Σχετικά με τα ψυχολογικά: το αρχικό πόρισμα του ψυχίατρου, έλεγε στα σχόλια της αρχικής είδησης, ήταν ότι ο νεαρός έχει το ακαταλόγιστο και συνιστούσε ψυχιατρείο ανηλίκων. Μετά λέει φέρανε άλλον ψυχίατρο ο οποίος είπε ότι ο νεαρός είναι ικανός να δικαστεί γιατί έχει επίγνωση των πράξεών του και επιπλέον αποφασίστηκε από το δικαστήριο να δικαστεί σαν ενήλικος, παρόλο που ήταν ανήλικος όταν έγινε το έγκλημα (αυτά τα μεσοβέζικα των αμερικανών δεν τα καταλαβαίνω - ή ήταν ανήλικος ή δεν ήταν).
Το γιατί διαφώνησαν οι δύο ψυχίατροι μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες. Μπορεί να το έπαιξε τρελλός με τον πρώτο, ίσως καθώς ήταν και πρόσφατα όλα, και μετά να του πέρασε (το βρίσκω απίθανο). Μπορεί και για άλλους λόγους, κρίνοντας από τις αιμοδιψείς δηλώσεις των συγγενών και των γειτόνων, ή του μεγάλου ενδιαφέροντος που έδειξαν οι πολιτικοί.
Βρίσκω περίεργο το ότι ο δικηγόρος του- που νομίζω είχε οριστεί από το δικαστήριο- ανακοίνωσε την παραίτησή του αμέσως μετά το τέλος της δίκης και για την έφεση που σκοπεύει να κάνει ο νεαρός θα οριστεί νέος δικηγόρος. Εμένα αυτό μου λέει ότι ο μικρός δεν είχε σοβαρή υπεράσπιση. Με έναν καλύτερο δικηγόρο ίσως να ήταν τώρα στο ψυχιατρείο. Βλέπω ότι και στο σχετικό άρθρο
στη Βίκι αναφέρεται ότι παρατηρητές εκφράσανε τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη στάση της υπεράσπισης, που περιλάμβανε χοντρές γκάφες όπως π.χ ότι δέχτηκε να ανακοινωθεί το όνομα του κατηγορούμενου αμέσως (στη Βίκι εξηγεί γιατί αυτό είναι κακό: επηρεάζονται οι πιθανοί ένορκοι, που φαντάζομαι στα μικρά μέρη έχει μεγάλη σημασία). Χοντρή γκάφα ήταν κατά τη γνώμη μου και το ότι ενώ αρχικά είχε δηλώσει αθώος, στο τέλος δήλωσε ότι είναι ένοχος. Αυτό επηρεάζει, λέει, την έφεση. Ο δικηγόρος του πού ήταν;
Κατά τ'άλλα το άρθρο της Βίκι λέει πατέρας βίαιος και με φυλάκιση για τα κατορθώματά του, ο μικρός είχε κάνει ένα- δυο παρανομίες κι ο ίδιος, ήταν καλός μαθητής αλλά είχε προβλήματα συμπεριφοράς, ήταν ντροπαλός, τον κορόιδευαν τα άλλα παιδιά στο παλιό του σχολείο (εκεί που έγινε το έγκλημα). Το ένα από τα θύματα ήταν γνωστό μούτρο και μεταξύ άλλων, τα είχε φτιάξει με τη φιλενάδα του δράστη. Τα υπόλοιπα θύματα ήταν γνωστή παρέα παλιόπαιδων του σχολείου.
Τρελλός όχι ίσως, αλλά πολύ πολύ αγανακτισμένος ο μικρός και εξακολουθεί να φέρεται σα μικρό παιδί θυμωμένο με όλους και με όλα.
Επίσης στα σχόλια του αρχικού άρθρου ένας έλεγε ότι το δίδαγμα είναι: μάθετε τα παιδιά σας να είναι καλά παιδιά. Να δείχνουν συμπόνια και κατανόηση. Να μην φέρονται άσχημα στον κόσμο. Να μην βασανίζουν τους αδύναμους. Ίσως έτσι γλυτώσουν.