Επειδή πολύ το ζαλίσαμε: η ένστασή σου είναι ότι αναφέρω τα θύματα του ναζισμού, ότι πέρασε πολύς καιρός και πρέπει να το ξεχάσουμε, ή ότι το νούμερο δεν είναι ακριβές;
Εγώ προσωπικά δεν ζάλισα τίποτα, άλλωστε δεν μίλησα εγώ για κανένα σετ θυμάτων. Η ένστασή μου είναι απλούστατη, ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις θύματα, αν θες αν μιλήσεις για θύματα δεν μπορείς να επικαλεστείς μόνο εκείνα που εξυπηρετούν τον συλλογισμό σου, είναι καθαρή υποκρισία, απλά.
Δεύτερον: όταν κάποιος σου μιλάει για τα θύματα του ναζισμού, είναι αξιοθρήνητο να του αντιπαραβάλλεις τα θύματα του σταλινισμού. Το ένα θύμα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από το άλλο. Εκτός αυτού, διαβάζω στα γραφόμενά σου προσπάθεια εκτροπής του θέματος: ένα ναζιστικό κόμμα μπήκε στην ελληνική βουλή. Όχι ένα ναζιστικό κόμμα μπήκε στη βουλή, αλλά το ΚΚΕ [...]
Το βρίσκεις εσύ αξιοθρήνητο, δεν σημαίνει ότι είναι κι όλας. Μην παρουσιάζεις την γνώμη σου σαν την πραγματικότητα. Εξάλλου επαναλαμβάνω, δεν ήμουν εγώ που ξεκίνησα την συζήτηση για τα θύματα, αν εσύ που την ξεκίνησες δεν μπορείς να την συνεχίσεις είτε επειδή απλά δεν γνωρίζεις τα νούμερα, είτε επειδή δεν εξυπηρετεί τον συλλογισμό σου, δεν φταίω εγώ!
Επίσης, επί της ουσίας εγώ δεν μίλησα για σταλινισμό γενικώς κι αορίστως, αλλά για την ελληνική πραγματικότητα. Σίγουρα στην πρώην ΕΣΣΔ επί Στάλιν τα θύματα ήταν πολλαπλάσια, αλλά μια και ο λόγος ήταν περί της Ελλάδας και του «πώς είναι δυνατόν μια χώρα που έχει υποφέρει από το ναζισμό να ψηφίζει ναζιστικό κόμμα», εγώ απλά αντιπαρέβαλα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και πρωτοφανές, με την έννοια ότι η ίδια χώρα έχει εξίσου υποφέρει και από τον κομμουνισμό και μάλιστα θεωρώ πολλαπλάσια, εφόσον ένας εμφύλιος είναι τρις χειρότερος από μια κατοχή. Εξάλλου ακόμα και ενώ η ιταλική εισβολή ήταν σε εξέλιξη, το τότε ΚΚΕ συμβούλευε το λαό να μιμηθεί το παράδειγμα της γειτονικής Βουλγαρίας και να... συμμαχήσει με τη ναζιστική Γερμανία. Ίσως τελικά είναι βολικό κι από άλλες απόψεις ο δοσιλογισμός να ταυτίζεται αποκλειστικά με την ΧΑ από ορισμένους.
Η αναφορά στο ναζιστικό χαρακτήρα των χρυσαυγιτών δεν είναι αντεπιχείρημα για το μεταναστευτικό, ούτε υπεκφυγή - να καταλαβαίνουμε και τι διαβάζουμε. Τι πάει να πει ακόμα και βάση να έχουν οι κατηγορίες;
Ακριβώς επειδή καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε: Είναι υπεκφυγή από την στιγμή που είναι το πρώτο και συνάμα το μοναδικό επιχείρημα κατά της ΧΑ. Φυσικά εσένα μπορεί και να μην σου λέει τίποτα, αλλά τότε κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Αυτός που τους ψήφισε απλά δεν τον ενδιέφερε αυτό το πράγμα. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν ότι δεν έβλεπε λύσεις στα προβλήματά του από πουθενά, κι όταν λέω από πουθενά, εννοώ από καμία άλλη πολιτική δύναμη.
Δηλαδή, αμφιβάλλεις για το ότι η Χρυσή Αυγή είναι νεοναζί; Για την εξυπηρέτηση της συζήτησης, αυτό αποτελεί ευθεία ερώτηση ολικής αγνοίας και απαντιέται με ναι ή με όχι, και όχι με δεν είναι εκεί το θέμα.
Νομίζω σ' αυτό έχω τοποθετηθεί και σε άλλο θέμα, αλλά δεν έχει σημασία. Προσωπικά δεν αμφιβάλλω καθόλου, άλλωστε ήταν βασικός λόγος που δεν τους ψήφισα. Ακόμα κι αν αύριο το πρωί ο Μιχαλολιάκος έκανε δήλωση αποκήρυξης του ναζισμού και της θεοποίησης του Χίτλερ και τότε ακόμα ούτε καν θα εξέταζα να τους ψηφίσω για καθαρά πρακτικούς λόγους πλέον, δεν βρίσκω -προσωπικά- ρεαλιστικές τις λύσεις τους.
Στο προκείμενο, τώρα: πολλά κόμματα έχουν προτείνει λύσεις για το μεταναστευτικό, από τον Καμμένο και τη ΝΔ («να φύγουν! να φύγουν!», με τη γνωστή μέθοδο του beam me up, Scoty!), το ΠΑΣΟΚ (ξέρω, πασαλείμματα) και τη Δράση-ΦΣ (δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας με ελεύθερη μετακίνηση των φιλοξενούμενων από και προς αυτά, και αξιοποίηση των μεταναστών ως εργατικού δυναμικού, με ασφάλιση κτλ).
Καμία από αυτές ρεαλιστική, κυρίως δε, καμία από αυτές υλοποιήσιμη, απλώς ευχολόγια κι αοριστολογίες. Πέρα από αυτό, το λαθρομεταναστευτικό (κι όχι μεταναστευτικό γενικώς κι αορίστως) δεν είναι, ασφαλώς, καινούριο πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια όμως απλώς γιγαντώθηκαν οι παρενέργειές του.
Η σωστή παραπομπή (και το πλήρες άρθρο) εδώ:
http://jungle-report.blogspot.com/2012/05/2.html.
Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ άλλου είδους επιχειρηματολογία κατά της ΧΑ. Εκτός βέβαια αν το ρίξουμε στην persuasion.
Η γνώμη μου είναι η εξής: Κατά το «απ' όσα ακούς μην πιστεύεις τίποτα και απ' όσα βλέπεις πίστευε τα μισά» προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός με ό,τι διαβάζω και ειδικά όταν προέρχεται από μη ουδέτερες πηγές. Κυρίως δε, προτιμώ για να σχηματίσω άποψη να ξέρω και τις δυο εκδοχές, και στο παραπάνω λινκ διαβάζω μόνο τη μία. Πρόσφατα κατηγόρησαν το Μιχαλολιάκο ότι είναι κάτοχος τσοντοξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνα, ο ίδιος όταν ρωτήθηκε απάντησε ότι είναι κάτοχος μόνο του οικοπέδου, καμία σχέση δηλαδή.
Ωστόσο επαναλαμβάνω, για χάρη της συζήτησης, εγώ δέχομαι ότι όλα όσα αναφέρονται στο λινκ είναι αλήθειες, κανένα πρόβλημα. Επιστρέφουμε λοιπόν στο βασικό μου επιχείρημα, στο οποίο δεν έχει αντιπαραθέσει κανείς τίποτα μέχρι στιγμής: Το να κατηγορήσεις τον αντίπαλό σου, δεν είναι αρκετό για να κρύψει την δικιά σου ανεπάρκεια. Κοινώς, με το να πεις σε κάποιον γιατί να μην ψηφίσει ΧΑ, δεν του λες γιατί να ψηφίσει (πιο σωστά: να μην μαυρίσει) εσένα.
Καλημέρα. Έχω πήξιμο σήμερα, οπότε απαντώ λακωνικά και, ελπίζω, ικανοποιητικά. Δες το «ιδρύθηκε» ευρύτερα. Ακόμα και αν δει κανείς κυνικά τη διαδικασία ίδρυσης, κανένα κόμμα δεν θα στεκόταν στα πόδια του αν δεν αποκτούσε στελέχη και οπαδούς που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί τα πράγματα καλύτερα. Περιέργως, μάλιστα, μερικοί πιστεύουν ότι το «καλύτερα» θα αφορά ολόκληρη τη χώρα, όχι μόνο την πάρτη τους.
φαίνεται το πήξιμο είναι κοινή συνισταμένη, μια κι ούτε εγώ έχω τον χρόνο που θα ήθελα.
Αν μιλάμε για τα τελευταία 2,5 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε, μετά την εξάντληση των δανεικών, για πολύ πιο ενδιαφέροντες λόγους.
Δέχομαι ότι πιθανόν να υπήρξαν κι άλλοι λόγοι, αλλά ο βασικός ήταν αυτός. «Έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου».
Δανεικά χρειάζεται κάθε ανισόρροπη οικονομία, κάθε χώρα που ξοδεύει περισσότερα απ' όσα εισπράττει. Η χρηστή και ισορροπημένη διαχείριση της οικονομίας μπορεί να γίνεται από οποιοδήποτε σύστημα. Διέπεται από απλά και συγκεκριμένα μαθηματικά. Αρκεί να μην αποκτούν αξία τα φούμαρα.
Κρίνοντας από τις πρόσφατες δηλώσεις Στρατούλη, και μάλιστα πολύ περισσότερο κρίνοντας από τις διευκρινήσεις που ακολούθησαν αμέσως μετά καθώς και από την πλήρη κάλυψη που του έδωσε το κόμμα, δυστυχώς τα πράγματα όσον αφορά τον σοσιαλισμό, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι ακριβώς όπως το είπα:
"with other people's money"
Για το θέμα της ΧΑ: νομίζω ότι η δημοσιότητα τώρα θα τους χαντακώσει.
Μακάρι. Το τόνισα και σ' άλλη περίσταση ότι εφόσον όλα τα υπόλοιπα απέτυχαν, μόνη ελπίδα τώρα είναι όταν θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο να αναλογιστούν κάποιοι διπλά τι είναι αυτοί που πήγαν και ψήφισαν...
Γιατί είτε μας αρέσει, είτε όχι, πολλοί Έλληνες δε γουστάρουν τον τρόπο που χειρίστηκε το μεταναστευτικό το κράτος και τα μεγάλα κόμματα, ούτε τους αρέσει το ότι όποιος τολμήσει να εκφράσει δυσαρέσκεια για τα προβλήματα αυτά αυτόματα χαρακτηρίζεται φασίστας. Αυτό δε σημαίνει ότι γουστάρουν ΧΑ και τις μεθόδους της.
Από τις πιο σωστές κουβέντες που γράφτηκαν μέχρι στιγμής. Θα πρόσθετα δε ότι το να χαρακτηρίσεις κάποιον φασίστα επειδή μες την απελπισία του ψήφισε ΧΑ, είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να τον σπρώξεις στην αγκαλιά της. Επιβεβαιωμένο και διασταυρωμένο πλέον.
Συμφωνώ - γι' αυτό και θεωρώ ανεφάρμοστες τις προτάσεις για ανοιχτά σύνορα και έχει ο αλλάχ. Χρειάζεται υποδοχή, ταυτοποίηση και φροντίδα, όχι εγκλεισμός και εκμετάλλευση, φυσικά, αλλά ούτε και αοριστολογίες. Εκτός αυτού, συμφωνώ για το ότι πρέπει να προβληθούν οι χρυσαυγίτες, ώστε πρώτα πρώτα να σταματήσουν να το παίζουν θύματα των κακών δημοσιογράφων, και στη συνέχεια να φανεί πόσο γελοίοι είναι, αν και φοβάμαι ότι αυτό δεν θα έχει υποχρεωτικά αποτρεπτικό αποτέλεσμα - τότε όμως κανείς ψηφοφόρος δεν θα μπορεί να δηλώνει άγνοια. Μόνο βλακεία.
Καλώς ή κακώς φαίνεται ότι υπάρχει «γραμμή» από τα mainstream media να μην προβάλλονται ούτε θέσεις της ΧΑ, ούτε εκπρόσωποί της. Η τακτική αυτή φαίνεται ότι προεκλογικά λειτούργησε υπέρ της, οπότε όντως ίσως η καλύτερη αντιμετώπιση είναι... απλώς να τους αφήσεις να εκτεθούν.
Πρόσφατα έκλεισε το ιστολόγιό τους, σύμφωνα με την αιτιολόγηση του wordpress λόγω πολλαπλών καταγγελιών παράβασης των όρων χρήσης, όπου εικάζω ότι στις καταγγελίες αναφέρονταν διάδοση μηνυμάτων μίσους ή ρατσιστικού περιεχομένου. Δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι θα έχει το πολλαπλασίως ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Δηλαδή τετρακόσιες σαράντα χιλιάδες συμπολίτες μας συμπεριφέρθηκαν σαν την απατημένη σύζυγο, που για να εκδικηθεί πηγαίνει κυριολεκτικά με τον πρώτο τυχόντα; Νόμιζα ότι η ψήφος ήταν κάτι πιο πολύτιμο. Πόσο λάθεψα...
Αν το ανακάλυψες αυτό τώρα, 38 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, δεν θα έλεγα τόσο ότι λάθεψες, όσο ενδεχομένως ότι ζούσες σ' άλλη χώρα και δεν είχες επαφή με το τι γίνεται στην Ελλάδα. Ανέκαθεν έτσι ψήφιζε η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.
Για πλάκα ψηφίζεις τον Βεργή. Δεν ψηφίζεις ΧΑ για πλάκα. Πέρα από το δεν είναι για πλάκα η ψήφος.
Κρίμα, κατακρημνίστηκε σ' αυτές τις εκλογές. Η σύμπραξη με την Τζούλια τον κατέστρεψε φαίνεται...
Να προσθέσω και άλλο δείγμα τηλεοπτικής προεκλογικής ενημέρωσης: είχαν καλέσει έναν του ΠΑΣΟΚ, έναν του ΛΑΟΣ κι έναν της ΝΔ. Τρία παράθυρα. Και ρωτάει τον πρώτο για την ανεργία και γιατί όταν ήταν υπουργός δεν τα έκανε αυτά που τώρα υπόσχεται. Μετά ρωτάνε τον δεύτερο για τους μετανάστες και τον τρίτο για το αν θα γίνουν συνεργασίες μετεκλογικά. Και μετά τελείωσε η συζήτηση. Η οποία δεν ήταν συζήτηση, ήταν τρεις μονόλογοι ή έστω, τρεις συνεντεύξεις, ξεκάρφωτες μεταξύ τους. Ποιο ήταν το νόημα να τους έχει και τους τρεις μαζί αντί για τον καθένα χωριστά; Και γιατί αφού ήταν όλοι μαζί να μην μιλήσουν και οι τρεις για το ίδιο θέμα;
Γιατί όλα ήταν μιλημένα από πριν. Θα πάμε αυτοί, θα πούμε αυτά και τα βρίσκουμε ύστερα.