Τη μέρα εκείνη δεν ήμουν εκεί και δεν ξέρω, αλλά 10 χιλιάδες απέξω είναι προϊόν φαντασίας. Κατά την εκτίμηση τη δική μου από άλλες φορές (=χρονιές), πάνω από 800 άτομα, και πολλά λέω, δεν μπορεί να μαζευτούν στο χώρο πέριξ της εισόδου (κατά την εκτίμηση των διαδηλωτών, δεν ξέρω :)). Τα μηχανήματα συχνά κάποια είναι χαλασμένα. Επίσης, για να λειτουργήσει απρόσκοπτα το σύστημα πρέπει ουσιαστικά σε κάθε μηχάνημα να στέκει κι ένας υπάλληλος που να τοποθετεί τα εισιτήρια με το σωστό τρόπο. Ο δε ρυθμός ακύρωσης των μηχανημάτων δεν είναι αρκετά γρήγορος για τη ροή του κόσμου. Στους Δελφούς είναι όλα χαλασμένα. Αφήστε που είχαν τοποθετηθεί προ 7ετίας, υπολογίζω, και άρχισαν να "λειτουργούν" πέρσι-πρόπερσι (και αμέσως άρχισαν να χαλάνε). Τα είχαν μάλιστα βάλει τόσο κοντά-κοντά, ώστε δεν περνούσαν τα αναπηρικά καροτσάκια· τελικά ξήλωσαν ένα. Μετά από μερικά χρόνια απραξίας, και χωρίς να έχουν λειτουργήσει ποτέ (αφού δεν είχαν παραληφθεί τα αντίστοιχα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων με γραμμωτό κώδικα), βλέπω έναν τεχνικό να 'χει ανοίξει ένα και να σκαλίζει. Τον ρωτάω: "α, θα τα βάλετε [επιτέλους, από μέσα μου] σε λειτουργία;" "Όχι!" "Τότε γιατί τα φτιάχνετε;" "Δεν έχει σημασία, συντήρηση!" Τελικά τώρα κάποιοι λένε ότι χαλάνε λόγω ήλιου. Πόσο κοστίζει ένα στέγαστρο; Στις Μυκήνες τα ίδια, στην Επίδαυρο τα ίδια. Στην Ολυμπία έχουν δυο υπαλλήλους και μια πόρτα, χωρίς μηχανήματα, και κυλάνε όλα μια χαρά και γρήγορα. Υποτίθεται ότι τα βάλαν για να περιορίσουν τις ρεμούλες με τα εισιτήρια, αλλά είμαι περίεργος αν ο ισολογισμός δίνει θετικό αποτέλεσμα.
Το ύφος της καταγγελίας είναι ποταπό. "Φυλακάκος", "δημοσιοϋπαλληλάκι" κττ. Κοινωνικός κανιβαλισμός ένθεν και ένθεν, όπως πάντα: οι μεν λοιδορούν τους δε και αντιστρόφως. Αρκεί να διαβάσει κανείς τα σχόλια κάτω από το άρθρο για να δει τι κακία και ανθρωποφαγία αλλά και μικρόνοια επικρατεί. Το ψάρι όμως βρομάει απ' το κεφάλι.
Τα κρουαζιερόπλοια τώρα δεν επιβαρύνουν τα μηχανήματα τόσο πολύ στην Ακρόπολη , γιατί τα περισσότερα πρακτορεία shore excursion έχουν ανθρώπους που προαγοράζουν εισιτήρια παλαιού τύπου, με τα οποία ο κόσμος περνάει γύρω-γύρω από τα μηχανήματα για να μπει, φυσικά. Είδαν δηλαδή ότι αν πέρναγαν τις μάζες αυτές μέσα από τα μηχανήματα, ζήτω που καήκαμε, και τους εξαίρεσαν κατά κάποιον τρόπο. Άρα από τις χιλιάδες τους επιβάτες των κρουαζ/πλοιων πολύ λίγοι θα επιβάρυναν τη ροή μέσα από τα μηχανήματα εκείνη την ημέρα· αλλά είπα, δεν ήμουν εκεί, δεν ξέρω. Τον φωτογραφήσαντα τον ξέρω, τέτοιες φωτογραφίες και βίντεο, όσες θέλεις· τις προηγούμενες χρονιές είχε πολύ μεγαλύτερα τέτοια "λοκάουτ"! Μετά εδέησαν (ήθελε πολύ μυαλό και σκέψη...) να βάλουν σκοινιά και να φτιάξουν μια πορεία μαιανδρική. Από τότε εξομαλύνθηκε σημαντικά η ροή. Την κυρία και τον πράκτορα πρώτη φορά τους ακούω αλλά το ύφος, επαναλαμβάνω, της καταγγελίας είναι hargneux, όπως λένε οι Γάλλοι.
Η συμπεριφορά των υπαλλήλων της εισόδου προς τους τουρίστες είναι γενικά καλή, η δε δουλειά τους έχει στρες.
Αν η Ακρόπολη κλείνει στις π.χ. 19.00, αυτό σημαίνει ότι στις 19.00 μπαίνει λουκέτο στην έξοδο και φεύγουν όλοι για τα σπίτια τους. Οπότε για να αδειάσουν ένα χώρο σαν την Ακρόπολη χρειάζονται σαφώς 20' λεπτά, ώστε να γίνει και με την απαιτούμενη ευγένεια και χαμόγελο, γιατί αλλιώς θα υπάρχουν καταγγελίες ότι είναι ανάγωγοι κλπ. Οπότε κάποια στιγμή (δεν θυμάμαι πότε) παύουν να εκδίδουν εισιτήρια. Επίσης πρέπει να ενημερώσουν τον επισκέπτη ότι ουσιαστικά διαθέτει μόνο π.χ. 30'-40', γιατί αλλιώς θα 'ρθει μετά αυτός και θα διαμαρτύρεται ότι πλήρωσε 12 ευρώ τζάμπα.
Το σπαστικό που μου έχει τύχει είναι να βγαίνει ο κόσμος στο κλείσιμο και να 'χει κλείσει η τουαλέτα ένα τέταρτο νωρίτερα. Βέβαια η γυναίκα (που ήταν μέσα, απλώς είχε κλειδώσει και δεν άνοιγε) έλεγε πως είχε τελειώσει η βάρδια της κι ότι αν άνοιγε θα 'πρεπε μετά να ξανακαθαρίζει πριν φύγει, οπότε θα 'πρεπε να κάθεται παραπάνω κλπ. Άντε βγάλε άκρη.
Για την ώρα άφιξης των κρ/πλοιων στον Πειραιά, λογικά είναι θέμα διαλόγου αρχιφυλακείου Ακρόπολης / υπουργείου - πρακτορείων shore excursion - κρ/πλοιων. Αυτοί έχουν το καρπούζι και το μαχαίρι. Οι ώρες του χαμού είναι 9-12, αποφεύγετέ τις. Ακόμα καλύτερα αργότερα, έστω κι αν βράζει. Φίνα είναι στις 8 και 5.30-7.30.