Πρωτοβουλία Μεταφραστών – Επιμελητών - Εγγραφή νέων μελών - Επόμενη συνάντηση: 21 Φεβρουαρίου 2010 (18:00)

nickel

Administrator
Staff member
Σύμφωνα με το ιστολόγιο της Πρωτοβουλίας, η επόμενη συνάντηση ορίστηκε να γίνει:

την Κυριακή 22 Μαρτίου 2009
και ώρα 15:30 μ.μ.


Θα φιλοξενηθεί
στο Booze Cooperativa,
Κολοκοτρώνη 57 (α' όροφος), Σύνταγμα

Χάρτης (για τους επαρχιώτες)

Η συνάντηση (της Πρωτοβουλίας) θα κρατήσει το αργότερο ως τις 8.00 μ.μ.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
To No. 57 της Κολοκοτρώνη είναι πολύ πιο κοντά στο Μοναστηράκι παρά στο Σύνταγμα. Αυτοί που θα πάνε με μετρό να το έχουν υπόψη τους. Βγαίνεις από το μετρό στην Αθηνάς, περνάς απέναντι, κατηφορίζεις προς Ομόνοια, στρίβεις δεξιά στον δεύτερο δρόμο που είναι η Βορέου, που συνεχίζεται κάπως τεθλασμένα στην Κολοκοτρώνη.

Με την ευκαιρία, ανακάλυψα ότι οι χάρτες του Γκουγκλ ξεκόλλησαν πια από τις παρόδους και τις ακτές, αλλά τα μπέρδεψαν με τις λεωφόρους και τις πλατείες: λεωφόρος η Ερμού, λεωφόρος η Αδριανού, πλατεία η Μητροπόλεως, λεωφόρος η Ομόνοια.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Σημειωτέον ότι την Κυριακή δεν θα έχει ΗΣΑΠ για Ομόνοια ή Μοναστηράκι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μας καλάρεσε το Booze και ας μας διώχνουν νωρίς (ή ίσως επειδή μας διώχνουν νωρίς). Οπότε εκεί θα γίνει και η επόμενη συνάντηση της Πρωτοβουλίας:

Η Πρωτοβουλία Μεταφραστών και Επιμελητών
καλεί όλους τους συναδέλφους

την Κυριακή 5 Απριλίου 2009
και ώρα 16:00 μ.μ.
(αυστηρά!)


στην επόμενη ανοιχτή συνάντηση, η οποία θα φιλοξενηθεί
στο Booze Cooperativa,
Κολοκοτρώνη 57 (α' όροφος), Σύνταγμα,

προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση για την έγκριση του καταστατικού, να προχωρήσουμε στην επίσημη ονοματοδοσία της πρωτοβουλίας και να οργανώσουμε τις πρώτες ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν τα ζητήματα του κλάδου μας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η Πρωτοβουλία Μεταφραστών και Επιμελητών
καλεί όλους τους συναδέλφους

την Παρασκευή 10 Απριλίου 2009
και ώρα 19:00 μ.μ.


στην επόμενη ανοιχτή συνάντηση, η οποία θα φιλοξενηθεί
στο κτίριο του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Καλαμιώτου 2, Πλατεία Καπνικαρέας
 

straydog

New member
Καλησπέρα σε όλους! Μήπως έτυχε να πάει κανείς στην τελευταία συνάντηση ή να γνωρίζει τι εξελίξεις υπάρχουν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Συγγνώμη για την άσχετη ερώτηση, σίγουρα έχω χάσει μερικά νήματα, αλλά γιατί ο σύλλογος αυτός δεν ενώνεται για παράδειγμα με ήδη υπάρχοντες συλλόγους που σε γενικές γραμμές ήδη προστατεύουν κατά το δυνατό τα δικαιώματα των μεταφραστών; Πιστεύω πως με μερικές αλλαγούλες στα καταστατικά ήδη υπαρχόντων συλλόγων θα μπορούσε να ενσωματωθεί κι αυτός/ Έτσι και περισσότερα άτομα θα ασχολούνται και, πιστεύω, καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Μια ιδέα είναι βέβαια :-)
 
Συγγνώμη για την άσχετη ερώτηση, σίγουρα έχω χάσει μερικά νήματα, αλλά γιατί ο σύλλογος αυτός δεν ενώνεται για παράδειγμα με ήδη υπάρχοντες συλλόγους ...

Κι επειδή κι εγώ δεν ασχολούμαι και δεν γνωρίζω τα των συλλόγων, έχω την ίδια απορία. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 3-4 σύλλογοι μεταφραστών και διερμηνέων; Γιατί δεν ενώνονται (η ισχύς εν τη ενώσει);
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Όχι, η πρωτοβουλία είναι άσχετη με τους ήδη υπάρχοντες συλλόγους.
 
Νομίζω υπάρχουν γύρω στους 6-7 συλλόγους γενικά του κλάδου "Μεταφραστές, Διερμηνείς, Επιμελητές, Διορθωτές" και λοιπά και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί. Κρίμα όμως γιατί αν κάθε σύλλογος έχει για παράδειγμα από 25 άτομα, τότε όλοι μαζί θα ήταν τουλάχιστον 100 και θα είχαν μεγαλύτερη ισχύ.
 

larvatus_prodeo

New member
Χωρίς να έχω παρακολουθήσει από κοντά τη νέα προσπάθεια, και παρότι κάποια στιγμή τη "στόλισα" αγενώς σε ένα σχόλιό μου, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι η πιο ελπιδοφόρα, η πιο ανοιχτή, η πιο δημοκρατική. Οι άλλοι σύλλογοι που υπάρχουν διαπνέονται μάλλον από υπερβολικό ελιτισμό και θυμίζουν περισσότερο συντεχνίες που καμιά σχέση δεν έχουν με την καθημερινότητα και τα προβλήματα των μεταφραστών. Στους περισσότερους από αυτούς δεν χωράνε (λόγω των κριτηρίων που θέτουν) το 80-90% των μεταφραστών. Επίσης, μου έδωσαν την εντύπωση ότι έχουν λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα. Δεν τους έχω ψάξει εξαντλητικά βέβαια, ίσως να αδικώ (πάλι!) κάποιους από αυτούς, αλλά αυτό κατάλαβα. Το επάγγελμα του μεταφραστή είναι από τα πιο δημοκρατικά και δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να αποκλείεται ένας μεταφραστής από ένα τέτοιο σύλλογο επειδή δεν έχει πτυχίο από μεταφραστική σχολή, ή οτιδήποτε άλλο. Αν έχει αποδείξει εκεί που πρέπει ότι είναι μεταφραστής, τότε είναι μεταφραστής.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Συγγνώμη αλλά τι ακριβώς εννοείς με το "εκεί που πρέπει";
Αν και η ερώτηση δεν απευθύνεται σ' εμένα, μπορώ να απαντήσω ότι "εκεί που πρέπει" σημαίνει "εκεί που μετράει". On the job. Δηλαδή, καλές και σωστές μεταφράσεις.
 
ΟΚ, είπα μήπως εννοούσε μόνο στην εφορία ή κάτι ανάλογο γραφειοκρατικό, γιατί εκεί γίνεται χαμός...!
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το μυαλό μου δεν πήγε σε γραφεικοκρατική ερμηνεία. Μάλλον πρέπει να έρθει ο larvatus και να εξηγήσει ο ίδιος τι εννοούσε.
 
Επίσης θέλω να πω ότι είναι λίγο αυστηρή η παραπάνω κριτική των συλλόγων, γιατί ένας σύλλογος ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος, είναι σύλλογος συγκεκριμένου επαγγέλματος. Δεν μπορείς να πεις ότι είναι "ελιτισμός" τα κριτήρια αποδοχής σε οποιονδήποτε σύλλογο. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί ηλεκτρολόγοι, που δουλεύουν κανονικά και πληρώνονται και έχουν πελάτες, αλλά δεν έχουν δίπλωμα ή άδεια και δεν μπορούν να γραφτούν στο σύλλογο ηλεκτρολόγων. Αυτό δεν είναι ελιτισμός πιστεύω! Άσχετα αν είναι οι καλύτεροι ηλεκτρολόγοι του κόσμου! Και μάλλον θα πρέπει να ανοίξει άλλο νήμα γιατί ξεφύγαμε; :-)
 
Να πω κάτι που θέλω να το πω εδώ και καιρό δημοσίως (γιατί κατ' ιδίαν το έχω πει) και δεν βρίσκω την ευκαιρία:

Ας έχουμε υπόψη ότι κάθε φορά που "κλείνει" ένα επάγγελμα, αυτό γίνεται με ανταλλάγματα προς το κράτος. Πολλές φορές, δε, το κράτος προσφέρει το κλείσιμο ενός επαγγέλματος ως αντάλλαγμα για κάτι που ζητάει.

Παράδειγμα ενδεικτικό (αλλά γενικά άσχετο με το δικό μας επάγγελμα, οπότε ας μην αρχίσουν οι συγκρίσεις): οι άδειες δημοσίας χρήσης φορτηγών είναι περιορισμένες με αντάλλαγμα τον διοικητικό καθορισμό των μεταφορικών (σε επίπεδα κάτω από εκείνα που ενδεχομένως θα καθόριζε η αγορά). Κάτι ανάλογο και με τους ταξιτζήδες.
 

larvatus_prodeo

New member
Εννοούσα αυτό ακριβώς που είπε η Αλεξάνδρα. Εξάλλου, στις δημόσιες υπηρεσίες και γενικώς στο κράτος είσαι ό,τι δηλώσεις, οπότε εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό το κατάλαβα πολύ καλά όταν έπρεπε να κάνω έναρξη επαγγέλματος κλπ. Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι από αυτήν την άποψη ανοχύρωτο (δεν υπάρχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κλπ), αλλά από την άλλη δεν έχω υπόψη μου κάποιον που να παριστάνει για είκοσι ή τριάντα χρόνια τον μεταφραστή χωρίς να ξέρει να μεταφράζει (στην ανάγκη θα μάθει!!). Και επειδή ακριβώς αυτή είναι η κατάσταση (με πολλούς -υποψήφιους ή προσωρινούς ή νέους- μεταφραστές που δεν γνωρίζουν καν αν θα τα καταφέρουν στο συγκεκριμένο επάγγελμα, και με άλλους τόσους που τα έχουν καταφέρει μια χαρά χωρίς κανένα τυπικό προσόν), νομίζω ότι υπήρχε έλλειψη ενός συλλόγου που να αναφέρεται στις ανάγκες όλου αυτού του κόσμου και όχι των δέκα ή είκοσι εκλεκτών που έχουν αυτά ή τα άλλα τυπικά προσόντα. Επομένως δεν κατακρίνω την ύπαρξη κανενός συλλόγου, απλώς λέω ότι χρειαζόταν κάτι πιο ανοιχτό και πιο κοντά στην καθημερινότητα των μεταφραστών. Εύχομαι ο νέος σύλλογος να κινείται όντως σε μια τέτοια κατεύθυνση.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
δεν έχω υπόψη μου κάποιον που να παριστάνει για είκοσι ή τριάντα χρόνια τον μεταφραστή χωρίς να ξέρει να μεταφράζει
Εγώ πάλι έχω και όχι μόνο έναν.
Κάτι άλλο που θέλω να πω (και μάλλον πρέπει να μετακομίσουμε) είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να απορρίπτουμε συνολικά τους άλλους συλλόγους. Η Πρωτοβουλία είναι μια πολύ καλή προσπάθεια, από την άλλη ωστόσο οι υπόλοιποι σύλλογοι προσπαθούν να διασφαλίσουν τα μέλη τους, ο καθένας για τους λόγους του. Η ΠΕΕΜΠΙΠ για παράδειγμα, μέλος της οποίας είμαι κι εγώ, προσπαθεί να διασφαλίσει τους αποφοίτους του Ιονίου με κριτήριο το πτυχίο, διότι προς το παρόν το ΤΞΓΜΔ είναι το μόνο ΑΕΙ μετάφρασης στην Ελλάδα, έχει πάμπολλα προβλήματα (ας μην τα αναλύσουμε εδώ, ωστόσο) και οι απόφοιτοί του είναι ουσιαστικά ξεκρέμαστοι. Επομένως, εφόσον δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα των αποφοίτων, ο σύλλογος ξεκινά πρώτα από εκεί. Δε βρίσκω κάτι κακό και δε θεωρώ ότι χρειάζονται αφορισμοί του τύπου «αυτοί έχουν λυμένα τα προβλήματά τους» γιατί, πίστεψέ με, δεν τα έχουν.

Η Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα κενό. Αυτό είναι πολύ καλό και ελπίζω να έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, δε σημαίνει ότι είναι καλύτερη ή χειρότερη από τους υπόλοιπους συλλόγους - απλώς απευθύνεται σε περισσότερο κόσμο.
 
Top