Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

nickel

Administrator
Staff member
Τελικά, λάθος νόμιζα ότι θα γίνουμε εμείς το πειραματόζωο για την εφαρμογή της οικονομίας χωρίς μετρητά. Μάλλον θα σκέφτηκαν ότι με τόσα μετρητά σε στρώματα η παράλληλη οικονομία θα είναι πολύ μεγάλη για να προχωρήσουν τα μέτρα γρήγορα και αποτελεσματικά. Καλύτερα μια σύγχρονη οικονομία χωρίς προβλήματα, με μόνο 8 δις ευρώ σε κυκλοφορία — και μάλιστα σε σουηδικές κορόνες, για να μην επηρεάζεται το πείραμα από το ευρώ. (Όχι, δεν τα λέω στα σοβαρά αυτά, αλλά θα μπορούσε να είναι κι έτσι.)


H Σουηδία γίνεται η πρώτη χώρα χωρίς μετρητά

Την ώρα που οι ηλεκτρονικές πληρωμές μόλις που αρχίζουν να παίρνουν τα πάνω τους στην Ελλάδα, η πρωτοπόρος Σουηδία ετοιμάζεται για το επόμενο, ιστορικό βήμα: τη σχεδόν πλήρη κατάργηση των μετρητών.

«Τα μετρητά παραμένουν σημαντικό μέσο πληρωμών στις αγορές πολλών χωρών, αυτό όμως δεν ισχύει πλέον στη Σουηδία. Η χρήση μετρητών είναι περιορισμένη και μειώνεται ταχύτατα» λέει ο Νίκλας Άρβιντσον του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας KTH.

Σε μια χώρα όπου οι χρεωστικές κάρτες χρησιμοποιούνται ακόμα και για τα μικρότερα ποσά, τα μετρητά που βρίσκονται σε κυκλοφορία περιορίζονται σήμερα στις 80 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 8 δισ. ευρώ), μια σημαντική μείωση σε σχέση με μόλις πριν από έξι χρόνια, όταν κυκλοφορούσαν στην αγορά 106 δισ. κορώνες.

«Από το ποσό αυτό, μόνο το 40 με 60 τοις εκατό βρίσκονται πραγματικά σε κυκλοφορία» έδειξε η μελέτη του KTH. Τα υπόλοιπα μετρητά βρίσκονται καταχωνιασμένα σε σπίτια ή τραπεζικές θυρίδες ή κυκλοφορούν στην παραοικονομία.

Πέρα από τις κάρτες και τις υπηρεσίες e-banking, ένα σημαντικό εργαλείο που επιταχύνει τη μεταμόρφωση της χώρας είναι το Swish, ένα app που αναπτύχθηκε από μεγάλες σουηδικές και δανέζικες τράπεζες και επιτρέπει άμεσες πληρωμές μεταξύ ιδιωτών και επαγγελματιών σε πραγματικό χρόνο.

Το Swish έφερε επανάσταση στον τραπεζικό τομέα της Σουηδίας, ο οποίος εξάλλου πρωτοπορεί στην αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας, λέει ο Άρβιντσον. «Η επιτυχία εξαρτάται επίσης από τη σουηδική παράδοση της υιοθέτησης υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών» προσθέτει.

Εκτός του ότι μειώνουν τα κόστη και απλοποιούν τις πληρωμές, οι ψηφιακές συναλλαγές προσφέρουν επίσης διαφάνεια. Ήδη, αρκετά υποκαταστήματα τραπεζών έχουν ψηφιοποιηθεί πλήρως και απλά δεν δέχονται μετρητά.

«Στα καταστήματα που δέχονται χαρτονομίσματα και κέρματα, ο πελάτης πρέπει να εξηγεί από πού προέρχονται τα μετρητά, σύμφωνα με τους κανονισμούς για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» αναφέρει ο Άρβιντσον. Το προσωπικό των τραπεζών είναι εξάλλου υποχρεωμένο να ειδοποιεί την αστυνομία σε περίπτωση ύποπτων συναλλαγών.

Η μελέτη του KTH αναγνωρίζει πάντως ότι η μεταμόρφωση της Σουηδίας σε χώρα χωρίς μετρητά αποτελεί πρόκληση για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες -κυρίως ηλικιωμένους που ζουν στην επαρχία. Άλλες κοινωνικές ομάδες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα είναι οι άστεγοι και οι παράτυποι μετανάστες: σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, θα βρίσκονται ακόμα περισσότερο στο έλεος της κυβέρνησης για την επιβίωσή τους.

Το μέλλον θα δείξει αν η ιδέα του Swish θα επεκταθεί πέρα από τη Σουηδία. Όπως το θέτει ο Άρβιντσον, «το Swish είναι καταπληκτική ιδέα, όμως η υιοθέτησή του σε διεθνές επίπεδο θα αποτελούσε πρόκληση, κυρίως επειδή απαιτείται χρόνος για να αλλάξουν από τη βάση τους τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών».

«Δεν είναι όμως αδύνατο να συμβεί στο εξωτερικό μια τραπεζική επανάσταση βασισμένη στο Swish».

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500033593
 

SBE

¥
Μάλλον δεν καταλαβαίνω τι είναι το σουκς, γιατί μοιάζει με αντίστοιχα στο ΗΒ. Αλλά θα πάω Σουηδία σύντομα και θα σας πω εντυπώσεις.
 

nickel

Administrator
Staff member
Από άρθρο του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη στη χτεσινή Καθημερινή:

Να θυμίσουμε ένα από τα «έξυπνα» μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης την προηγούμενη δεκαετία, το οποίο είχε συμβάλει στο οικονομικό θαύμα της χώρας. Μείωσαν τις εργοδοτικές εισφορές αυξάνοντας ταυτόχρονα τον ΦΠΑ. Το μέτρο αυτό δεν μείωσε τα έσοδα του Δημοσίου καθώς οι μειωμένες εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων αντισταθμίστηκαν από τα αυξημένα έσοδα ΦΠΑ. Η αύξηση του ΦΠΑ έπληξε τα εισαγόμενα προϊόντα ενώ τα γερμανικά είχαν χαμηλότερο κόστος εξαιτίας της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Τα γερμανικά προϊόντα ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητά τους τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στη διεθνή. Τα αστέρια τα δικά μας πάνε να κάνουν το αντίστροφο. Πλήττουν τα εγχώρια προϊόντα προς όφελος των εισαγόμενων!
http://www.kathimerini.gr/836975/opinion/epikairothta/politikh/ta-metra-poy-den-prepei-na-paroyn

(Με μια μικρή ένσταση ως προς τη διατύπωση «έπληξε τα εισαγόμενα προϊόντα ενώ...» — το ίδιο έπληξε εισαγόμενα και μη προϊόντα· απλώς τα εισαγόμενα δεν ήρθαν στα ίσα τους με μείωση άλλου συντελεστή του κόστους.)
 

rogne

¥
Ποια "εγχώρια προϊόντα" πλήττουν δηλαδή; Αυτά που παράγουμε κι εμείς όπως και οι Γερμανοί; Ιδεατά, γιατί να μη γίνει ο ΦΠΑ 40% παντού και να μηδενιστούν οι εργοδοτικές εισφορές; Να δούμε μετά τι θα τρώμε...
 

nickel

Administrator
Staff member
Στα οικονομικά, όπου τα πάντα είναι ζήτημα ισορροπιών, η υπερβολή δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος. Αυτό το επιχείρημα με το 40% μού θύμισε τη συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπου ο αντίλογος έλεγε «και γιατί όχι 1.500;».

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη στιγμή το κόστος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών δεν βοηθά ούτε τις εξαγωγές ούτε τις επενδύσεις. Και αυτή τη στιγμή πρωτίστως πρέπει να σκεφτούμε τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Οτιδήποτε τις αποτρέπει, επιδεινώνει το χάλι μας.
 

SBE

¥
Εγώ έχω άλλη ένσταση: οι Γερμανοί παράγουν από καρφίτσες μέχρι αεροπλάνα, οπότε δεν τους λείπει τίποτα όταν κάνουν τέτοια. Εμείς παράγουμε ελάχιστα.

Α, και παρεμπιπτόντως, στη Γερμανία οι εργασιακές σχέσεις είναι πολύ διαφορετικές από την Ελλάδα. Πάω στοίχημα ότι οποιεσδήποτε μειώσεις εισφορών έγιναν με τη συμφωνία και των συνδικάτων και αντίστοιχα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παρανομίες στα εργασιακά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δηλαδή; Με βάση τις ενστάσεις σας να ζητήσουμε από τους εργοδότες να αυξήσουν την εισφορά τους στο επίπεδο που θα σώσει το ασφαλιστικό και ίσως ακόμα και να καλύψει τα ελλείμματα από τον ΦΠΑ και έτσι θα έχουμε ανάπτυξη και επενδύσεις; :-)
 

SBE

¥
Αν αυτό κατάλαβες ότι είπα, τότε τί να πω!
Απλά, πιστεύω σταθερά αυτό που έχω πει από την αρχή: ότι δεν μπορούμε να πάρουμε έτοιμη μια λύση κάποιου άλλου και να περιμένουμε να δουλέψει κι εδώ το ίδιο. Ειδικά αν ο άλλος διαφέρει τόσο πολύ από εμάς.

Και παρεμπιπτόντως, το αρχικό άρθρο δεν συνδέει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών με το ασφαλιστικό πρόβλημα, οπότε δεν βλέπω γιατί το κάνεις εσύ. Θεωρητικά οι εργοδοτικές εισφορές μπορεί να μειωθούν και να αυξηθούν αντίστοιχα οι εργατικές εισφορές με αποτέλεσμα για το ασφαλιστικό το ίδιο.

Τώρα, πάμε σε κάτι άλλο: τί είδους επενδύσεις και ανάπτυξη ονειρευόμαστε για την Ελλάδα; Και από ποιούς;
Γιατί τόση έμφαση στο να προσελκύσουμε επενδυτές προσφέροντάς τους φτηνά εργατικά χέρια; Έχω φίλους που άνοιξαν παράρτημα της επιχείρησής τους στην Ελλάδα, δίνουν 1400 καθαρά στον κάθε υπάλληλο και είναι απόλυτα ικανοποιημένοι γιατί στο ΗΒ ο μισθός για αυτή τη δουλειά είναι 60Κ+ το χρόνο (μικτά, λίρες). Και ναι, είναι εταιρία υψηλής τεχνολογίας.

Να θυμίσω ότι η Ιρλανδία πριν την οικονομική κρίση είχε τον υψηλότερο βασικό μισθό στην ΕΕ και τεράστιο κόστος ζωής, αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να προσελκύσει επενδυτές (και πριν μου πεις για την Αγγλική γλώσσα να προσθέσω ότι οι επενδυτές δεν φάνηκε να συγκινούνται από το ότι η άλλη μεγάλη αγγλόφωνη χώρα της περιοχής έχει τελείως λάιτ εργασιακή νομοθεσία και χαμηλότατες εργοδοτικές εισφορές).
Επομένως το ζητούμενο δεν είναι τα φτηνά εργατικά χέρια. Αν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να προσελκύσει επενδυτές χρειάζεται:
α. σταθερότητα, πολιτική και οικονομική, που τις έχουμε χάσει από καιρό
β. απλοποίηση της γραφειοκρατίας- αν και αυτό εγώ δεν το βρίσκω πρόβλημα για μεγάλες εταιρίες, παίρνουν έναν δικηγόρο και τους τα κάνει. Ας ξεφορτωθούμε απλώς τα εξωφρενικά της γραφειοκρατίας.
γ. φοροελιγμούς για τους μεγάλους επενδυτές- δες π.χ. τί συμφωνίες έχουν κάνει οι Ολλανδοί με τις πολυεθνικές (Στάρμπακς, Γκουγκλ κλπ), που είναι στην ουσία τρικλοποδιά στα φορολογικά των άλλων χωρών της ΕΕ και νομιμοποίηση της φοροαπαλλαγής, αλλά οι Ολλανδοί κερδίζουν. Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μια προσφορά τη Στάρμπακς 0.5% πιο κάτω από ό,τι πληρώνουν στους Ολλανδούς; Και ναι, ΜΕΓΑΛΟΥΣ επενδυτές, όχι τον κουμπάρο του ξάδερφου του εκάστοτε υπουργού, που έχει δυο καράβια.
δ. προσωπικό επιπέδου κι κατάλληλης εξειδίκευσης -όχι το Λάκη που πήρε πτυχίο πριν εφτά χρόνια από το Φυσικό με πεντέμισι κι από τότε ζει με ιδιαίτερα ξεχνώντας κι αυτά που έμαθε και περιμένει το διορισμό, μιλάει ξένες γλώσσες σαν τον Τσίπρα, φοράει γραβάτα μόνο στις κηδείες και δεν ξέρει τί θα πει πηγαίνω στην ώρα μου στη δουλειά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Επιτροχάδην:

Το #3108 είναι μια χιουμοριστική υπερβολή, προφανώς.

Σχόλια στα δικά σου, με αντίστροφη σειρά.

Ναι (τα έχω πει κι εγώ πολλές φορές), η ανταγωνιστικότητα για να έρθουν επενδύσεις απαιτεί πλήρες πακέτο: σταθερή πολιτική στις επενδύσεις και τη φορολογία, όχι εκπλήξεις, διαφάνεια, καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων, τα γνωστά. Και φτηνότερα εργατικά χέρια, όχι φτηνά. Δεν είπα τίποτα εγώ (ούτε έχω πει ποτέ) για φτηνά εργατικά χέρια. Για τα φτηνότερα το λες εσύ. Επομένως, δεν διαφωνούμε πουθενά σε σχέση με την τελευταία σου μεγάλη ενότητα.

Τη σύνδεση με το ασφαλιστικό δεν την έχω κάνει εγώ, την έχουν κάνουν μέλη της κυβέρνησης, με το σκεπτικό: αντί να μειώσουμε τις συντάξεις, να αυξήσουμε τις εργοδοτικές εισφορές. Αυτό και μόνο αυτό ήθελα να σχολιάσω πιο πάνω. Από τότε που το άκουσα έχει σηκωθεί η τρίχα μου και δεν λέει να πέσει.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
δ. προσωπικό επιπέδου κι κατάλληλης εξειδίκευσης -όχι το Λάκη που πήρε πτυχίο πριν εφτά χρόνια από το Φυσικό με πεντέμισι κι από τότε ζει με ιδιαίτερα ξεχνώντας κι αυτά που έμαθε και περιμένει το διορισμό, μιλάει ξένες γλώσσες σαν τον Τσίπρα, φοράει γραβάτα μόνο στις κηδείες και δεν ξέρει τί θα πει πηγαίνω στην ώρα μου στη δουλειά.
Τέλεια η περιγραφή του μέσου απόφοιτου ελληνικού πανεπιστημίου!

Θα άλλαζα μόνο κάτι: το "Φοράει γραβάτα μόνο στις κηδείες" θα το έκανα "Δεν φοράει γραβάτα ούτε για να πάει σε δεξίωση του προέδρου της δημοκρατίας προς τιμήν του Γάλλου προέδρου ούτε για να επισκεφτεί τον Βρετανό πρωθυπουργό στην Ντάουνινγκ Στριτ".
 

SBE

¥
Άλεξ, επειδή πρόσφατα είχα και αυτή την εμπειρία, όχι, ούτε στις κηδείες. Ίσως στη δική τους, που αποφασίζουν άλλοι.

Νίκελ, κάτι που έμαθα στην Ισλανδία περί μισθών: η Ισλανδία ως γνωστόν έχει (σχεδόν) δωρεάν απεριόριστη ηλεκτρική ενέργεια. Μας έλεγαν λοιπόν ότι έχουν μεταφέρει τις εργασίες τους στην Ισλανδία μερικές ξένες χαλυβουργίες. Δεν τους πειράζει να πληρώνουν μισθούς Ισλανδίας (καθόλου ευκαταφρόνητους) στους εργάτες τους, γιατί κερδίζουν πολύ περισσότερα στο λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Κι εκεί είναι το ζήτημα, γιατί και στην Ιρλανδία οι μισθοί των μηχανικών στις τεχνολογικές επιχειρήσεις ήταν πάρα πολύ καλοί και διεθνώς ανταγωνιστικοί, όχι μόνο τοπικά. Οι Ιρλανδοί βέβαια δούλευαν με το σκεπτικό πως ό,τι χάνουν από τη φορολόγηση της βιομηχανίας το κερδίζουν από την εξάλειψη της ανεργίας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, η οποία έγινε χωρίς να κουνήσει το δαχτυλάκι του το κράτος (ΟΚ, τα απλοποιώ).

Οι μειώσεις μισθών εισφορών κλπ. είναι μπακάλικες μέθοδοι της χώρας που ο κάθε «επιχειρηματίας» είναι μπακάλης και εφαρμόζει μεθόδους ανωτάτης μπακαλικής στην επιχείρησή του, με τη δικαιολογία ότι οι άλλοι φταίνε για όλα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Έχουμε στις 2 Νοεμβρίου, την πιο αισιόδοξη μέρα του χρόνου, την εορτή των αγίων


Η ωραιότερη ημέρα για να ξεκινούν σχέδια. Λάβετέ το υπόψη όποτε πρόκειται να ξεκινήσει κάτι μεγάλο στη Λεξιλογία.

Χρόνια πολλά σε όσους βλέπουν αισιόδοξα το μέλλον!


Έπιασα να κάνω σχέδια για τα Χριστούγεννα του 19342034!

http://www.protothema.gr/economy/ar...to-2022-to-elliniko-hreos-tha-aggixei-to-245/
 

SBE

¥
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα δεν μου φαίνεται πολύ μακρινό.
Όταν έκανα προγνωστικά (όχι ποδοσφαίρου) κοιτάζαμε μέχρι το 2035. Οπότε ξέρω λίγο πολύ τί να περιμένω μέχρι τότε. Το μετά είναι αβέβαιο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αύρα δροσιάς, η συνέντευξη που έδωσε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος στον Βήμα FM προχτές (Παρασκευή πρωί, 13/11/2015). Συγχαρητήρια στον Βασίλη Χιώτη και τον Νότη Παπαδόπουλο που κάλεσαν και γέμισαν ολόκληρη την πρώτη ώρα της εκπομπής τους με τον ουσιαστικό λόγο ενός τεχνοκράτη που ξέρει τι λέει.

http://www.tovima.gr/vimafm/comments/?date=13/11/2015

ή κατευθείαν αποδώ:

http://www.tovima.gr/files/1/2015/11/13/2015.11.13_time_10.00 χιωτησ παπαδοπουλοσ.mp3
 

nickel

Administrator
Staff member
Πληροφορία από τα Νέα του Σαββάτου:

Σε μια από τις συναντήσεις κυβερνητικών παραγόντων με τους δανειστές, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ γύρισε στην ελληνική πλευρά που γκρίνιαζε για το κόστος της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού και είπε τα εξής: «Αν νομίζετε ότι οι περικοπές είναι απαραίτητες μόνο για να καταβάλλονται κανονικά οι συντάξεις στο μέλλον, είστε γελασμένοι. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού σας συστήματος συνδέεται άρρηκτα με την ικανότητα της χώρας σας να δανειοδοτηθεί από τις αγορές. Κανείς άλλωστε δεν πρόκειται να δανείσει τη χώρα σας όταν θα ξέρει ότι σε 20 περίπου χρόνια από τώρα, όταν θα λήγει το ομόλογό του, η χώρα σας θα καταβάλλει περίπου το 30% του ΑΕΠ της για τη συντήρηση του ασφαλιστικού της συστήματος. Γιατί τότε η χώρα δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Από το «Επιστροφή στο καλοκαίρι» του Απόστολου Μαγγηριάδη
http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5314896/epistrofh-sto-kalokairi/
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Την εποχή της αποτυχημένης προσπάθειας του Τάσου Γιαννίτση να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό, είχα διαβάσει μια δήλωση (νομίζω του Στ. Μάνου, αλλά δεν είμαι βέβαιος πια) που μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση και άλλαξε πολύ τον τρόπο που σκεφτόμουν και αντιμετώπιζα τα πράγματα. Είχε πει, πάνω κάτω, ότι «υποχρεώσεις μιας χώρας δεν είναι μόνο τα ομόλογα, αλλά και οι συνταγματικά ανειλημμένες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις που εκτείνονται σε ορίζοντα 20ετίας και 30ετίας».
 

SBE

¥
Και τώρα θα σας πω κάτι που έχω νομίζω ξαναπεί και μας το είπε στο Καίμπριτζ το 2010 ανώτατο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, μεγαλοκαθηγητής, υπερεξπέρ κλπ (κοινώς, ο πιο ειδικός που έχει η χώρα).
Αφού λοιπόν μας ανάλυσε την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της Θάτσερ (δεκαετία του '80) και την αντίστοιχη πολιτική του Μίλιμπαντ, τότε υπουργού Ενέργειας των Εργατικών, επεσήμανε λάθη και ελλείψεις και αποφάσεις που δεσμεύουν το ΗΒ μελλοντικά και μας είπε (σε ελεύθερη απόδοση):
Όπως αντιλαμβάνεστε, κανένας πολιτικός δεν ενδιαφέρεται για το τί θα γίνει σε 30 χρόνια. Η κα Θάτσερ σήμερα δεν είναι σε θέση να δει το χάλι που προκάλεσε η πολιτική της. Ομοίως, ο κος Μίλιμπαντ θα είναι ένα τίποτα στην πολιτική σκηνή το 2030 που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα παλούκια.

(Ο κος Μίλιμπαντ έγινε μετά αρχηγός του Εργατικού κόμματος και τώρα ιδιωτεύει. Το 2030 θα είναι 75 ετών και θα είναι ήδη μια δεκαετία συνταξιούχος, έχοντας χρησιμοποιήσει την εμπειρία του για να εξασφαλίσει διάφορες θέσεις συμβούλων και θέσεις στο ΔΣ επιχειρήσεων).

Το 2030 ο Τσίπρας θα είναι 71.
Ο Τσακαλώτος θα είναι 85.
Ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν κατάφερα να βρω πόσο είναι, οπότε ας τον πούμε κι αυτό συνομήλικο του Τσακαλώτου.
Οι υποψήφιοι αρχηγοί της αντιπολίτευσης εκεί γύρω θα είναι κι αυτοί. Ομοίως κι οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων και τα 3/4 της σημερινής Βουλής (όσοι θα ζουν ακόμα).
Αυτά.
 
Top