Κοντά στα δύο δισ. άντλησε το Δημόσιο σήμερα από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, πληρώνοντας, όμως, και πάλι «τσουχτερό» επιτόκιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία της 19ης Ιανουαρίου, το επιτόκιο υπερδιπλασιάστηκε στο 3,65% από 1,67%.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου 2009, το επιτόκιο ήταν μόλις 0,35%.
Λόγω του πολύ υψηλού επιτοκίου και του μηδενικού κινδύνου μη αποπληρωμής του εντόκου γραμματίου, εκδηλώθηκε ισχυρή ζήτηση, όπως είχε γίνει και στη δημοπρασία εντόκων 6 και 12 μηνών.
Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 4,6 φορές, ενώ στην προηγούμενη έκδοση ο συντελεστής κάλυψης ήταν 3,23.
Η είδηση,
από τις κορυφαίες στο ψηφιακό πρωτοσέλιδο των Νέων. Εκεί που άλλοτε αυτά έμεναν καταχωνιασμένα στις σομόν σελίδες, έχουν γίνει πρωτοσέλιδα και ας μην καταλαβαίνουμε τίποτα περισσότερο από την αρνητική αίσθηση που αποπνέουν.
Με αυτές τις συνηθισμένες πια διαδικασίες (πουλήσαμε ομόλογα, πολλοί ενδιαφέρθηκαν, αλλά θα μας στοιχίσει ο κούκος αηδόνι), αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα δεν χρεοκοπήσαμε, ακόμα πιστεύουν ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω και μας δανείζουν, αλλά επειδή βρήκαν κορόιδο πληρώνουμε κάτι παραπάνω την απλοχεριά τους.
Επειδή ωστόσο οι γνώσεις μου δεν εκτείνονται στις λεπτομέρειες αυτών των διαδικασιών και άλλη είναι η δική μου αντίληψη τού τι είναι
αγορά, έχω την παρακάτω απορία που πρέπει οπωσδήποτε να λύσω και σκέφτηκα να την πρωτοθέσω εδώ:
Λέει εδώ, π.χ., «το επιτόκιο υπερδιπλασιάστηκε στο 3,65% από 1,67%». Αυτό πώς έγινε; Πήρε κάποιος την απόφαση και του κόλλησε τέτοια ταμπελίτσα στο καλάθι που το έβγαλε να το πουλήσει; Ή διαμορφώθηκε αυτή η τιμή από κάποια μειο/πλειοδοτική διαδικασία; Αφού «η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 4,6 φορές», γιατί δεν προσφέραμε χαμηλότερο επιτόκιο μέχρι να πέσει η ζήτηση για τα ομόλογα / η προσφορά χρημάτων εκεί που τη θέλαμε; Τι διάολο ελεύθερη αγορά είναι αυτή; Πείτε μου πού έχω χάσει το νήμα.