Οδωνύμια της Αθήνας

Alfie

New member
Μα όχι, όχι! Κινδυνεύουμε να το μπερδέψουμε
Τώρα με μετέφερες σε μια ενδιαφέρουσα χρονικά εποχή με το μονόλογο του Shelley Berman (προσοχή στο δεύτερο μονόλογο και ιδιαίτερα στο ερώτημα μετά το 5.58) και ένα σημαδιακό τραγούδι του Johny Mercer.

Ο μονόλογος http:// www.youtube.com/watch?v=nWwUgjkOHAA

Ώρα να αλλάξω περιβάλλον γιατί παραζεστάθηκε το ελάχιστο μυαλό μου.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Οι περισσότεροι περίοικοι τη λένε Δροσίνου (έτσι και στα stigmap.gr, openstreetmap.org κ.α. — αλλά ακόμη κι απ' τον ίδιο τον Δήμο Κηφισιάς: http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΝΓΩΕΜ-ΖΚ1, παρότι εκεί δίπλα μένει αναντάμ μπαμπαντάμ κι ο ίδιος ο δήμαρχος), αλλά το σωστό είναι το οξύτονο Δροσινού.
 

nickel

Administrator
Staff member
Στο YouDrive.gr, όπου ζήτησα την άτονη ΔΡΟΣΙΝΟΥ, αν εξαιρέσεις ότι νομίζει ότι κλίνω έτσι τον Δροσίνη και με γέμισε με τέτοιες οδούς ανά την επικράτεια με αποτέλεσμα να ψάχνω μισή ώρα πού έβαλε την κηφισιώτικη οδό, την κηφισιώτικη την τονίζει σωστά, Δροσινού. Ο Δροσινός ήταν αγωνιστής του 21 ή κάτι άλλο;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ο δρόμος στην Κυψέλη είναι Βελβενδού ή Βελβενδούς;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το σωστό τοπωνύμιο είναι ο Βελβενδός/Βελβεντός, του Βελβενδού/του Βελβεντού. Δες κι εδώ:
http://el.wikipedia.org/wiki/Βελβεντός

Αλλά όταν έμενα μικρή σ' αυτόν τον δρόμο, πολλοί έλεγαν "Βελβενδούς", σαν να υπήρχε κάποιο θηλυκό όνομα "η Βελβεντού, της Βελβεντούς".
 

Zazula

Administrator
Staff member
Βρε τον Βελβενδό τον ξέρω κι εγώ, το θέμα είναι πως είναι τόσο διαδεδομένο το Βελβενδούς (λ.χ. http://www.cityofathens.gr/symparastatis/sites/www.cityofathens.gr.symparastatis/files/ 46_2013_Α[%CE%91%CE%9D%CE%A9%CE%9D].pdf, http://www.doe.gr/diaf/katalogosy08.pdf, http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΔΖΟΡΤΗ-1ΗΝ, http://dspace.lib.ntua.gr/bitstream/123456789/6550/3/darasn_clusters.pdf) που άρχισα ν' αναρωτιέμαι κι εγώ...
 

Earion

Moderator
Staff member
«Ελευθερίου Βενιζέλου», όπως οδός Πανεπιστημίου και λεωφόρος Θησέως

του Δημήτρη Ρηγόπουλου

Ένας φίλος με σταμάτησε στον δρόμο. Χαιρετηθήκαμε, είπαμε τα νέα μας και πριν τον αφήσω και με αφήσει, με κοίταξε έντονα σαν να είχε ξεχάσει να μου πει κάτι εξαιρετικά σημαντικό: «Ξέρεις κάτι; Ο διαγωνισμός για την “πεζοδρόμηση” της Πανεπιστημίου είναι άκυρος!». Του ξέφυγε ένα σαρδόνιο, πονηρό, παιδιάστικο χαμόγελο γιατί έβλεπε ότι «τσίμπαγα». Στην πραγματικότητα ήμουν έτοιμος να ακούσω άλλη μια φοβερή και τρομερή θεωρία συνωμοσίας, αλλά έδειξα ενδιαφέρον για να μη φανώ αγενής. «Ναι, ε;» ρώτησα εντελώς αθώα.

«Μα δεν υπάρχει Πανεπιστημίου!» απάντησε θριαμβευτικά. «Άκυρος, σου λέω, άκυρος!». Για λίγα δευτερόλεπτα τα έχασα αλλά σχετικά γρήγορα κατάλαβα πού το πήγαινε. Η οδός Πανεπιστημίου δεν ονομάζεται επισήμως Πανεπιστημίου από το 1945. Η μετονομασία σε «Ελευθερίου Βενιζέλου» έγινε με επίσημη τελετή στις 7 Σεπτεμβρίου 1945 και στην οποία παρέστη ο τότε πρωθυπουργός και, μεταξύ άλλων, ο πολιτικός Σοφοκλής Βενιζέλος, γιος του Κρητικού πολιτικού. Λίγους μήνες νωρίτερα η οδός Σταδίου είχε μετονομαστεί σε Τσώρτσιλ, ενώ η οδός Ακαδημίας άλλαξε σε Ρούζβελτ. Κι αν Σταδίου και Ακαδημίας επανέκτησαν το αρχικό τους όνομα δεν συνέβη ποτέ το ίδιο με την Πανεπιστημίου. Αλλά ούτε και με την οδό Πατησίων που μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μάρνη εξακολουθεί να λέγεται «28ης Οκτωβρίου» (λέγεται ότι το κάναμε για να «πικάρουμε» τους Ιταλούς της Κάζα ντ’ Ιτάλια!) ή το αρχικό τμήμα της οδού Πειραιώς που ονομάζεται μέχρι σήμερα οδός Παναγή Τσαλδάρη. Η ίδια αφύσικη ανακολουθία συναντιέται και στην κεντρική λεωφόρο της Καλλιθέας, την οδό Θησέως, το επίσημο όνομα της οποίας είναι, επίσης, Ελευθερίου Βενιζέλου. Στη Θεσσαλονίκη η προέκταση της Εγνατίας προς τα Ανατολικά, μέχρι την οδό Βούλγαρη, μετονομάστηκε σε λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, όμως όλοι οι Θεσσαλονικείς συνεχίζουν να την αποκαλούν «Νέα Εγνατία».

Δεν έχει καμία σημασία που ουδείς αποκαλεί όλους αυτούς τους πολυσύχναστους, κεντρικούς δρόμους με την επίσημη ονομασία τους. Οι αρχές της χώρας και των πόλεων, δεκαετίες τώρα, ακόμα και σήμερα, αρνούνται να συγχρονιστούν με το κοινό αίσθημα. Πέρα από το αστείο της υπόθεσης, μπορώ να φανταστώ μπαϊλντισμένους τουρίστες να ρωτούν Αθηναίους πού είναι η 28ης Οκτωβρίου για να βρουν το Αρχαιολογικό Μουσείο ή χαριτωμένα μπερδέματα στην αλληλογραφία.

Δυστυχώς για εμάς, τόσο η ευκολία με την οποία αλλάζουμε ονόματα σε δρόμους και πλατείες, όσο και η αδυναμία μας να ταιριάξουμε την «αλήθεια» της πραγματικότητας με την «αλήθεια» της επίσημης γραφειοκρατίας δείχνει πολλά για την ελληνική ζωή, τα τρέχοντα ήθη και τη νοοτροπία. Και τίποτα δεν μοιάζει ιδιαίτερα κολακευτικό.


Καθημερινή 14 Σεπτεμβρίου 2013
 

nickel

Administrator
Staff member
«Ξέρεις κάτι; Ο διαγωνισμός για την “πεζοδρόμηση” της Πανεπιστημίου είναι άκυρος!».
Υποθέτω ότι τα εισαγωγικά στην πεζοδρόμηση είναι κάποιο είδος πολύ έμμεσου σχολίου. Του Ρηγόπουλου όμως ή του φίλου του; :-) (Εισαγωγικά υπάρχουν και στον προφορικό λόγο, είτε επειδή κάποια λέξη ή φράση εκφέρεται με έμφαση ή διαφορετικό επιτονισμό είτε επειδή ο ομιλητής ζωγραφίζει (ή: «ζωγραφίζει») τα εισαγωγικά με τον δείκτη και τον μέσο του κάθε χεριού, τα γνωστά και σαν air quotes.)
 

Earion

Moderator
Staff member
Εγώ θα σχολιάσω τη λανθασμένη πληροφορία ότι η οδός Ακαδημίας μετονομάστηκε σε Ρούσβελτ μετά τον πόλεμο. Όχι, όπως έχει επισημανθεί εδώ, στη Λεξιλογία, αυτό έγινε από το καθεστώς Μεταξά πριν από τον Απρίλιο του 1941.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εισαγωγικά υπάρχουν και στον προφορικό λόγο, είτε επειδή κάποια λέξη ή φράση εκφέρεται με έμφαση ή διαφορετικό επιτονισμό είτε επειδή ο ομιλητής ζωγραφίζει (ή: «ζωγραφίζει») τα εισαγωγικά με τον δείκτη και τον μέσο του κάθε χεριού, τα γνωστά και σαν air quotes.
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11506-air-quotes
 

SBE

¥
Επίσης αν θυμάμαι καλά τη δεκαετία του '80 το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας μετονόμασε τους δρόμους αυτούς στα κοινά τους ονόματα, αλλά λίγα χρόνια αργότερα τα ξαναλλαξαν. Πινγκ πονγκ έχουν γίνει τα ονόματα αυτά.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ευπατρίδων ή Ευπατριδών; Ευπατριδών
(ο ευπατρίδης κλίνεται όπως ο αγρότης)
 

irmar

New member
Ευμένους παντού γράφεται Ευμενούς

Μπορεί κάποιος να μου πεί γιατί ο δρόμος του Βύρωνα Ευμένους λέγεται σε σχεδόν όλους τους διαδικτυακούς χάρτες "Ευμενούς";
Αφού το Παγκράτι και ο Βύρωνας γενικά έχουν ονόματα αρχαίων κυρίων. Δίπλα είναι η Φιλοκτήτου, η Εμπεδοκλέους, η Φιλολάου κτλ...
Άρα εννοούμε κάποιον Ευμένη, ίσως αυτόν ή αυτόν και όχι ένα κοσμητικό επίθετο τύπου "ο ευμενής του ευμενούς", που θα το καταλάβαινα αν εκεί γύρω είχαμε οδό Καλωσυνάτου, Ευγενικού, Γενναιόδωρου κτλ!

Στο vrisko θα δείτε μια καταχώρηση όπου ο δρόμος αναγράφεται σωστά, ενώ στο δίπλα χάρτη είναι λάθος!
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Θα στοιχημάτιζα ότι ο πιθανότερος ένοχος ονομάζεται Αυτόματος Διορθωτής και οι συνεργοί του είναι όσοι αποδέχονται τυφλά τις οδηγίες του.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ο υπεύθυνος είναι προφανώς ο σπελτσέκερ, που δεν έχει τη λόγια γενική Ευμένους. «Ευμένης» ήταν το όνομα δύο βασιλέων της Περγάμου.
 

Earion

Moderator
Staff member
Μην δίνετε και μεγάλη σημασία στον διαδραστικό χάρτη, αγαπητή irmar, γιατί όπως βλέπω με τους τόνους δεν τα πάει καλά.

Εκεί στα γύρω ψαρεύει κανείς κι άλλα τέτοια λαθάκια: η Αρρύβου (από τον Αρρύβα) έγινε *Αρρυβού, η Μαδύτου *Μαδυτού, η Βρυούλων *Βρυουλών ...

... και υπάρχει και μια οδός *Δήλβοη, που το σωστό είναι Δηλβόη, όπως λένε τα παιδιά εδώ (σ. 21), από τον Ελληνοαμερικανό Γεώργιο Δηλβόη, που διακρίθηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εγώ αναρωτιέμαι τι λογής ελληνικό επώνυμο να είναι αυτό. Βρε μπας και είναι ελληνότροπη ανάγνωση κανενός γαλλοααμερικανικού Delbois;
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Εγώ αναρωτιέμαι τι λογής ελληνικό επώνυμο να είναι αυτό. Βρε μπας και είναι ελληνότροπη ανάγνωση κανενός γαλλοααμερικανικού Delbois;

Ο Γεώργιος Διλβόης (George Dilboy) (5 Φεβρουαρίου 1896–18 Ιουλίου 1918) ήταν ελληνοαμερικανός στρατιώτης και θεωρείται ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που τιμήθηκε μετά θάνατον με το ανώτατο στρατιωτικό Μετάλλιο της Τιμής από το κογκρέσο των ΗΠΑ για τη γενναιότητα και την ανδρεία του «πάνω και πέρα από την πρόσκληση του καθήκοντος» στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
[...]
Στην Ελλάδα τον τιμούν με δρόμους που φέρουν το όνομά του στους δήμους Βύρωνα και Νέας Σμύρνης και με ομώνυμες πλατείες στους δήμους Βύρωνα και Νέας Ερυθραίας, όπου στήθηκε και η προτομή του ήρωα με έξοδα της Αδελφότητος Αλατσατιανών Νέας Ερυθραίας. Το ανώτατο Μετάλλιο Τιμής του ήρωα Γ. Διλβόη με τα χρόνια περιέρχεται στα χέρια της μικρότερης αδελφής του που ζει με την οικογένειά της στην Κρήτη. Το καλοκαίρι του 1941 Γερμανοί στρατιώτες λεηλατούν το σπίτι τους και μαζί με άλλα αντικείμενα αρπάζουν και το μετάλλιο. Ο Γεώργιος Ροζακής, γιος της οικογένειας και ανιψιός του ήρωα, με αίτηση προς την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ζητά να δοθεί πάλι στην οικογένεια το χαμένο μετάλλιο. Την 14η Απριλίου 1999, μετά από έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, κατά τη διάρκεια ειδικής τιμητικής εκδήλωσης, παραδίδει ένα καινούργιο μετάλλιο στον ανιψιό του ήρωα Γ. Ροζακή.


George Dilboy (Americanized transliteration of Greek name: Γεώργιος Διλβόης), (February 5, 1896–July 18, 1918), Private First Class, U.S. Army, Company H, 103d Infantry, 26th Division is thought to be the first Greek-American to receive the Medal of Honor during World War I. He led an attack on a machine gun position and continued to fire at the enemy despite being seriously wounded, killing two of the enemy and dispersing the remainder of the gun crew. General John Pershing listed George Dilboy as "one of the ten great heroes" who "died in the battlefield of France with super-human heroism and valor." Dilboy is buried in Section 18 of Arlington National Cemetery.

The Dilboy Field and its Dilboy Stadium in Somerville, Massachusetts were named after him, as was Somerville's Dilboy Post of the Veterans of Foreign Wars. The Dilboy post is VFW Post #529 and is located at 371 Summer Street. There is a monument and bust honoring Dilboy in front of Somerville's City Hall.
[...]
Dilboy had the distinction of being honored by three U.S. Presidents, Woodrow Wilson, who signed the authorization awarding the Medal of Honor, Warren G. Harding, who brought him back to Arlington National Cemetery and Calvin Coolidge, former Governor of Massachusetts, who presided at his final burial.


Φοβερή η ιστορία του, ακόμη και μετά θάνατον.
 

irmar

New member
Δρόμοι του Βύρωνα

Μην δίνετε και μεγάλη σημασία στον διαδραστικό χάρτη, αγαπητή irmar, γιατί όπως βλέπω με τους τόνους δεν τα πάει καλά.
Εκεί στα γύρω ψαρεύει κανείς κι άλλα τέτοια λαθάκια:
[...] και υπάρχει και μια οδός *Δήλβοη, που το σωστό είναι Δηλβόη, όπως λένε τα παιδιά εδώ (σ. 21), από τον Ελληνοαμερικανό Γεώργιο Δηλβόη.

Μα όλοι οι διαδικτυακοί χάρτες;;; Και κυρίως το google maps όπου πηγαίνει ο περισσότερος κόσμος;
Ναι, συμφωνώ πως πρέπει να φταίει κάποιος αυτόματος διορθωτής.
Ευχαριστώ θερμά για τη λιτή και καλοφτιαγμένη εργασία των παιδιών, τη διάβασα ολόκληρη με πολύ ενδιαφέρον και τη φύλαξα, μιά και αφορά δρόμους της γειτονιάς μου.

Υ.Γ. Ο Δηλβόης ήταν πολύ νόστιμος, έ;
 
Top