metafrasi banner

Μεταφραστές στο Ελληνικό Δημόσιο με μηνιαίο μισθό 5.000€

Dimi

Member
Νομίζω ότι είναι σαφές ότι αν δεν υπήρχε η στήριξη της ΕΕ τώρα δεν θα συζητούσαμε για συμβάσεις, δεν θα υπήρχαν θέσεις τέτοιων μεταφραστών ούτε τίποτα, και ο κάθε πονεμένος θα προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα μέσω κυκλωμάτων και δωροδοκιών, όπως γίνεται τώρα. Η ΕΛ.ΑΣ θα έκανε ότι και στο παρελθόν (τίποτα δηλαδή, μέχρι να τους έστριβαν το χέρι περί υποχρεώσων βάσει διεθνών συμβάσεων μπλα μπλα, οπότε και θα έβαζαν ξανά αλλοδαπούς με κονέ στα τοπικά τμήματα, με τυπικές συμβάσεις ελληνικού δημοσίου αυτή τη φορά (μπορεί και χωρίς), χωρίς προσόντα, στα σημεία εισόδου, με 600 ευρώ και αν, χωρίς έλεγχο, δημιουργώντας ξανά το παρακράτος των συνόρων). Η νοοτροπία για τη μετάφραση στην Ελλάδα είναι τελείως Οθωμανική και η έλλειψη έρευνας δεν βοηθά (και δεν εννοώ γλωσσολογική έρευνα, αλλά έρευνα σε πραγματικές συνθήκες, σε αστυνομικά τμήματα, δικαστήρια κ.λπ.)
 

SBE

¥
Dimi, η ΕΕ επιβάλλει σε μια χώρα "ευρωπαϊκούς" μισθούς όταν δίνει λεφτά για κάποιο πρόγραμμα; Αν είναι εργοδότης η ΕΕ, λογικό είναι αυτό, αλλά αν το πρόγραμμα είναι με συγχρηματοδότηση, οι μισθοί καθορίζονται τοπικά από τους διαχειριστές του προγράμματος.
Και μια που το λέμε, θα μπορούσε η ΕΛΑΣ να χρησιμοποιήσει κάποιο πρακτορείο, όπως κάνουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ, κι απ'ό,τι λέει αυτή εδώ η μπαγιάτικη είδηση, δεν πληρώνονται όλοι σωστά και δίκαια.
 

Dimi

Member
Έχει να κάνει με τα χρήματα που προϋπολογίστηκαν όπως ανέφερε ο Zazula. Έχω δει να μένουν σε έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης 40.000 ευρώ και να προσπαθούν απεγνωσμένα να τα απορροφήσουν (όχι στην Ελλάδα, αλλά σε χώρα με μέσο μηνιαίο μισθό 200 ευρώ... τότε) προσφέροντας όλο το ποσό για μετάφραση βιβλίου. Ξέρεις τι είναι όταν το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι 2.400, εσύ να βγάζεις 40.000 σε 3-5 μήνες;

Όταν δίνουν π.χ. 400.000 ευρώ για μισθούς, δεν περιμένουν εσύ να ξοδέψεις τα 100.000 και να τους επιστρέψεις τα 300.000. Είναι χρήματα που σου δόθηκαν και πρέπει να απορροφηθούν (αλλιώς είσαι απλά ανίκανος διαχειριστής). Από την άλλη, η κατανομή του ποσού μεταξύ των συμβάσεων πρέπει να είναι ανάλογη. Δεν μπορεί ο μεταφραστής να παίρνει 2.000 και ο ψυχολόγος 15.000 (δηλαδή, αν μειώσεις το μισθό του ενός, αυξάνεις το μισθό του άλλου για εξισορρόπηση, για να μείνεις εντός του προϋπολογισμού).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ίσως θα μπορούσαν να πάρουν π.χ. διπλάσιο αριθμό μεταφραστών, ώστε και περισσότεροι να φάνε ψωμί και να επιμερίζεται ο αριθμός των μετακινήσεων (που επιβαρύνει τους συμβασιούχους).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και να είναι και καλύτερες οι υπηρεσίες προς τους λαθρομετανάστες, γιατί από ό,τι διαβάζω οι άνθρωποι είναι πολλοί, άρα καλύτερα είναι, ξερωγώ, 15 μεταφραστές ουρντού, 15 παστού, 15 αραβικών και 15 περσικών, που και από 3.000 ευρώ θα έπαιρναν το μήνα, και θα εξυπηρετούσαν και περισσότερους ανθρώπους που τους έχουν ανάγκη.
 

Dimi

Member
Ναι, δεν ξέρεις τι προβλέπεται και πώς το έχουν σκεφτεί. Αυτό είναι τα χαρτιά που μάλλον εμείς δεν θα δούμε, όπως τα ανάλυσαν οι τεχνοκράτες.
 

rogne

¥
Στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΕ και ελληνικού Δημοσίου (με τη συνήθη αναλογία, 75-25%), επαφίεται κατά κανόνα στο ελληνικό κράτος το "μοίρασμα" των κονδυλίων, δηλαδή το κρίσιμο ζήτημα του πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι. Και η κανονική πρακτική του ελληνικού κράτους είναι να δίνει όσο περισσότερα σε όσο λιγότερους (ή μήπως όσα περισσότερα σε όσους λιγότερους;...). Νομίζω ότι το περιλάλητο ελληνικό πρόβλημα της ανύπαρκτης απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων σχετίζεται άμεσα με αυτή την πρακτική, την οποία -εικάζω βάσιμα ότι- δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ελληνικό κράτος ούτε αν του πέσει ο ουρανός στο κεφάλι. Λίγοι πρέπει να "τα τρώνε" κάθε φορά, για να μπορεί μετά ο κάθε Πάγκαλος να λέει μετά λόγου γνώσης... ξέρετε τώρα. Αυτό που θεωρείται επισήμως από τους τεχνοκράτες "έλλειψη μηχανισμών" είναι μια χαρά μηχανισμός προσόδων, αν το δεις με τα μάτια του ελληνικού κράτους. Το "πλιάτσικο" στο δημόσιο χρήμα (που έγραφε παραπάνω ο Ζαζ) είναι πάγια κρατική πολιτική, μια δομική μηχανή νομής της διαφθοράς και συλλογικής ενοχοποίησης ταυτόχρονα. Αυτό είναι το χειρότερο απ' όλα -- ούτε η σκανδαλολογία ούτε η ανισότητα των αμοιβών.

ΥΓ. Με κίνδυνο να θεωρηθώ σχολαστικός ή (ακόμα χειρότερα) να στρέψω αλλού τη συζήτηση, ας μη λέμε κι εμείς τους μετανάστες "λαθρομετανάστες" επειδή έτσι θέλουν τα ΦΕΚ και η ΕΛ.ΑΣ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Και η φετινή προκήρυξη για όσους ενδιαφέρονται (ζητούν 60 μεταφραστές φέτος, κι από 50 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς): http://www.hellenicpolice.gr/images/stories/2013/prokirikseis13/19-08-2013_anakoinwsi.pdf. Στο σχετικό ΦΕΚ βέβαια λέει ότι για φέτος ο προϋπολογισμός της δαπάνης είναι 2.275.200€.
 

Attachments

  • ΦΕΚ1842Β.pdf
    115.7 KB · Views: 195
Top