Τα εφήμερα

Εγώ πάντως είδα το βίντεο χωρίς ήχο και γλύτωσα την ελαφρώς cheesy μουσική. Τα σκυλιά φαίνεται να διστάζουν γνησίως, πάντως, πράγμα λογικό, αφού δουλεύει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Είναι επιφυλακτικά ως προς αυτό το νέο πράγμα, όπως θα 'πρεπε να είναι. Έκπληκτα ή ενθουσιασμένα ούτε εμένα μού φαίνονται, αλλά διστακτικά, ναι.

Elsa

¥
Θυμάμαι με φρίκη μια κακόμοιρη αλεπού με γυάλινα μάτια, στο σαλόνι της γιαγιάς μου. :-/ Θλιβερό θέαμα. Μου είναι αδύνατο να καταλάβω τη λατρεία προς τα γουναρικά, αλλά δεν είμαι δα και το μέτρο της γυναικείας κοκεταρίας... ούτε καν το εκατοστό της.

SBE

¥
Όποιος έχει φορέσει γούνα στα κρύα ξέρει ότι δεν συγκρίνεται με κανένα πουπουλένιο μπουφάν. Η ζέστη της γούνας είναι περισσότερη και πιο ευχάριστη, δεν σε πνίγει.
Από τη στιγμή που τα ζώα εκτρέφονται για να γίνουν γούνες και το κρέας τους γίνεται γατοτροφή (ή και λαζάνια) δεν βλέπω να διαφέρουν από τις αγελάδες και τα γουρούνια που γίνονται δερμάτινα παπούτσια. Όσο για αυτές που κληρονομούμε, γιατί να μην τις φοράμε;

Διαφέρουν γιατί ο πρωτεύων στόχος είναι να γίνουν γούνες. Δεν εκτρέφουμε αγελάδες για το δέρμα τους, αυτό δεν είναι παρά υποπροϊόν. Εξάλλου οι σημερινές ψεύτικες γούνες είναι τόσο δυσδιάκριτες από τον περισσότερο κόσμο όσο οι μάρκες μαλτ ουίσκι.

SBE

¥
Δεν είναι υποπροϊόν, είναι μέρος του προϊόντος. Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό.
Για όποιον έχει πρόβλημα με τις νέες γούνες, γιατί να είναι πρόβλημα το να φοράει κάποιος τις παλιές; Έτσι δεν χρειάζεται να πεθάνουν ζώα τώρα.

Elsa

¥
Από τη στιγμή που τα ζώα εκτρέφονται για να γίνουν γούνες και το κρέας τους γίνεται γατοτροφή (ή και λαζάνια) δεν βλέπω να διαφέρουν από τις αγελάδες και τα γουρούνια που γίνονται δερμάτινα παπούτσια.
Ακριβώς! :cool:

bernardina

Moderator
Απλώς μου φαίνεται κάπως δύσκολο, στην παρούσα πολιτισμική φάση, να πάψουμε να εκτρέφουμε βοοειδή, αιγοπρόβατα και πουλερικά προς βρώση. Αντίθετα, μου φαίνεται πολύ πιο εύκολο και εφικτό --ως μη απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση-- να πάψουμε να σπαταλάμε ζωές απλώς και μόνο για να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία ορισμένων. Έστω πολλών.

Στη ντουλάπα της αδελφής μου κρέμεται το κληρονομημένο από τη γιαγιά μαύρο αστρακάν παλτό --πασίβαρο, ζεστό, κομψό, διαχρονικό· φρίκη. Δεν κακίζω τη γιαγιά (φαντάζομαι με πόσες αιματηρές οικονομίες το αγόρασε), δεν κακίζω την αδελφή (έχω την ίδια πετριά με τα κειμήλια), δεν κακίζω καν αυτούς που έγδαραν τα νεκρά νεογέννητα ή και αγέννητα αρνάκια για να το φτιάξουν. Απλώς θεωρώ ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο να διαιωνίζουμε αυτή τη βιομηχανία. Στην ανάγκη ας μη ζεσταινόμαστε τόσο μπεϊλίδικα, βρε αδελφέ.
Και μετά θα πιάσουμε τα πουπουλένια παπλώματα και την απληστία των εκτροφέων που μαδάνε τα χηνόπουλα τουλάχιστον τέσσερις αλλά μέχρι και δεκαπέντε φορές --ασφαλώς ζωντανά-- για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή.
Εδώ, αν αντέχει το στομάχι σας.

Disclaimer. Προφανώς δεν είμαι vegan ούτε καν vegetarian. Τρώω κρεατάκι και μ' αρέσει να το μαγειρεύω με πολλούς τρόπους. Άσχετα απ' αυτό, το ένα και μοναδικό ψαράκι που ψάρεψα στη ζωή μου το ξαναπέταξα ουρλιάζοντας στη θάλασσα γιατί δεν άντεχα να το βλέπω να σπαρταράει. Ωστόσο πιστεύω πως και η τρέλα χρειάζεται τη μέθοδό της και, κυρίως, όρια. Όπως το καθετί. Ε, κατά τη γνώμη μου, αυτά δεν είναι όρια. Είναι σκέτη τρέλα. Έστω κι αν κάποιοι βγάζουν το ψωμάκι τους (ακόμα) έτσι.

bernardina

Moderator
Τα σκυλιά φαίνεται να διστάζουν γνησίως, πάντως, πράγμα λογικό, αφού δουλεύει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Είναι επιφυλακτικά ως προς αυτό το νέο πράγμα, όπως θα 'πρεπε να είναι. Έκπληκτα ή ενθουσιασμένα ούτε εμένα μού φαίνονται, αλλά διστακτικά, ναι.

Ten minutes later the first beagle takes his first steps to freedom
Δέκα λεπτά για να βγει από το κλουβί δεν το λες δισταγμό· το λες ξεκάθαρο, ανόθευτο φόβο. Η πρώτη ενστικτώδης κίνηση ενός ζώου είναι να πεταχτεί από τον περιορισμένο χώρο που είναι φυλακισμένο και να τρέξει προς την ελευθερία. Μόνο τα ψυχικά τραυματισμένα ή εξαιρετικά καχύποπτα --για κάποιο λόγο-- ζώα δείχνουν απροθυμία να το κάνουν. Αυτά τα σκυλιά έκαναν δέκα ολόκληρα λεπτά. Για την ακρίβεια, το πρώτο σκυλί έκανε δέκα λεπτά. Τα άλλα ακόμα περισσότερο. Και τα μάτια τους δείχνουν ξεκάθαρα το πόσο φοβούνται.
Παρόλο που τα σκυλιά δεν φαίνονται υποσιτισμένα, δεν έχουν ορατές πληγές, γενικά δεν δίνουν την εντύπωση κακοποιημένου ζώου, έχω πελώρια απορία να μάθω σε τι πειράματα τα υπέβαλλαν και είναι τόσο μαζεμένα. Αν φταίει αποκλειστικά το ότι μεγάλωσαν σε συνθήκες απόλυτου εγκλεισμού... ε, αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας βάλει σε πολλές, πάρα πολλές σκέψεις.

bernardina

Moderator
Σωστά το έθεσες, γιατί από κάθε άλλη άποψη είναι η καλύτερη και η πλέον βιώσιμη επιλογή για το οικοσύστημα.
Και μπορεί να είναι πολύ νόστιμη και μαγειρικά δημιουργική, επίσης. :-)

Έλσα, χωρίς να παίρνω όρκο, δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος μπορεί να τραφεί σωστά με φυτικά προϊόντα και μόνο. Από καταβολής κόσμου κυνηγούσε και έτρωγε κρέας. Εκεί που έχω τεράστια, απέραντη, αταλάντευτη αντίρρηση, είναι στον τρόπο και την έκταση που εκτρέφει τώρα ζώα για σφαγή. Πέρα από τη φριχτή σπατάλη που γίνεται στα ζωικά προϊόντα, η απύθμενη σκληρότητά του με ανατριχιάζει, μου φέρνει εμετό. Δεν θα κουραστώ να το λέω ότι τα πάντα είναι ζήτημα κλίμακας και μέτρου.

Elsa

¥
Έλσα, χωρίς να παίρνω όρκο, δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος μπορεί να τραφεί σωστά με φυτικά προϊόντα και μόνο. Από καταβολής κόσμου κυνηγούσε και έτρωγε κρέας.
Αν θες, το συζητάμε όταν έχουμε καιρό, είναι ωραίο θέμα! :-)

Για τα καημένα τα μπιγκλ που ρωτάς, που λόγω του ήπιου χαρακτήρα τους θεωρούνται καταλληλότερα από άλλα σκυλιά για πειράματα, αν κάνεις αναζήτηση εικόνων στο google, θα βρεις εύκολα την απάντηση :(
Το πιο κλασικό πείραμα είναι για τις επιπτώσεις του καπνίσματος.
Πιο ενδιαφέρον βίντεο απελευθέρωσης αν θυμάμαι καλά (γιατί από το γραφείο δεν μπορώ να το δω), είναι τούτο: http://www.animalequality.net/36-beagles-rescued-in-spain

bernardina

Moderator
Για τα καημένα τα μπιγκλ που ρωτάς, που λόγω του ήπιου χαρακτήρα τους θεωρούνται καταλληλότερα από άλλα σκυλιά για πειράματα, αν κάνεις αναζήτηση εικόνων στο google, θα βρεις εύκολα την απάντηση :(
Το πιο κλασικό πείραμα είναι για τις επιπτώσεις του καπνίσματος.
Ε, ναι! Αυτό (και αυτό*) εννοούσα στο άλλο σχόλιό μου όταν μιλούσα για ηλίθια, άχρηστα πειράματα. Γιατί πρέπει να ρουφάνε καπνό τα δύστυχα τα σκυλιά μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει; Δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις του τσιγάρου στα πνευμόνια των ανθρώπων; Άει σιχτίρ, πια!:curse:
Αλλά βέβαια, η λέξη κλειδί: κονδύλια, κονδύλια, κονδύλια. Παναπεί λεφτά, λεφτά, λεφτά! :angry:
Επιστήμη σου λέει...

*Όπως κι αυτό, βέβαια. Και βάζω επίτηδες το πόστερ που απεικονίζει άνθρωπο κι όχι ζώο, για ευνόητους λόγους.

Ten minutes later the first beagle takes his first steps to freedom
Δέκα λεπτά για να βγει από το κλουβί δεν το λες δισταγμό· το λες ξεκάθαρο, ανόθευτο φόβο. Η πρώτη ενστικτώδης κίνηση ενός ζώου είναι να πεταχτεί από τον περιορισμένο χώρο που είναι φυλακισμένο και να τρέξει προς την ελευθερία. Μόνο τα ψυχικά τραυματισμένα ή εξαιρετικά καχύποπτα --για κάποιο λόγο-- ζώα δείχνουν απροθυμία να το κάνουν. Αυτά τα σκυλιά έκαναν δέκα ολόκληρα λεπτά. Για την ακρίβεια, το πρώτο σκυλί έκανε δέκα λεπτά. Τα άλλα ακόμα περισσότερο. Και τα μάτια τους δείχνουν ξεκάθαρα το πόσο φοβούνται.
Παρόλο που τα σκυλιά δεν φαίνονται υποσιτισμένα, δεν έχουν ορατές πληγές, γενικά δεν δίνουν την εντύπωση κακοποιημένου ζώου, έχω πελώρια απορία να μάθω σε τι πειράματα τα υπέβαλλαν και είναι τόσο μαζεμένα. Αν φταίει αποκλειστικά το ότι μεγάλωσαν σε συνθήκες απόλυτου εγκλεισμού... ε, αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας βάλει σε πολλές, πάρα πολλές σκέψεις.

Να σου πω το κρίμα μου, εγώ αυτά τα δέκα λεπτά δεν τα πολυπιστεύω. Θεωρώ ότι είναι θεμιτή υπερβολή. Έχουμε και 'μείς μία σκυλίτσα, που είναι ειδικά εκπαιδευμένη για να βρίσκει τρούφες. Είναι απίστευτα πιο φοβητσιάρα. Την έχω δει να τρομάζει από πεταλούδες, μέχρι κι απ' την ίδια την σκιά της (εντελώς κυριολεκτικά). Υποθέτω ότι ένα μέρος του φόβου της οφείλεται στην εκπαίδευση που είχε. Δεν ξέρω πώς ακριβώς τα εκπαιδεύουν, αλλά έναν φόβο πρέπει να τον αποκτάνε.

Για τις γούνες συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες, παρότι όχι μόνο δεν είμαι vegan αλλά μάλλον antivegan (αν και σέβομαι τις προτιμήσεις των άλλων). Μια συζήτηση είχαμε κάνει εδώ (και κάτω).

SBE

¥
Σχετικά με τα σκυλιά: κι εμένα με φοβάται το σκυλί κάτι φίλων που είναι μίνι πομεράνιαν γιατί μια φορά μάλλον το παράκανα στα παιχνίδια και το τρόμαξα. Δεν το κακομεταχειρίστηκα καθόλου, αλλά δεν είχα ιδέα ότι δεν του αρεσει να του γαργαλάς την κοιλιά του (εντούτοις κάθισε και έφαγε το γαργαλητό). Ε, όποτε με βλεπει αρχίζει τα καλοπιάσματα και είναι όλο δισταγμό και τρέμει ολόκληρο. Φυσικά έμεινα άφωνη όταν το διαπίστωσα και με στενοχώρησε, αλλά μου λένε οι φίλοι μου ότι μερικά σκυλιά είναι έτσι και θα πάρει καιρό να ξεσυνηθίσει.
Τα σκυλιά στο βίντεο προφανώς δεν τα αμελούσαν στο εργαστήριο, ούτε φοβούνται τους ανθρώπους. Αλλά δεν έχουν συνηθίσει έξω.

SBE

¥
Βγαίνει λοιπόν ο καρδινάλιος, μας λέει εκλέξανε πάπα και τον λένε κάτι-Μάριο-κάτι και θα είναι γνωστός ως Φραγκίσκος (ο Α')
Εγώ λατινικά δεν ξέρω. Ιταλικά μπαγιάτικα, Ισπανικά χάλια και Γαλλικά. Αλλά κατάλαβα. Γιατί βεβαίως τι άλλο θα έλεγε που θα τελείωνε σε όνομα; Οι παρουσιαστές που κάνανε ζωντανή κάλυψη στο μπιμπισί δεν κατάλαβαν, αλλά πιάσανε το επίθετο (Μπεργκόλιο), προφανώς γιατί το ξέρανε. Αλλά κάνανε πέντε ολόκληρα λεπτά μέχρι να πει κάποιος ότι παίρνει το όνομα του Φραγκίσκου της Ασίζης.
Σκέψη: ίσως είχανε δίκιο αυτοί που θαυμάζανε που κατάλαβε η άλλη τι έλεγε ο Βενέδικτος.
Ίσως λέει αυτό κάτι για την διδασκαλία ξένων γλωσσών.
Επιστρέφω στο κυνήγι του κομήτη, όσο έχει ακόμα καθαρό ουρανό (δεν έχω δει τίποτα σήμερα).

nickel

Administrator
Staff member
Απόδειξη ότι βρίσκεται και η Βραζιλία σε τροχιά ανάπτυξης:

Βραζιλία: Γιατροί δήλωναν «παρών» στην εργασία τους με δάκτυλα από σιλικόνη (Τα Νέα)
Doctor 'used silicone fingers' to sign in for colleagues (BBC)

Σκέψεις:
Μεταφραστική: Ευτυχώς η σιλικόνη είναι αυτή τη φορά silicone .
Γλωσσική αγγλική: Το give someone the finger αποκτά νέο νόημα.
Γλωσσική ελληνική: Νέο νόημα αποκτά (τουλάχιστον) και το κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου.

Η δακτυλολογία συνεχίζεται εδώ.

Η ειρωνεία της ιστορίας... η εικόνα που βλέπετε παρακάτω, είναι από ένα βιντεοπαιχνίδι ρόλων, του 1995, που διαδραματίζεται στο 2230 μ.Χ. Το παιχνίδι αυτό κυκλοφόρησε λίγο πριν το ECU μετονομαστεί σε ευρώ, τον ίδιο χρόνο...

Attachments

• euro.JPG
    euro.JPG
    64.8 KB · Views: 297
Εντάξει, αυτό είναι μήλα με αχλάδια. Αντιστοίχως:

Einstein vs Shakira

Προσωπικά σιχαίνομαι τον Σφακιανάκη και σαν τραγουδιστή και πολύ περισσότερο σαν άνθρωπο. Αλλά οι ποπ τραγουδιστές είναι ακριβώς αυτό: δημοφιλείς. Το έργο τους συνίσταται στο να είναι δημοφιλείς, απ' αυτό βγάζουν λεφτά. Επίσης η σύγκρισή μου είναι αρκετά γενναιόδωρη, γιατί ο Νανόπουλος δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο Σφακιανάκης (άλλο γνωστός κι άλλο δημοφιλής) ενώ ο Αϊνστάιν είναι σαφέστατα πολύ πιο γνωστός από την Σακίρα. Εξάλλου είναι και διαφορετικά πράγματα. Το Facebook είναι μέρος για ψυχαγωγία, εκδηλώνεις ποπ ενδιαφέροντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρείς πιο σημαντικό το ποπ από την επιστήμη. Προσωπικά έχω κάνει like τα Σαγόνια του Καρχαρία και το Τζουράσικ Παρκ, αλλά δεν σημαίνει ότι τα θεωρώ σημαντικότερα από την θεωρία της γενικής σχετικότητας. Δεν είναι το like ο τρόπος που θα εκδηλώσω τον θαυμασμό μου και το ενδιαφέρον μου στην επιστήμη.

Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι πολλοί Έλληνες θεωρούν τον Σφακιανάκη σημαντική προσωπικότητα, σημαντικότερο από τον Νανόπουλο και "ιστορία του τόπου μας". Δηλαδή συμφωνώ με την διαπίστωση, γιατί κι εγώ φωνάζω διαρκώς ότι ένας από τους λόγους που καταρρέουμε είναι ότι είμαστε λαός απαίδευτος, αλλά διαφωνώ με τον τρόπο που γίνεται η διαπίστωση.