Ποια είναι η αγαπημένη σας παρετυμολογία;

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. (Μην ανησυχήσετε, δουλειά χρωστάω. Αλλά, πριν τη δουλειά, ένα διάλειμμα.)

Κάποιοι αποφάσισαν να δουν το θέμα σε βάθος (απροσμέτρητο). Αν παρακολουθείτε του χώρου τα καμώματα, με τούτα τα κείμενα δεν θα σας μείνει άντερο (ωχ, έγραψα ιδιωματισμό, κινδυνεύω να γίνω νήμα). Δείγμα (δήγμα) γραφής:

Η ελληνική είναι η μόνη γλώσσα με ενσωματωμένη, από την δημιουργία της, την λειτουργία τής δια­χε­όμενης λογικής (fuzzy logic). Στη σύγχρονη εποχή η τεχνική fuzzy logic επαναανακαλύ­φθηκε από ερευνητική ομάδα ελληνομαθών μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, προγραμ­ματι­στών και σχεδιαστών τεχ­νητής ευφυϊας. Ως τεχνική εμπεριέχει τις πιο σύγχρονες αρχές τής θεω­ρίας τού χάους. Αφορά την δυναμική σύνδεση εννοιών ως ανάλογο της λειτουργίας των συν­ειρ­μών, αλλά με κατεύθυνση φυγόκεντρη (από το κέντρο προς την περιφέρεια) και όχι το αντί­θετο.

Για παράδειγμα όταν ένας Έλληνας λέει «Πάω να δουλέψω», είναι δυνατό να εννοεί:
«Πάω να κάνω zapping»,
«Πάω να διαβάσω εφημερίδα»,
«Πάω για shopping»,
«Πάω να τα ξύσω»,
«Πάω ν’ αράξω»,
«Πάω να πιάσω το τηλέφωνο»,
«Πάω να δω τα e-mails μου»
κ.λπ.
«Πάω να δουλέψω» (ως συγκερασμός των παραπάνω).


Συνέχεια εκεί:
http://ellinikiklossa.googlepages.com/home
http://ellinikiklossa.googlepages.com/ιστορικό-νέαστοιχεία

Οι φήμες ότι το κείμενο γράφτηκε από τον Σαραντάκο σε συνεργασία με τον Καργάκο ελέγχονται ως ανακριβείς.

Λοιπόν, εγώ τώρα πάω να δουλέψω.
 
Σήμερα είπα να δω καμιά σοβαρή εκπομπή να μορφωθώ και πράγματι έμαθα πολλά! Η Τατιάνα μας ενημέρωσε ότι φέτος στα περισσότερα μαγαζιά δεν υπάρχει "νταμπλ ντοτ", το οποίο νταμπλ ντοτ, όπως μας εξήγησε, σημαίνει ότι η τιμή γίνεται διπλή. Κι αναρωτιόμουν από πού βγαίνει...
 
double dot

Φαίνεται ότι προέρχεται από τη θεωρία της μουσικής. Μία τελεία δίπλα στη νότα σημαίνει ότι η τελική διάρκεια της νότας είναι 1,5 χ αρχική διάρκεια της νότας. Αν η νότα κρατάει ένα τέταρτο, η τελεία σημαίνει ότι προσθέτουμε κι άλλο ένα όγδοο. Οι δύο τελείες σημαίνουν ότι προσθέτουμε το μισό της αρχικής διάρκειας δύο φορές, δηλαδή προσθέτουμε την αρχική διάρκεια, κι έτσι η νότα κρατάει δύο φορές περισσότερο από ό,τι χωρίς τις τελείες.
Αυτά λέει εδώ http://keynotes.absolutewebhosting2.co.uk/graphics/new_folder/Music Theory 2 Samples.pdf
Εγώ από μουσική δε θυμάμαι και πολλά, και για να πω την αλήθεια μόνο μία τελεία έχω δει δίπλα σε νότα, δεν έχω δει ποτέ δύο. Από το γκουγκλάρισμα πάντως αυτά προέκυψαν.
Ξέρει από μουσική η Τατιάνα; Και την είχα παρεξηγήσει... Και μουσική και αγγλικά.
 

curry

New member
Καλή κι η πλακίτσα αλλά να πούμε και το σωστό και γαλλικό table d’ haute. Αν θέλει κανένας, το λέει και της Τατιάνας, χιχιχι!!! Μας πέθανε πάλι...
 

curry

New member
Μα γιατί βρε σε έστειλα;

Αμάν, ούτε μια πλάκα δεν μπορούμε να κάνουμε...
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Τελικά από πού βγαίνει; Θα με αφήκετε με την απορία;
 
Για να μη στραβώσουμε και κανέναν, όπως είπες. Το νήμα το βλέπει όλος ο κόσμος. Κάποιος που δεν ξέρει μπορεί να νιώσει και ηλίθιος, ακόμη και να ντραπεί να ρωτήσει. Καλά έκανες και έβαλες σύνδεσμο προς το ορθόδοξο νήμα.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εκτός από το νταμπλ-ντοτ της Τατιάνας και μερικών άλλων, υπάρχει και το γκόρντον μπλου χιλιάδων, μεταξύ των οποίων και κάποιοι εστιάτορες, που αυτοί τουλάχιστον ίσως θα έπρεπε να το λένε σωστά: cordon bleu, κορντόν μπλε (άντε, να τους κάνουμε τη χάρη να το πούμε μπλου).
Αναλογία σωστού-λάθους στο ελληνικό γκουγκλ, δυστυχώς συντριπτική υπέρ του λάθους.

Όσο για το τι είναι το cordon bleu, είναι ένα απλό σνίτσελ γεμιστό με ζαμπόν και τυρί.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Καρατομώ = τέμνω με κίνηση καράτε
Μα αφού το καράτε είναι αντιδάνειο, δεδομένου ότι το δίδαξαν στους Απωανατολίτες οι Υπεραρχαίοι Έλληνες εξερευνητές του 12.000 π.Χ. που εκπολίτισαν όλους τους κατοίκους του πλανήτη και εποίκισαν και τους είκοσι δύο μέχρι τότε γνωστούς γαλαξίες. Άκουγαν λοιπόν οι από του Κούρο Σίβο (όχι Κούρο Σίβας, για τον εποικισμό της Σκοτίας σε άλλη μου ανάρτηση!) βρεχόμενοι λαοί ότι η τέχνη συνίσταται σε συνδυασμό των καραδοκώ και κατατομώ, και υπό την παρετυμολογική επίδραση της προστακτικής βαράτε προέκυψε το καράτε που κατόπιν εισήχθη ως αντιδάνειο. Οι Υπεραρχαίοι Έλληνες στους καλύτερους καρατέκα ανέθεταν την κοπή (καρατόμηση) των υπέρσκληρων πολύτιμων λίθων, κι έτσι μας προέκυψε και το καράτι. :D
 
Απότοκος-η-ο
Ως ουσιαστικό ουδετέρου γένους η λέξη μπορεί να αφορά αυστηρά τις κότες. Ιδού το ΙΛΝΕ:

Δηλαδή απότοκος< απόκοτος που - όντως - δίνει την αποκοτιά
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μουχρίτσα "βλαπτικό ζιζάνιο | (συνεκδ.) κακό, συμφορά, καταστροφή" από ισπαν. mujer "γυναίκα" (με υποκορ. επίθημα -ίτσα κ. σίγηση του /e/). Αναρίθμητοι άντρες ασπάζονται τη συγκεκριμένη (παρ)ετυμολογία. :p
 
Last edited:

Elsa

¥
Από κάποιο άλλο σημερινό νήμα, θυμήθηκα το francophone = φραγκοφονιάς που είχε γραφτεί κάποτε σε κάποιο άλλο φόρουμ...
 

Zazula

Administrator
Staff member
francophone = φραγκοφονιάς
Πολλοί που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε τουριστικές περιοχές θα ορκίζονταν ότι από εκεί προέρχεται. :D
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Γιορτή των Αγίων Πάντων σήμερα στη γειτονιά μου και χτες είχε το παραδοσιακό πανηγύρι (τρίστιχο, σε μεγάλο μήκος). Από το πρωί μαζευόντουσαν οι μικροπωλητές. Ένας από αυτούς ρωτάει:

«Παρακαλώ, εκκλησία, Άγκιοι Παπάντες, πού είναι;»

Άδικο είχε ο άνθρωπος; :)
 
Top