Η συνέχεια.
Διαβάζω στις εφημερίδες- και μου το λένε και γνωστοί - ότι το 4 που έχει αναλάβει τη μετάδοση της παραολυμπιάδας πετσόκοψε την τελετή έναρξης με διαφημίσεις. Πάνω που ήμουνα έτοιμη να πω ότι στο στάδιο τα βλέπεις μεν όλα, αλλά χάνεις την περιγραφή. Τελικά χρειάζεται σπίτι, καλός παρουσιαστής και χωρίς διαφημίσεις.
Άλλο πλεονέκτημα: στο στάδιο δε βλέπεις την κατσουφιασμένη φάτσα της Ελισάβετ. Βλέπεις κάτι μακριά που σου λένε είναι η Ελισάβετ, κι αυτό είναι όλο. Οι οθόνες την έδειχναν λίγο, άλλωστε την προσοχή μας συγκέντρωναν άλλα.
Παρεμπιπτόντως κάπου διάβαζα σχόλιο ότι ο εθνικός ύμνος της Αγγλίας ακούγεται καλύτερα στη νοηματική γλώσσα.
:devil:
Δεν πρόκειται να περιγράψω, όσοι ενδιαφέρεστε το είδατε. Παρατηρήσεις:
Θέμα λέει ο Διαφωτισμός. Τον διαφωτισμό εγώ τον έχω συνδέσει με τον Βολταίρο κι όχι με την Αγγλία, αλλά τέλος πάντων.
Για την
παρακατιανή τελετή κράτησαν όλες τις καλές ιδέες που έπρεπε να είχαμε δει στην άλλη τελετή έναρξης. Επειδή όλες τις σχεδίασαν μαζί, φαντάζομαι πώς πήγε η υπόθεση: για αυτή που θα έβλεπε όλος ο κόσμος, λαϊκισμός και άγιος ο Θεός, dumbing down κλπ. Για αυτή εδώ αφήσανε τα "σοβαρά" ζητήματα. Αυτός ο διαχωρισμός, που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, είχε σαν αποτέλεσμα τα καινούργια επεισόδια του Big Bang Theory να παίζονται στις έντεκα το βράδυ. Γιατί η λογική είναι ότι ένας νορμάλ άνθρωπος δεν συγκινείται από τις κωμικές περιπέτειες τεσσάρων πανεπιστημιακών (των θετικών επιστημών). Οπότε λίγο- πολύ οι θετικές επιστήμες πήγαν πακέτο με τις αναπηρίες. Oι πνευματικές αναπηρίες πακέτο με τις σωματικές. Όχι, δε λέω ότι αυτό είναι το νόημα που ήθελαν να περάσουν.
Και μια που ανέφερα το σήριαλ, έλαβα με το που εμφανίστηκε ο Χόκιν SMS που με ρώταγε "πού είναι ο Σέλντον;" Απάντησα: "Ασφαλιστικά μέτρα". Όσοι βλέπετε το σήριαλ θα καταλάβετε.
Ήταν επίσης εμφανές ότι δόθηκε έμφαση στα ρούχα των χορευτών, και δεν υπήρχε πολύ χρήμα για τα άλλα, αλλά η τελετή ήταν σοβαρή και είχε στο κέντρο τους αθλητές. Σχετικά με τους αθλητές:
Πολλοί έφυγαν μετά την παρέλαση προφανώς γιατί σήμερα είχαν αγωνίσματα. Αυτό δεν το βλέπεις στην τηλεόραση. Αν και το καλύτερο ήταν οι Κινέζοι, που κάθονταν κοντά στη φλόγα. Όσοι είχαν απομείνει μέχρι το τέλος βγάλανε από δέκα φωτογραφικές έκαστος και μαζεύτηκαν όλοι κοντά να φωτογραφήσουν τη φλόγα.
Ο Πιστόριους είναι ένας παίδαρος δύο μέτρα, λεπτός όπως όλοι οι δρομείς, που σε αντίθεση με άλλους δεν καταλάβαινες ότι δεν έχει πόδια όταν περπατάει, υποθέτω γιατί είναι φοβερά γυμνασμένος.
Οι αθλητές γενικώς ήταν όλοι σαν αθλητές. Φανταζόμουν ότι εγώ θα έτρεχα σα χελώνα δίπλα τους, κι ας είμαι αρτιμελής.
Ο δόχτορας είχε δίκιο, οι στολές των Γερμανών ήταν χειρότερες ζωντανές απ'ό,τι στην τηλεόραση.
Καλά το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ κλπ, εμείς πως και αποκτήσαμε τόσο μεγάλη ομάδα παραολυμπιακών αθλητών; Βλέπω ότι έχουμε 29 αθλητές, αλλά χτες παρέλασαν καμιά εκατοστή και γενικώς μεγάλη ομάδα. Και δεν ξέρω γιατί τόσος πατριωτισμός, αλλά εκτός από το σημαιοφόρο είχαμε και μια σημαία τεράστια που την πήγαιναν καθισμένοι σε καροτσάκια και άλλη μια κανονικού μεγέθους πιο πέρα και, γενικώς, πολύ πράμα από σημαία. Καλό είναι αυτό, και ελπίζω να το δούμε και σε Ολυμπιακούς καμιά φορά, όχι να βλέπουμε μόνο να μασάνε τσίχλα και να βγάζουν φωτογραφίες το κοινό.
Σημείο που δεν μου άρεσε: με το που βγήκε η βρετανική ομάδα στο τέλος, άρχισε να πέφτει κομφετί από το ταβάνι, και στρακαστρούκες και μικρά βεγγαλικά. Δε λέω να μην δείχνει ενθουσιασμό ο κόσμος για τους δικούς του, αλλά ρε γαμώτο, ας το κανόνιζαν να γινόταν αυτό με το τέλος της παρέλασης, όταν μας είπαν "κυρίες και κύριοι, οι αθλητές ..."
Εκεί κάπου διαπίστωσα ότι δεν ήταν όλα και στα γαλλικά.
Κάποια μέρα πρέπει να την διαβάσω αυτή την Τρικυμία του Σαίξπηρ.
Το μήλο τελικά δεν το δάγκωσα, γιατί είμαι Ελληνίς και το μήλο ήταν από το καφάσι, άπλυτο. Προσποιήθηκα όμως ότι το δάγκωσα.
Η φλόγα παραείναι ζεστή. Με το που την άναψαν μου ήρθε ένα κύμα ζέστης. Νομίζω ότι είχαν βάλει το διακόπτη με το γκάζι στο φουλ γιατί τις προάλλες που είχα πάει ήταν πιο λίγη.
Με το τέλος της τελετής έγινε το έλα να δεις καθώς όλοι τρέχανε να φωτογραφηθούνε με τη φλόγα στο βάθος κι αντί να βγαίνουν πηγαίνανε πιο μέσα. Αναμενόμενο.
Κατόπιν εορτής έμαθα ότι η λαμπαδηδρομία είχε καθυστερήσει λόγω καιρικών συνθηκών και ότι η τελετή θα γινόταν με άλλη φλόγα, αλλά τελικά επειδή η τελετή είχε περίπου μισή ώρα καθυστέρηση (η παρέλαση φταίει) όλα έγιναν όπως τα προγραμμάτιζαν. Το εισιτήριό μου όντως έλεγε ότι θα τελειώσει στις έντεκα, τελείωσε δωδεκάμιση.
Α, ναι, τα πυροτεχνήματα ήταν φανταστικά και η νύχτα είχε γίνει μέρα στο τέλος με τα φωτεινά εφφέ.
Για όσους δεν αναγνώρισαν το άγαλμα της εγκύου χωρίς χέρια, αυτό ήταν σε μεγάλο μέγεθος αντίγραφο από το άγαλμα που βρισκόταν στην πλατεία Τραφάλγκαρ για δυο- τρία χρόνια. Προσωπικά το θεωρώ δείγμα της θολοκουλτούρας που περνάει για βαθυστόχαστη τέχνη εδώ, και είχε επιλεγεί με ψηφοφορία για την πλατεία- από κοινό που θέλει να διαφημίσει την πολιτική του ορθότητα. Δεν ταίριαζε στο σχέδιο της πλατείας, ούτε στο μέγεθος των αγαλμάτων της. Όσο για τη χρήση του στην τελετή, ας αποφασίσει καλύτερα το κοινό.
Στο δρόμο της επιστροφής, παρόλο που χαζολόγησα λίγο για να φύγει ο πολύς κόσμος, είχε πολυκοσμία για το τρένο. Εκτός από θεατές είχαμε και εθελοντές, και χορευτές που μετέφεραν τις στολές τους κλπ κλπ. Στο τσακ πρόλαβα το προτελευταίο μετρό στις 1:55 (είχαν κι αυτά καθυστέρηση, το τελευταίο θα ήταν κανονικά δέκα λεπτά νωρίτερα). Στο μεταξύ είχε αρχίσει πάλι να βρέχει.
Τα πολλά μπράβο είναι νομίζω για τους ανιματέρ- χορευτές, που επί τέσσερεις ώρες χόρευαν για να μας κρατήσουν το ενδιαφέρον. Δεν χόρευαν τίποτα περίεργες φιγούρες, όπως οι χορευτές της παράστασης, απλά χοροπηδούσαν ρυθμικά, και πολλοί δεν ήταν νεολαία. Είδα ότι τους είχαν δώσει εκτός από τις στολές και άλλα δωράκια αλλά δεν ξέρω τι.
Αυτά.