Με αφορμή ένα σχολείο και τη στάση του απέναντι στους Ρομά...

Ναι. Αλλά, πίστεψέ με. Και οι τόσοι που ψήφισαν, αν τα νούμερα είναι σωστά, είναι υπερβολικά πολλοί για σύλλογο γονέων.
 
Επομένως, αν είναι πάνω από 400 παιδιά, δικαίωμα ψήφου θα έχουν πάνω από 800 άνθρωποι;

Ίσως πιο κοντά στους 600, γιατί, όπως είπε πιο πάνω και η SBE, όλο και θα υπάρχουν γονείς με 2+ παιδιά στο ίδιο δημοτικό.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το γκριζάρω για να μη στραβώσω τη συζήτηση κι άλλο, αλλά και επειδή προβλέπω ότι θα έχουμε σύντομα εκτενέστερες σχετικές συζητήσεις, όμως είναι εντυπωσιακή η αντίληψη που έχουμε για τα εκλογικά συστήματα στην Ελλάδα: Υπάρχουν δυο εύλογες επιλογές εκπροσώπησης (μια οικογένεια = μια ψήφος ή ένα παιδί = μια ψήφος μέσω των γονέων του) κι εμείς (ο νόμος δηλαδή, υποθέτω) φτιάχνουμε κάτι που μοιάζει και είναι κοντά στο πρώτο (επί δύο) αλλά κατά περίπτωση και όχι ακριβώς επειδή κλπ κλπ.
 

SBE

¥
Υποθέτω ότι ο λόγος που ψηφίζουν και οι δύο γονείς κλπ κλπ είναι το ότι με το ζόρι μαζεύονται πέντε άνθρωποι σε τέτοιους συλλόγους.
Αλλά κανονικά η συμμετοχή θα έπρεπε να είναι μετοχική, μία ψήφος ανά οικογένεια.
 
Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, κανονικά η ψήφος θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική. Μια ψήφος ανά οικογένεια = μισή ψήφος ανά γονέα, εκτός κι αν ο παρευρισκόμενος γονέας είναι μοναδικός κηδεμόνας ή έχει έγγραφη άδεια από τον/την σύντροφο για εκπροσώπηση της οικογένειας. Επίσης αυτή η μία ψήφος θα πρέπει να είναι ποσοστιαία. Δηλαδή αν η οικογένεια έχει 4 παιδιά στο σχολείο, από τα 400, η ψήφος της οικογένειας θα πρέπει να έχει ισχύ 1% (με αναγωγή επί των παρόντων γονέων). Βέβαια αυτό είναι πολύπλοκο και μη σκόπιμο, όμως είναι ο μαθηματικά σωστός τρόπος.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δηλαδή, η Ελλάδα (δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, δηλαδή εμείς), για ίδια υπόθεση υποχρεώθηκε να πληρώσει από 6.000 ευρώ σε 11 προσφεύγοντες, και 2.000 ευρώ δικαστική δαπάνη.
Καταδίκη της Ελλάδας για τον αποκλεισμό παιδιών Ρομά από σχολεία στις Σοφάδες Καρδίτσας

Η απόφαση στα γαλλικά, εδώ.

Πολύ μ' αρέσει αυτό που πληρώνουμε από τους φόρους μας το μπαϊράκι των γονιών. Θα μ' άρεσε περισσότερο βέβαια αν πλήρωναν οι ίδιοι. Μαζί τους και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας, ο δήμαρχος της περιοχής κλπ.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μήπως θα μπορούσε να γίνει έστω και τώρα; Το ελληνικό κράτος να μετακυλίσει το πρόστιμο στους υπεύθυνους της υπόθεσης;
 
Δεν νομίζω να προβλέπεται νομική διαδικασία για να μετατίθενται τα πρόστιμα στους υπευθύνους, με την έννοια των συγκεκριμένων ατόμων που έκαναν τις συγκεκριμένες επιλογές. Εν προκειμένω υπεύθυνο θεωρήθηκε το ελληνικό κράτος, και πληρώνει αυτό - δηλαδή όλοι εμείς. Δεν πληρώνουν οι συγκεκριμένοι δημόσιοι λειτουργοί στην ολιγωρία των οποίων οφείλεται η καταδίκη του ελληνικού κράτους.

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υποστούν κάποιες κυρώσεις οι άμεσα υπεύθυνοι - πειθαρχική ποινή, υποβιβασμό, διαθεσιμότητα, δεν ξέρω τι ακριβώς. Αλλά να πληρώσουν εκείνοι το πρόστιμο, δεν νομίζω να προβλέπεται από κάποια διαδικασία.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν είναι απλώς ολιγωρία. Διαμαρτυρήθηκαν οι γονείς που τα σχολεία ήταν ανοιχτά και στα παιδιά των Ρομά και οι φαεινοί εγκέφαλοι της περιοχής είχαν την ιδέα να απομονώσουν τα παιδιά. Και φυσικά δεν προβλέπεται από διαδικασία το να πληρώσουν το πρόστιμο. Σιγά μην δεχτούν οι εκάστοτε υπεύθυνοι την πιθανότητα να επωμιστούν, για παράδειγμα, τα πρόστιμα που πληρώνουμε στην ΕΕ επειδή καθυστερούμε να ενσωματώσουμε την κοινοτική νομοθεσία (όπως θα πληρώσουμε για το αντιρατσιστικό, ας πούμε) ή επειδή δεν την εφαρμόζουμε (επειδή για παράδειγμα δεν αναγνωρίζουμε την ισοτιμία των πανεπιστημίων της ΕΕ και βάζουμε τους ανθρώπους να δίνουν στο ΔΟΑΤΑΠ).
 
Top