Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, στο πρώτο σκέλος της ιστορίας, εμένα ακριβώς εκείνο το «Δώστε και σώστε» μου άρεσε («έχουμε υποστεί απώλεια εισοδήματος και πρέπει να την αναπληρώσουμε»), ακόμα κι αν ήταν μπεν-τροβάτο. Στα της νομοθεσίας δεν έδωσα καμιά σημασία, ο κάθε σχολιογράφος μπορεί να έχει τα κολλήματά του και την ατζέντα του.

Στο δεύτερο σκέλος διασκέδασα με την αντίδραση του Πάγκαλου και του Παμπούκη. Για πολλούς λόγους.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το σενάριο είναι αληθοφανέστατο. Έχω ακούσει από φίλο που ανήκει στη συγκεκριμένη υπηρεσία πλήρεις περιγραφές για τον τρόπο που λειτουργούν τα συνεργεία στις επισκέψεις τους για έλεγχο, και όλα όσα γράφει ο δημοσιογράφος δείχνουν αληθοφανή.
 
Το σενάριο όχι απλά είναι αληθοφανές, αλλά όποιος πιστεύει το αντίθετο μάλλον ζει σε άλλο κόσμο. Αλλά ξέχασα, δεν είναι όλοι οι εφοριακοί, ούτε όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι "κακοί".
 

SBE

¥
Αλλά ξέχασα, δεν είναι όλοι οι εφοριακοί, ούτε όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι "κακοί".

ΤΟ αντίθετο είναι: "είναι όλοι οι εφοριακοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι κακοί".
Πιστεύεις ότι η πρόταση αυτή είναι αληθής;
:(
 
Από τη σημερινή Ε.

«Οικονομική υποδούλωση» γράφει η σημαία του ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ δεν θα έχει περιορισμένο ρόλο» στο πρόσφατα αποφασισμένο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, αφού «θέλει να εξασφαλίσει τον ελέγχο πολύτιμων ελληνικών υποδομών», διατείνεται ο οικονομικός αναλυτής σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το BBC, το Al Jazeera και το Russia Today, Μαξ Κάιζερ.

Συχνά αποκαλούμενος και ακτιβιστής, ο κ. Κάιζερ δημιούργησε αίσθηση πριν από μέρες, όταν υποστήριξε σε εκπομπή του Al Jazeera ότι η Ελλάδα έχει πέσει θύμα «οικονομικών τρομοκρατών» εδώ και μια δεκαετία, κατηγορώντας το τραπεζικό σύστημα της Γουόλ Στριτ και το ΔΝΤ. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, υποστηρίζει ότι «εάν οι Ελληνες θέλουν να προφυλαχθούν από το ΔΝΤ, θα πρέπει να κρατικοποιήσουν τις τράπεζες, ιδρύοντας κρατικές ώστε να αναζωογονήσουν το τραπεζικό σύστημα», ενώ παράλληλα «να παύσει να πληρώνει τα δάνεια που πάρθηκαν παρανόμως», με «μαγείρεμα» των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την Goldman Sachs, και προτείνει αποκλεισμό της αμερικανικής τράπεζας και του ΔΝΤ από τη χώρα, με συνέπεια «δύο ή τρία χρόνια βαρειάς ύφεσης», η οποία θα της επιτρέψει όμως «να χτίσει την οικονομία της», εξασφαλίζοντας την οικονομική της ανεξαρτησία.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εννοείς αυτόν τον Μαχ Κeiser; Επειδή, κατά πώς φαίνεται, η κύρια πηγή βιοπορισμού του, σήμερα τουλάχιστον, φαίνεται να είναι αυτή (από το παραπάνω στη βίκη):

Keiser is the host of On the Edge, a program of news and analysis hosted by Iran's Press TV.

Με κάνει να αναρωτιέμαι πόσο αντικειμενικές και ανεξάρτητες μπορεί να είναι οι απόψεις του.
 
Ναι, αυτόν εννοώ. Τι σε κάνει να αμφισβητείς την αντικειμενικότητα των απόψεών του; Αυτά που λέει για το ΔΝΤ είναι γνωστά και λίγο-πολύ δεδομένα και τα έχουνε πει και άλλοι, επιφανείς και νομπελίστες οικονομολόγοι.

Από τους καρπούς τους θα τους γνωρίσετε...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα επειδή, πολύ απλά, αυτά που προτείνει στη συνέντευξή του (τα χρωματίζω στο τσιτάτο από την πρώτη σου ανάρτηση) δεν ξέρω πόσο διαφέρουν από αυτά που διαβάζουμε ότι θα ζητήσει το ΔΝΤ ή αν είναι καν εφικτά με την τρέχουσα γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και το μοναδικό που μου φαίνεται να τον ενδιαφέρει είναι το Yankees go home. Εξηγούμαι:

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, υποστηρίζει ότι «εάν οι Ελληνες θέλουν να προφυλαχθούν από το ΔΝΤ, θα πρέπει
να κρατικοποιήσουν τις τράπεζες
προφανώς δεν γίνεται να κατάσχεις τις μετοχές που κατέχουν οι ξένοι, άρα πάμε στην επόμενη πρότασή του:

ιδρύοντας κρατικές ώστε να αναζωογονήσουν το τραπεζικό σύστημα»
με τι λεφτά; δανεικά; από ποιον;

ενώ παράλληλα «να παύσει να πληρώνει τα δάνεια
Αυτό θα γίνει και με το ΔΝΤ -- μόνο 30% των δανείων της Αργεντικής αποπληρώθηκαν μετά την εκκαθάριση που επέβαλε το ΔΝΤ

... που πάρθηκαν παρανόμως» με «μαγείρεμα» των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την Goldman Sachs
και αν έγινε, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, βέβαια

και προτείνει αποκλεισμό της αμερικανικής τράπεζας και του ΔΝΤ από τη χώρα,
αυτό είναι το συνεπές και (θα μου επιτρέψεις) φιλοϊρανικό Yankees go home που ανέφερα

με συνέπεια «δύο ή τρία χρόνια βαρειάς ύφεσης»,
σε αντίθεση με τα πόσα του ΔΝΤ;

η οποία θα της επιτρέψει όμως «να χτίσει την οικονομία της»,
με ποιο πρότυπο;

εξασφαλίζοντας την οικονομική της ανεξαρτησία
αμήν και πότε.
 
Μα επειδή, πολύ απλά, αυτά που προτείνει στη συνέντευξή του (τα χρωματίζω στο τσιτάτο από την πρώτη σου ανάρτηση) δεν ξέρω πόσο διαφέρουν από αυτά που διαβάζουμε ότι θα ζητήσει το ΔΝΤ

Πόσο διαφέρουν από αυτά που θα ζητήσει το ΔΝΤ;;;; :eek: Ε, όχι δα! Το άρθρο του Στίγκλιτς που περιγράφει γλαφυρά αυτά που ζητάει το ΔΝΤ το διάβασες; Ρίξτου μια ματιά.

προφανώς δεν γίνεται να κατάσχεις τις μετοχές που κατέχουν οι ξένοι, άρα πάμε στην επόμενη πρότασή του:

Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Αν βρέθηκε τρόπος να φτάσουμε ως εδώ, θα υπάρχει και για να βγούμε. Εκτός κι αν γίναμε όλοι οικονομολόγοι και μπορούμε να δούμε όλες τις πιθανές λύσεις και σενάρια.


με τι λεφτά; δανεικά; από ποιον;

ως ανωτέρω

Αυτό θα γίνει και με το ΔΝΤ -- μόνο 30% των δανείων της Αργεντικής αποπληρώθηκαν μετά την εκκαθάριση που επέβαλε το ΔΝΤ

Μαζί με πολλά άλλα που θα ζητήσει το ΔΝΤ και που δεν τα θέλει κανένας.

... που πάρθηκαν παρανόμως» με «μαγείρεμα» των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την Goldman Sachs
και αν έγινε, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, βέβαια

Μα νομίζω ότι το έχουν παραδεχτεί ήδη. Αλλά δεν είναι αυτό το κώλυμμα, ούτως ή άλλως.

και προτείνει αποκλεισμό της αμερικανικής τράπεζας και του ΔΝΤ από τη χώρα,
αυτό είναι το συνεπές και (θα μου επιτρέψεις) φιλοϊρανικό Yankees go home που ανέφερα

Όπως το βλέπει κανείς. Μήπως θα πρέπει ο Έλληνας να ζει για να ταίζει και τα golden boys της Wall Street, της Goldman Sachs και της Deutsche Bank;

με συνέπεια «δύο ή τρία χρόνια βαρειάς ύφεσης»,
σε αντίθεση με τα πόσα του ΔΝΤ;

Τόσα που δεν φαντάζεσαι Dr.

η οποία θα της επιτρέψει όμως «να χτίσει την οικονομία της»,
με ποιο πρότυπο;

Γιατί το πρότυπο τώρα (με ή χωρίς ΔΝΤ) ποιο είναι και τι εξασφαλίζει; Η Μαλαισία που ήταν στο κατώφλι του ΔΝΤ και τελικά αποφάσισε να μην το διαβεί, με τι πρότυπο ανέκαμψε τόσο εντυπωσιακά; Επίσης, αξίζει να δούμε τι έκαναν οι επεμβάσεις του ΔΝΤ πρόσφατα στη Λετονία και την Ουγγαρία. Να μην πιάσω τα περί Ασίας και Λ. Αμερικής.

Και τώρα, ένα διάλειμμα για το Πάσχα. Σας χαιρετώ. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, αν θεωρείτε ότι το μπλαμπλά του Κάιζερ έχει ένα παραληρηματικό στοιχείο, κάτι σε «παίρνουμε ένα τσουβάλι και τα ρίχνουμε όλα μέσα», εγώ αυτό εδώ το βρήκα πιο παραληρηματικό και τσουβαλάτο. Είναι υπόδειγμα λόγου που ξέρει να χάνει τα όποια δίκια του. Ανάλογα και με τα αφτιά, πάντα.
 
Το αρθράκι που παρέθεσες ξεχνά ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν άρχισε το 1980, επί Σοβιετικής Ένωσης...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για να μη μου βγει στο τέλος και καμιά ρετσινιά ότι φέρνω στη φόρουμ μόνο μαύρα μαντάτα και ζοφερές προοπτικές, το θετικό μου για σήμερα:
(! :)) --από τους αναλυτές της Άλφαμπανκ, στο σημερινό Βήμα. Μια ανάλυση που μοιάζει να παίρνει υπόψη κάποιες «ελληνικές ιδιαιτερότητες» που είναι αδιανόητες για όσους διαβιούν στην Εσπερία...
 

nickel

Administrator
Staff member
Έχουν πολύ δίκιο όταν λένε ότι το 2009 δεν είναι η αντιπροσωπευτική χρονιά για την ελληνική οικονομία. Αλλά, κάθε φορά που διαβάζω στις αισιόδοξες αναλύσεις το απαραίτητο «αν εφαρμοστούν αποτελεσματικά (τα μέτρα)», νιώθω να με πιάνουν ρίγη, και δεν είναι συγκινήσεως.
 

SBE

¥
Οι αναλύσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση είναι σαν την πρόβλεψη των σεισμών. Όλοι μπορούν να προβλέψουν ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός στη περιοχή της Ελλάδας τους επόμενους 12 μήνες.
 
Ριζοσπαστικές απαντήσεις για τα χρέη των χωρών...
Του ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ Από τα «ΝΕΑ»

«Τα χρέη των χωρών δεν ξέρουν ούτε από ντροπή ούτε από περηφάνια. Είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο για κερδοσκοπία. Κι αυτό το γνώριζαν πάντα καλά οι τραπεζίτες. Ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Χωρίς ντροπή η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα αγόρασε ασφάλιστρα κινδύνου για τα χρέη της Καλιφόρνιας και της Νεβάδας (καθώς και για τα χρέη προβληματικών σχολείων της Φλόριντα). Ετσι, όπως αποκάλυψε το δημόσιο ραδιόφωνο των ΗΠΑ, θα αποκομίσει αρκετά κέρδη αν αυτές οι δύο καταχρεωμένες αμερικανικές Πολιτείες βαρέσουν τελικά κανόνι. Κι αυτό συμβολίζει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: πως τα συμφέροντα του λαού δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα των τραπεζιτών -ούτε ακόμη με τα συμφέροντα των κεντρικών τραπεζιτών που ασκούν τη νομισματική πολιτική μιας χώρας. Οσο κι αν ελαφρύνει ο δανεισμός της με εξωτερική βοήθεια, δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο λαός της. Δεν θα αυξηθούν έτσι οι μισθοί, ούτε οι συντάξεις. Απλώς οι τραπεζίτες που αγοράζουν και πωλούν τα χρέη της (με κρατικά ομόλογα), θα σιγουρέψουν την "επένδυσή" τ0υς.

Οι οφειλέτες, όμως, έχουν αρχίσει να αντιδρούν. Οι πολίτες που στενάζουν κάτω από τα υπερβολικά επιτόκια, τις προμήθειες και τις αδιαφανείς συμβάσεις των αμερικανικών τραπεζών εξεγείρονται, ακόμη και με την προτροπή αμερικανών βουλευτών, αρνούμενοι να πληρώσουν. "Τι θα συνέβαινε αν τα χρεωμένα σχολικά συστήματα των αμερικανικών πολιτειών αποφάσιζαν ξαφνικά να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις τους;" αναρωτιέται ο αμερικανός δημοσιογράφος Ματ Τάιμπι. "Τι θα συνέβαινε αν έκανε το ίδιο και η Ελλάδα;". Αν και προγενέστερα από αυτόν, ο οικονομολόγος Μάρεϊ Ρόθμπαρντ είχε θέσει ένα ακόμη πιο προχωρημένο ερώτημα: "Γιατί οι πολίτες που μοχθούν καθημερινά να είναι δέσμιοι των χρεών με τα οποία τους φορτώνει η άρχουσα ολιγαρχία;".

Οι απαντήσεις που δίνουν σε αυτές τις απορίες για τα χρέη των πολιτών και των χωρών πολλοί οικονομολόγοι, γίνονται ολοένα και πιο ριζοσπαστικές τα τελευταία χρόνια. Ο Ιβανς - Πρίτσαρντ έγραφε πέρυσι στην "Ντέιλι Τέλεγκραφ": "Η μοναδική διέξοδος από το παγκόσμιο χρέος ίσως να αποδειχτεί η άρνηση της πληρωμής του". Και σήμερα, ο οικονομολόγος Μάικλ Χάντσον λέει: "Η μόνη διέξοδος από την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους είναι μια διαπραγματεύσιμη παραγραφή του. Οι τράπεζες δανείζουν εικονικό χρήμα που στην πραγματικότητα δεν διαθέτουν, το οποίο 'εγγυοδοτείται' με κεφάλαια που στην πραγματικότητα δεν έχουν, που κι αυτά υποστηρίζονται από τις κεντρικές τράπεζες που τυπώνουν χρήμα από αέρα κοπανιστό. Ομως όποτε οι οφειλέτες δυσκολεύονται να ξεπληρώσουν τα επαχθή δάνειά τους, οι τραπεζίτες προχωρούν σε κατάσχεση πραγματικών περιουσιακών στοιχείων".

Με άλλα λόγια όσο κι αν αυτό μπορεί να φαίνεται κυνικό, ολόκληρο το σύστημα χρήματος - τραπεζών δεν είναι παρά μια απάτη που είναι επιτακτική ανάγκη να καταρρεύσει»
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάνω απ’ όλα, εκείνο που ξαφνιάζει είναι η ανθεκτικότητα του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής τάξης σε πείσμα της βαθύτατης απονομιμοποίησής τους, καθώς και η απομόνωση και η ήττα των πολιτικών άκρων σε πείσμα της βαθύτατης κρίσης.

Για την Αργεντινή, αυτά. Για την οποία προτείνω να διαβάσουμε περισσότερα.

Η περίπτωση της Αργεντινής υπενθυμίζει, ανάμεσα στα άλλα, την ανθεκτικότητα της πολιτικής τάξης. Ακόμα κι αν ξεσπάσουν μαζικές κοινωνικές εκρήξεις, είναι αμφίβολο αν θα δούμε ριζικές πολιτικές αλλαγές. Το να διατηρείται στην κορυφή η ίδια πολιτική τάξη που την οδήγησε στη χρεοκοπία είναι βέβαια ηθικά δυσάρεστο και πολιτικά προβληματικό. Ομως, οι εναλλακτικές που προκύπτουν από την πλήρη απαξίωσή της είναι ακόμη χειρότερες. Επιπλέον, οι κρίσεις έχουν ένα καλό: μπορούν να ταρακουνήσουν τους πάντες, πολιτικούς και κοινωνίες, αναγκάζοντάς τους να αλλάξουν. Καμιά φορά, το ζόρι μπορεί να αποδειχθεί καλός σύμβουλος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_18/04/2010_398030
 

nickel

Administrator
Staff member
Κοντά στα δύο δισ. άντλησε το Δημόσιο σήμερα από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, πληρώνοντας, όμως, και πάλι «τσουχτερό» επιτόκιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία της 19ης Ιανουαρίου, το επιτόκιο υπερδιπλασιάστηκε στο 3,65% από 1,67%.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου 2009, το επιτόκιο ήταν μόλις 0,35%.

Λόγω του πολύ υψηλού επιτοκίου και του μηδενικού κινδύνου μη αποπληρωμής του εντόκου γραμματίου, εκδηλώθηκε ισχυρή ζήτηση, όπως είχε γίνει και στη δημοπρασία εντόκων 6 και 12 μηνών.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 4,6 φορές, ενώ στην προηγούμενη έκδοση ο συντελεστής κάλυψης ήταν 3,23.

Η είδηση, από τις κορυφαίες στο ψηφιακό πρωτοσέλιδο των Νέων. Εκεί που άλλοτε αυτά έμεναν καταχωνιασμένα στις σομόν σελίδες, έχουν γίνει πρωτοσέλιδα και ας μην καταλαβαίνουμε τίποτα περισσότερο από την αρνητική αίσθηση που αποπνέουν.

Με αυτές τις συνηθισμένες πια διαδικασίες (πουλήσαμε ομόλογα, πολλοί ενδιαφέρθηκαν, αλλά θα μας στοιχίσει ο κούκος αηδόνι), αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα δεν χρεοκοπήσαμε, ακόμα πιστεύουν ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω και μας δανείζουν, αλλά επειδή βρήκαν κορόιδο πληρώνουμε κάτι παραπάνω την απλοχεριά τους.

Επειδή ωστόσο οι γνώσεις μου δεν εκτείνονται στις λεπτομέρειες αυτών των διαδικασιών και άλλη είναι η δική μου αντίληψη τού τι είναι αγορά, έχω την παρακάτω απορία που πρέπει οπωσδήποτε να λύσω και σκέφτηκα να την πρωτοθέσω εδώ:

Λέει εδώ, π.χ., «το επιτόκιο υπερδιπλασιάστηκε στο 3,65% από 1,67%». Αυτό πώς έγινε; Πήρε κάποιος την απόφαση και του κόλλησε τέτοια ταμπελίτσα στο καλάθι που το έβγαλε να το πουλήσει; Ή διαμορφώθηκε αυτή η τιμή από κάποια μειο/πλειοδοτική διαδικασία; Αφού «η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 4,6 φορές», γιατί δεν προσφέραμε χαμηλότερο επιτόκιο μέχρι να πέσει η ζήτηση για τα ομόλογα / η προσφορά χρημάτων εκεί που τη θέλαμε; Τι διάολο ελεύθερη αγορά είναι αυτή; Πείτε μου πού έχω χάσει το νήμα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μέχρι να περάσει κάποιος ειδικός να μας τα εξηγήσει σε μπουκίτσες, κατά προτίμηση μασημένες:

α) Ένα πιο περιεκτικό άρθρο για τη δημοπρασία έντοκων γραμματίων του δημοσίου, εδώ.

β) Εδώ τι είναι η ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων) στην Τράπεζα της Ελλάδος και ποιος είναι ο κανονισμός λειτουργίας της.

Καλό διάβασμα! :rolleyes:
 
Top