Πρωτοβουλία Μεταφραστών – Επιμελητών - Εγγραφή νέων μελών - Επόμενη συνάντηση: 21 Φεβρουαρίου 2010 (18:00)

Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι από αυτήν την άποψη ανοχύρωτο (δεν υπάρχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κλπ), αλλά από την άλλη δεν έχω υπόψη μου κάποιον που να παριστάνει για είκοσι ή τριάντα χρόνια τον μεταφραστή χωρίς να ξέρει να μεταφράζει (στην ανάγκη θα μάθει!!).

Δεν χρειάζεται να τον παριστάνει για 20 και 30 χρόνια. 1-2 χρόνια είναι υπεραρκετά για να καταστρέψουν το επάγγελμα για όλους. Και το έχουν καταστρέψει το επάγγελμα για όλους. Μάλλον οριστικά. Ένας σύλλογος θα μπορούσε να βοηθήσει σε κάποια πράγματα. Και ο λόγος που οι υφιστάμενοι σύλλογοι είναι τόσο κλειστοί είναι προφανώς από αντίδραση στις αρπαχτές. Φαύλος κύκλος δηλαδή, γιατί από τη μία οι αρπαχτές συνεχίζονται και θα συνεχίζονται, οι σύλλογοι προσπαθούν να οχυρωθούν όλο και περισσότερο και τα αδιέξοδα χειροτερεύουν.Και φυσικά, ο κλάδος σήμερα είναι μάλλον αδύνατον να κλείσει, αφού οι κυβερνήσεις θέλουν να ξεπαστρέψουν τους ήδη κλειστούς, πόσο μάλλον να δημιουργήσουν καινούργιους ακόμα και υπό όρους για αυτές ευνοϊκούς. Εκτός κι αν ψηφίζονται νομοσχέδια του παραλόγου όπως έγινε πριν από λίγους μήνες και "κλείνει" συγκεκριμένη μερίδα της αγοράς με αμφιβόλου ποιότητας κριτήρια.

Όσο για τους διάφορους συλλόγους, καλό θα να αρχίσουμε τα βλέπουμε τα πράγματα πιο συλλογικά. Κι οι υπάρχοντες σύλλογοι, ας συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους.
 

larvatus_prodeo

New member
Φαύλος κύκλος, καλά το είπε ο Ambrose. Έκανα κάποτε μια διαπραγμάτευση με κάποιον εκδότη και ξεκίνησε λέγοντας ότι καμία μετάφραση δεν αξίζει τα λεφτά της. Μου έφερε παράδειγμα έναν μεταφραστή που τον θεωρούσε τον καλύτερο στην Ελλάδα και συμπέρανε: "Αφού κι η δική του ήταν γεμάτη λάθη, τότε όλες έχουν λάθη και δεν αξίζουν τα λεφτά τους". Δέχτηκα λοιπόν να κάνω σκόντο στην τιμή που του πρότεινα (όχι βέβαια λόγω του τρομερού επιχειρήματος) και μετά μπήκα στον πειρασμό να του παραδώσω μια πιο πρόχειρη μετάφραση για να μην είναι οικονομικά ασύμφορη η συμφωνία μας. Φαύλος κύκλος πάλι. Τελικώς αποφάσισα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα και να μην ασχοληθώ ξανά με τον συγκεκριμένο εκδότη (όχι πως με είχε ανάγκη και έχασε τον ύπνο του). Δεν ξέρω όμως ποια θα ήταν η απόφασή μου αν πχ είχα παιδιά, οικογένεια, οικονομικά προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν κλπ. Συμφωνώ λοιπόν ότι είναι φαύλος κύκλος, δεν το αρνούμαι. Θα έβαζα όμως μέσα οπωσδήποτε και τους εκδότες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς προτιμούν πολλές φορές του κατά φαντασίαν μεταφραστές για να γλιτώνουν λεφτά. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς με αυτούς τους κατά φαντασίαν μεταφραστές. Αν υπάρχει θέμα ως προς αυτό θα επανέλθω.
 
Το θέμα είναι πως όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι στο τέλος δεν θυμόμαστε ποιος κάνει τι και φυσικά δεν γίνεται να δίνει ο καθένας μας συνδρομή σε όλους, αν και θα είχε πλάκα να πήγαινα σε 5 κοπές πίτας και 9 μαζώξεις, χεχεχε!! Αλλά σοβαρά τώρα, παρόλο που διαβάζω τακτικά τι και πώς, πάντα μπερδεύω ποιος ασχολείται με τι πλέον! Κι έτσι αποφάσισα να απέχω. Όσον αφορά στη συμμετοχή στους συλλόγους, είμαι από τους ανθρώπους που σέβονται τους συνάδελφους μεταφραστές και όσους έχουν αποδείξει την αγάπη τους για τη δουλειά αυτή και δουλεύουν χρόνια κι ας μην είναι μεταφραστές με δίπλωμα, αν και με ενοχλεί που ο γιατρός δηλώνει μεταφραστής αλλά ο μεταφραστής δε δηλώνει γιατρός, παρόλαυτά θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρχουν άλλα κριτήρια για την εγγραφή σε ένα σύλλογο, όχι μόνο το πτυχίο, αλλά μόνο αν ο σύλλογος ήταν ένας και κατοχύρωνε το επάγγελμα. Έτσι δεν θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να απογοητεύονται ορισμένοι μεταφραστές που δεν μπορούν να μπουν σε ένα σύλλογο γιατί σίγουρα μπορούν να μπουν σε άλλο.


Χεχεχε, μήπως να φτιάξω ένα σύλλογο υπέρ της ένωσης των συλλόγων;;
 

nickel

Administrator
Staff member
Χεχεχε, μήπως να φτιάξω ένα σύλλογο υπέρ της ένωσης των συλλόγων;;
Πριν από τις εκλογές του 1981, που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για πρώτη φορά, σε συγκέντρωση γιατρών στο Χίλτον με ομιλητή τον Ανδρέα Παπανδρέου, είχε ερωτηθεί ο μακαρίτης αν σκοπεύει να καταργήσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Και είχε απαντήσει το σοφό, αλλά και πολύ αισιόδοξο, ότι, όταν θα λειτουργούν ικανοποιητικά τα δημόσια νοσοκομεία, θα καταργηθούν από μόνα τους τα ιδιωτικά. Το ίδιο (και με την ίδια υπέρμετρη αισιοδοξία) θα μπορούσε να πει κανείς για τα φροντιστήρια ή τα ιδιωτικά σχολεία: όταν θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους τα δημόσια εκπαιδευτήρια κ.λπ.

Οπότε: όταν θα κάνει σωστά τη δουλειά του ένας σύλλογος, θα βάζει καλούς στόχους και θα τους πετυχαίνει, τότε και οι υπόλοιποι σύλλογοι θα πάψουν να έχουν λόγο ύπαρξης. Είμαι υπεραισιόδοξος;
 
Εγώ απλά πιστεύω ότι είναι ζήτημα έλλειψης επικοινωνίας και αντίληψης του ευρύτερου συμφέροντος. Πιστεύω επίσης ότι τώρα που αυτός ο σύλλογος είναι στα σκαριά, θα πρέπει να σταλούν προσκλήσεις και στους άλλους (και άντε με το καλό να ονομαστούμε Γλωσσικό & Μεταφραστικό Επιμελητήριο Ελλάδας.)
 
Είμαι υπεραισιόδοξος;
Εντελώς, Αντρέα μου.
Μέχρι στιγμής, οι σύλλογοι κλείνουν μάλλον επειδή δεν κάνουν οι ίδιοι σωστά τη δουλειά τους, και όχι επειδή κάποιος άλλος την κάνει καλύτερα από αυτούς.
 
Δεν ξέρω όμως ποια θα ήταν η απόφασή μου αν πχ είχα παιδιά, οικογένεια, οικονομικά προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν κλπ.

Γι' αυτό και 'γω, που είμαι άνθρωπος με παιδιά, οικογένεια και οικονομικά προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν, αλλά δίνω κάμποσες μάχες στο πεδίο της τιμολόγησης, τα παίρνω στην κράνα με όσους δεν έχουν τίποτα από τα παραπάνω και παρόλα αυτά κάθονται να τους εκμεταλλεύεται ο πάσα ένας.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Φυσικά, το ρεζουμέ είναι το πώς το χειριζόμαστε εμείς το οικονομικό.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Γι' αυτό και 'γω, που είμαι άνθρωπος με παιδιά, οικογένεια και οικονομικά προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν, αλλά δίνω κάμποσες μάχες στο πεδίο της τιμολόγησης, τα παίρνω στην κράνα με όσους δεν έχουν τίποτα από τα παραπάνω και παρόλα αυτά κάθονται να τους εκμεταλλεύεται ο πάσα ένας.
Όταν προσφάτως πληρώθηκα για κάτι δύσκολο και χρονοβόρο με πολύ λιγότερα χρήματα απ' ό,τι άξιζε το πρότζεκτ --για τον απλούστατο λόγο ότι κοστολογήθηκε ως υποτιτλισμός και όχι ως τεχνική μετάφραση-- κατέστησα σαφές ότι δεν πρόκειται να ξαναδεχτώ όμοιο πρότζεκτ, παρά μόνο στη σωστή τιμή. Αναζητείται αυτή τη στιγμή θύμα για να ανατεθεί το επόμενο αρχείο της ίδιας σειράς. Και σίγουρα θα βρεθεί, γιατί δεν έχει σημασία αν το αποτέλεσμα θα είναι για τα σκουπίδια, μόνο η τιμή θα έχει σημασία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Έχω τύψεις που ξέχασα να ανεβάσω ειδοποίηση για την προηγούμενη Συνάντηση, της 5ης Μαΐου, και μεγαλύτερες ακόμη που δεν πήγα(με). Οπότε:

Η Πρωτοβουλία Μεταφραστών και Επιμελητών
καλεί όλους τους συναδέλφους

την Κυριακή 24 Μαΐου 2009 και ώρα 18:30

στην επόμενη ανοιχτή συνάντηση,
η οποία θα φιλοξενηθεί στα γραφεία τού
Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου,
Λόντου 6 (2ος όροφος), Εξάρχεια,


προκειμένου να καταλήξουμε οριστικά στο ολοκληρωμένο πλέον καταστατικό,
να καταλήξουμε στο όνομα του σωματείου
και να συζητήσουμε για το αρχικό μας κείμενο επικοινωνίας.

Περισσότερα: http://prwtobouliametafrastwnepimelitwn.blogspot.com/
 
Οπότε: όταν θα κάνει σωστά τη δουλειά του ένας σύλλογος, θα βάζει καλούς στόχους και θα τους πετυχαίνει, τότε και οι υπόλοιποι σύλλογοι θα πάψουν να έχουν λόγο ύπαρξης. Είμαι υπεραισιόδοξος;

Είμαι ασυνδικάλιστος, αλλά, παρά το ότι μου αρέσει αυτή η πρωτοβουλία, δεν σημαίνει ότι η παρουσία ενός, έστω και καλού, καταργεί τους άλλους. Γιατί, μήπως αν υποδιαιρεθεί ο μεγάλος σε επιμέρους, το ίδιο πράγμα δεν θα είναι;
Πόσο μπορεί να ενδιαφέρει, π.χ., έναν μεταφραστή που δουλεύει αποκλειστικά ή σχεδόν στα εγχειρίδια χρήσης, το ζήτημα των δικαιωμάτων; Δίνω απλώς ένα παράδειγμα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πάνε πια οι εποχές που 'κανες μια δουλειά ή αποκτούσες μια εξειδίκευση κι είχες καθαρίσει για μια ζωή. Τώρα ο μεταφραστής τεχνικών εγχειριδίων μπορεί να κάνει αύριο και επιμέλειες βιβλίων, ο δε υποτιτλιστής ντοκιμαντέρ να κάνει αύριο μεταφράσεις για ένα λεξικό. Λόγω διαπίδυσης όλοι οι χώροι και τα αντικείμενα αποτελούν δυνητικώς πεδία ενασχόλησης όλων μας. :)
 
Last edited by a moderator:
Μα δεν νομίζω πως και σε "άλλες εποχές" υπήρχε ποτέ εμπόδιο να κάνει κανείς και τα δύο ή και τα τρία. Παρ' όλα αυτά, συνήθως ειδικεύεται κανείς, είτε από γούστο, είτε επειδή φτιάχνει έτσι έναν κύκλο ομοειδών πελατών, είτε γιατί, κακά τα ψέματα, δεν είναι ούτε μπορεί κανείς να είναι παντογνώστης. Πιστεύω δηλαδή πως αυτοί που πηδάνε (με επιτυχία...) από το ένα στο άλλο πολύ καλά κάνουνε (και κάνανε), αλλά αποτελούν μειονότητα. Ο πολυτεχνίτης δεν είναι απαραίτητα καλός μάστορας σε όλα. Μπορεί απλώς να τα καταφέρνει τσάτρα-πάτρα.
Εγώ, τουλάχιστον, μεταφράζω μόνο βιβλία, και ξέρω και πολλούς/ές άλλους/ες σαν κι εμένα. Δεν έχω πειστεί ότι αποτελώ λείψανο μιας άλλης εποχής. Αλλά κι αν κάνω και καμιάν άλλη δουλειά, που θα αντιπροσωπεύει το 5% της καριέρας μου, δεν σημαίνει ότι εξαλείφεται το 95% και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (π.χ. διεκδίκηση πνευματικών δικαιωμάτων). Άλλωστε, εδώ έχουμε γνωστό και μη εξαιρετέο άνθρωπο ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι... δεν είναι μεταφραστής, αλλά λεξικογράφος! :)
 
Πόσο μπορεί να ενδιαφέρει, π.χ., έναν μεταφραστή που δουλεύει αποκλειστικά ή σχεδόν στα εγχειρίδια χρήσης, το ζήτημα των δικαιωμάτων; Δίνω απλώς ένα παράδειγμα.

Από λίγο έως καθόλου, ωστόσο αν για τα δικαιώματα υπήρχε σύλλογος 1000 ατόμων, αντί για σύλλογο 30 ατόμων, δεν θα ήταν καλύτερα; Εγώ απλά υποστηρίζω πως εδώ δεν ταιριάζει να σπάει ένας μεγάλος σύλλογος σε πολλούς μικρούς, γιατί ένας μεγάλος, με περισσότερα μέλη αθροιστικά, ίσως έχει ισχυρότερη φωνή, σε σχέση με 7-8 μικρούς.
Κι επίσης, αν για οποιονδήποτε λόγο έχεις συμφέρον να ανήκεις στον ένα σύλλογο για αυτό το δικαίωμα και στον άλλον για άλλο δικαίωμα, δεν είναι κρίμα να πληρώνεις δύο συνδρομές κλπ κλπ;; Τελείως ταπεινή και "the-crisis-affected-my-wallet" γνώμη :D
 

nickel

Administrator
Staff member
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
και εκλογή Διοικούσας Επιτροπής


Παρασκευή 29 Μαΐου 2009, 6:30 μ.μ.


Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου,
Λόντου 6 (2ος όροφος), Εξάρχεια.

Όσο πιο πολλοί, τόσο πιο καλά.

http://prwtobouliametafrastwnepimelitwn.blogspot.com/
 
Εγώ πολύ θα ήθελα, πραγματικά, αλλά αν δεν τελειώσω μια δουλειά που έχω αναλάβει δεν με ξεπλένει κανένας σύλλογος μετά...

Όσοι πάτε, έχετε υπόψη ότι το απόγευμα έχουν συγκέντρωση στην Ομόνοια μετανάστες και αντιρατσιστικές οργανώσεις, ενώ στη Μητρόπολη θα μαζευτούν οι φίλοι μας τα ζώα (γνωστοί και ως -μπλιαχ!- χρυσαυγίτες). Κοκοκόλαση!
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αμάν! Με το μετρό θα πάω, αλλά δεν θα ήθελα να βρεθώ εν μέσω δακρυγόνων και εκτόξευσης αντικειμένων. Τι ώρα είναι η συγκέντρωση των μεταναστών;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Στις 6.
http://www.tvxs.gr/v12729

Από τον αποπάνω σύνδεσμο:
Την ίδια ώρα περίπου, ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «το Βήμα», ακροδεξιοί με την υπογραφή «Επιτροπή Εθνικής Μνήμης» καλούν σε συγκέντρωση, προκειμένου να τιμηθεί, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή τους, «η αντίσταση του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στους Οθωμανούς», με την ευκαιρία της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Ό,τι και να 'πω λίγο θα 'ναι.
 
Top