Τα εφήμερα

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Από ό,τι καταλαβαίνω, θα μπορούσε να μετακομίσει σε άλλο όνομα χώρου και να μην τρέχει τίποτα. Όσο για το άλλο της ΝΕΡΙΤ, πραγματικά υπάρχουν τόσοι τρόποι να παρακαμφθεί η μη διαθεσιμότητα που νομίζω πως το καπάρωμα είναι μια τρύπα στο νερό.
 
Η περίπτωση της ΝΕΡΙΤ είναι εξόχως διαφορετική. Εν πρώτοις πρόκειται για νομικά κατοχυρωμένο όνομα, θα ήταν σαν κάποιος να έπαιρνε το site coca-cola.gr. Δεύτερον, στην περίπτωση του eu2014.gr δεν επρόκειτο για καπάρωμα, η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε το gr2014.eu έτσι κι αλλιώς, δηλαδή το ίδιο φορμάτ που χρησιμοποίησαν η Κύπρος, η Σουηδία και η Πολωνία. Τρίτον, το θέμα τους δεν ήταν να χρησιμοποιήσουν το domain, ήταν να το κλείσουν, όπως και έκαναν. Αυτό είναι σαφέστατα παράνομο. Παρακαλώ, δείτε και αυτό που λίνκαρα. Είναι αρκετά παρόμοια περίπτωση και εξηγεί γιατί όλα αυτά είναι αδικαιολόγητα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Κοίτα, εγώ νομικός δεν είμαι, και σου είπα ότι δεν θα πιάσω τα δικολαβίστικα. Τα βλέπω απλά τα πράγματα. Κάποιος παίρνει τη διεύθυνση του ιστότοπου όπου θα πήγαινε φυσιολογικά ο κόσμος να διαβάσει αυτά που γράφεις. Παίρνει λοιπόν το hellegennes.gr και δημοσιεύει ειρωνικά σχόλια εναντίον σου. Αν σου αρέσει και το θεωρείς δίκαιο, πάσο. Στο δικό μου σύστημα αξιών δεν φτάνω καν στο δίκαιο. Θεωρώ αυτό το κόλπο φτηνή κουτοπονηριά και μπορώ εκτός από την αφαίρεση της διεύθυνσης να σκεφτώ και τις τιμωρίες που θα άξιζε κάθε φτηνή κουτοπονηριά.

Κατά τ’ άλλα, το σχόλιό μου αναφέρεται στη διαστρέβλωση που επιχειρείται. Ώστε η κυβέρνηση κλείνει ιστότοπους που της κάνουν κριτική; Pull the other one!
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μα δεν έχει και νόημα να πιάσεις τα δικολαβίστικα. Για να εκφέρεις άποψη, θα έπρεπε να γνωρίζεις τη δικογραφία -αν έφτανε η υπόθεση στο δικαστήριο. Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζεις τι συμβαίνει με την κατοχύρωση επωνυμίας, το νομικό καθεστώς του εκάστοτε οργανισμού, τις συνδιαλλαγές μεταξύ των μερών κλπ. Αν εκφέρεις άποψη χωρίς να τα γνωρίζεις όλα αυτά, θα γελάνε οι νομικοί που θα σε διαβάζουν.
 
Ξέρεις, σύμφωνα με τους κανόνες ονοματοδοσίας, και όχι με κανόνες ηθικής, γιατί δεν λέει να μπλέξουμε μ' αυτά, μπορείς μια χαρά να το κάνεις αυτό. Εφόσον δεν παραβιάζεις γεωγραφικά ή πνευματικά δικαιώματα, μπορείς να επιλέξεις ό,τι θες για όνομα domain, αρκεί βέβαια να μην το χρησιμοποιείς για παράνομους σκοπούς. Εδώ δεν πρόκειται για τίποτα απ' αυτά. Δεν υπάρχει κάποιο αόρατο δικαίωμα που να επιτρέπει μόνο στο κράτος να χρησιμοποιήσει διευθύνσεις που έχουν οποιονδήποτε συνδυασμό των eu, 2014 και gr.

Δεν υπάρχει λόγος να θεωρείς ότι ο κόσμος θα μπέρδευε τα δύο sites μεταξύ τους, απλώς και μόνο επειδή τα domain names είναι κοντινά*. Από εκεί και πέρα, καθένας έχει δικαίωμα να ασκεί δημόσια ή ιδιωτική κριτική στην κυβέρνηση. Το να ασκήσει κάποιος δημόσια κριτική για μένα δεν με αγγίζει, αν και εγώ δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο, δημόσιος λειτουργός ή κρατικός υπάλληλος, οπότε δεν έχω να δώσω και λόγο σε κανέναν.

Το τι θεωρεί ο καθένας μας δίκαιο δεν έχει σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία. Πολλά πράγματα που απαγορεύονται αδίκως κατά την δική μου θεώρηση και άλλα επιτρέπονται -εξίσου αδίκως. Ωστόσο το κράτος δεν επικαλείται ηθική στις πράξεις του αλλά την νομοθεσία και μόνο αυτό μπορεί και πρέπει να κάνει.



* Με την ίδια λογική να διεκδικήσουν και το eu2014.com, που κατέχει το υπουργείο αμύνης των ΗΠΑ, για κάποιον περίεργο λόγο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πρόσεξε μην πεις στο τέλος ότι η κυβέρνηση ένιωσε ότι απειλείται από τον κ. Λυμπουρίδη και την κριτική που ασκούσε. Προσπάθησε να καταλάβεις τις ειδικές περιστάσεις και να συμφωνήσεις αν θες στα δύο που με ενδιαφέρουν: (α) Είναι ή δεν είναι κουτοπονηριά να επιδιώκεις να προσέξει το κοινό τον ιστότοπό σου όχι επειδή αξίζουν αυτά που γράφεις αλλά επειδή έδρασες σε ανταγωνισμό με κάποιον δημόσιο υπάλληλο που δεν σκέφτηκε ότι κάποιος κουτοπόνηρος θα θέλει να κάνει τις κουτοπονηριές του; (β) Είναι ή δεν είναι άθλια διαστρέβλωση της είδησης η περίληψη του Μίχα; Εγώ καταλαβαίνω αυτά που γράφεις. Και δεν με αφορούν, έχω πάει παραπέρα. Με ενδιαφέρει να δείξεις ότι καταλαβαίνεις και αυτά που γράφω εγώ. Όχι για να βρω το δίκιο μου. Αλλά για να δείξεις ότι δεν καταλαβαίνεις μόνο ό,τι έχεις στο δικό σου κεφάλι. Ότι μπορείς να μπεις και στη θέση του άλλου. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό όταν χτίζουμε κοινωνίες ή έστω φόρουμ.
 
Δεν είπα σε κάποιο σημείο ότι διαφωνώ με αυτά τα δύο, αλλά αν θέλεις μπορώ και να το πω ξεκάθαρα: ναι, συμφωνώ με αυτά τα δυο σημεία. Και όχι, η κυβέρνηση δεν ένιωσε να απειλείται, σιγά μην ένιωθε τέτοιο πράγμα. Αυτό βέβαια δεν κάνει την κίνηση λιγότερο παράνομη. Εγώ εκεί εστίασα απ' την αρχή. Σημειωτέον ότι το θέμα τυγχάνει να το ξέρω κι απ' την πρακτική του πλευρά γιατί μου έχει συμβεί. Και όχι, δεν είναι απλό να διεκδικήσεις domain με δικαιολογία την επωνυμία, αν αυτή η επωνυμία δεν είναι κάτι 100% ξεκάθαρο και καθιερωμένο. Συνεχίζει να ισχύει το first-come first-served εκτός κι αν το δικαίωμα σε κάτι σού ανήκει ξεκάθαρα, είναι πολύ συγκεκριμένο και διαφανές. Για παράδειγμα, η Μαντόνα κατάφερε να κερδίσει το domain madonna.com που είχε καταχωρήσει πρώτος κάποιος άλλος, ο Στινγκ πάλι δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο με το sting.com. Η αιτιολογία ήταν ότι η λέξη sting είναι μια γενική λέξη της αγγλικής γλώσσας και το site δεν αγοράστηκε με σκοπό την επαναπώληση, δηλαδή δεν υπήρξε κακοπιστία.

Ας σημειώσω πάντως ότι αυτού του είδους η τακτική, δηλαδή το να παίρνεις ένα domain μόνο και μόνο με σκοπό να το στερήσεις από κάποιον δικαιούχο ή να του το πουλήσεις, όταν αποδεδειγμένα υπάρχει δικαιούχος, λέγεται cybersquatting και στα ελληνικά είναι αυτό που η ΕΕΤΤ ονομάζει κακοπιστία.
 

nickel

Administrator
Staff member
...και στα ελληνικά είναι αυτό που η ΕΕΤΤ ονομάζει κακοπιστία.
... και που ο nickel ονόμασε «κουτοπονηριά». :-)

Για παράδειγμα, η Μαντόνα κατάφερε να κερδίσει το domain madonna.com που είχε καταχωρήσει πρώτος κάποιος άλλος,

Δεν το διεκδίκησε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ε;
 

SBE

¥
Ακόμα πιο μεγάλη κακοπιστία είναι να χρησιμοποιείς το URL που αγόρασες για παραπλανητικό σάιτ. Αν αυτός που αγόρασε το eu2014 στέγαζε εκεί τις σελίδες π.χ. σουπερμάρκετ με την επωνυμία 2014 ευρω-ευκαιρίες, δεν θα υπήρχε περίπτωση σύγχυσης. Όταν όμως το φτιάχνει να μοιάζει με επίσημη σελίδα της ΕΕ, ε...
 
Σε κάθε περίπτωση αυτή η διαδικασία πάει δικαστικά, όχι με μονομερή απόφαση της ΕΕΤΤ. Και φυσικά η κακοπιστία πρέπει να αποδειχτεί, δηλαδή να μπορεί αυτός που προσβάλλει το δικαίωμα χρήσης του domain να δείξει ότι ο τωρινός χρήστης έχει σκοπό να παραπλανήσει, να παρεμποδίσει, να δημιουργήσει σύγχυση ή να εκμεταλλευτεί εμπορικά δικαιώματα που δεν του ανήκουν. Στοιχειώδες είναι και το να πρόκειται για πολύ συγκεκριμένο όνομα, συνδεδεμένο με επωνυμία, διακριτική ονομασία, λογότυπο, αναγνωρισμένη πολιτιστική κληρονομιά, κτλ, και όχι κάτι γενικό, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση. Τέλος, ο μηνυτής πρέπει να αποδείξει ότι είναι ο ίδιος δικαιούχος.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ας σημειώσω πάντως ότι αυτού του είδους η τακτική, δηλαδή το να παίρνεις ένα domain μόνο και μόνο με σκοπό να το στερήσεις από κάποιον δικαιούχο ή να του το πουλήσεις, όταν αποδεδειγμένα υπάρχει δικαιούχος, λέγεται cybersquatting και στα ελληνικά είναι αυτό που η ΕΕΤΤ ονομάζει κακοπιστία.
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?12377-κυβερνοσφετεριστής-κυβερνοσφετερισμός
 
Ναι, το θυμάμαι το νήμα και συνεχίζει να μου αρέσει η απόδοση. Εδώ αναφέρομαι στο τι εννοεί η ΕΕΤΤ όταν λέει κακοπιστία, τι αποδίδει.
 
Σοκ: Συνελήφθη πλαστός Μιχάλης Λιάπης!
Μαϊμού αlter ego του πραγματικού Μιχάλη Λιάπη είναι, όπως φαίνεται, ο θλιβερός οδηγός του ακριβού τζιπ με τις ψαρωτικές ψεύτικες πινακίδες που συνέλαβαν οι άνδρες της Ομάδας Δίας, να οδηγεί χωρίς δίπλωμα και χωρίς ασφάλεια (μουφανέτ)
 
Το καψόνι (bizutage, hazing), λέει, που χρειάστηκε να υποστεί ο Ντέιβιντ Μπέκαμ όταν μπήκε στην πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1992, ήταν να αυνανιστεί μπροστά στους συμπαίχτες του κοιτώντας με ορθάνοιχτα μάτια μια φωτογραφία του ποδοσφαιριστή (και μουστακαλή) Κλέιτον Μπλάκμορ! (chronofoot, γαλλόφωνο)
 

Earion

Moderator
Staff member
Σχεδιασμένο για να ξεπεράσει το γερμανικό Sturmgewehr 44, το Καλάσνικοφ (επισήμως AK-47), χάρη στην απλότητά του, έγινε το «όπλο του φτωχού» και συμβόλισε την εξέγερση στις οθόνες όλου του πλανήτη (προτού το ανακαλύψουν οι συμμορίες των αστικών κέντρων). Ο καημένος ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ έμεινε στο εργοστάσιό του, με τα παράσημά του, ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, που δεν αναγνώριζε πνευματικά δικαιώματα. Μια δεκάρα να είχε πάρει για το κάθε Καλάσνικοφ που κυκλοφορεί ...
 
Τσιγγάνικο κανάλι στη Γαλλία, στη γλώσσα τους (και μάλιστα από Σκοπιανό τσιγγάνο) (Le Monde)
 
Top