αν και αυτός είναι ο εύπεπτος και εύκολος στόχος) αλλά για να υλοποιήσει τα πιο μακροχρόνια σχέδιά του. Στην προσπάθεια αυτή παίρνει αποφάσεις που κάποτε πέφτουν έξω εδώ, άλλοτε βγαίνουν οφσάιτ από εκεί.
Η κριτική «οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον» χρειάζεται απόδειξη. Όταν ένας πολιτικός (όπως η Μέρκελ τώρα π.χ.) βλέπει από τις αναλύσεις που της φέρνουν οι ειδικοί της ότι η Γερμανία το 2050 θα έχει χάσει 20 εκατομμύρια πληθυσμό και θα είναι μια χώρα γερόντων με πληθυσμιακό προφίλ ανάλογο με της Ελλάδας σήμερα, υποθέτουμε ότι κατανοεί πως χρειάζεται να ενισχύσει τη χώρα της με νέο και δυναμικό πληθυσμό. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο τρόπος που το επιχειρεί σήμερα μπορεί να προκαλέσει στη χώρα της είκοσι διαφορετικά προβλήματα (όπως η άνοδος μιας εθνικιστικής δεξιάς και η εγκατάσταση των πολιτικών της άμεσα ή έμμεσα) που σήμερα ενδεχομένως δεν θεωρούνται τόσο κρίσιμα ή δεν έχουν προβλεφτεί καν. Θα κριθεί εκ των υστέρων.
Όπως εκ των υστέρων κρίθηκαν μακροπρόθεσμα θετικές οι αποφάσεις των καγκελαρίων Σμιτ και Σρέντερ, που την εποχή τους όμως τούς κόστισαν το κόμμα τους και την άμεση διακυβέρνηση και έφεραν μεγάλες περιόδους διακυβέρνησης του αντίπαλου συνασπισμού (που έδρεψε και τα μακροχρόνια οφέλη), με αποτέλεσμα τα πράγματα να πάνε ενδεχομένως αλλού από εκεί που θα ήθελαν οι Σμ. & Σρ. να έχουν πάει.