Μόλις το έψαξα και βλεπω ότι
οι διμερέις συμφωνίες Ελβετίας- Γερμανίας είναι ακριβώς αυτό που έιπα: οι Ελβετοί κρατάνε το φόρο και τον αποδίδουν στη Γερμανία, έτσι δεν καταργείται το απόρρητο των καταθέσεων. Το σύστημα έχει τρυπες, γιατί επαφίεται στην, ας την πούμε εντιμότητα, των τραπεζών. Και επειδή η συμφωνία έγινε το 2011 ακόμα δεν θα υπάρχουν στοιχεία για το πόσο επωφελήθηκε το γερμανικό δημόσιο (κι αν υπάρχουν βαριέμαι να τα ψάξω)
α. Ναι. Δεν νομίζω ότι γίνεται ήδη. Η κίνηση του Δραγάτση να δεσμεύσει τους λογαριασμούς του Λαυρεντιάδη, π.χ., ήταν πρωτάκουστη.
Μπορέι να ήταν πρωτάκουστη για την Ελλάδα (και δεν ξέρω ποιός έιναι ο Λαυρεντιάδης) γιατί είναι φρεσκια η σχετική νομοθεσία. Το 2009 η Ελβετία άλλαξε τους όρους συνεργασίας με άλλες χώρες σε ζητήματα οικονομικού εγκλήματος. Εννοείται ότι συνεργασία σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση η ενδιαφερόμενη υπηρεσία με συγκεκριμένα στοιχεία, όχι γενικώς και αορίστως.
β. Ναι. Όταν κανείς έχει έσοδα από τόκους και υποβάλλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, πρέπει να φορολογείται για τα έσοδά του αυτά - εκτός κι αν φορολογείται ήδη στην Ελβετία, καθώς όμως η σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας προβλέπει ότι οι λεπτομέρειες καθορίζονται σε επιμέρους συμφωνία, δεν ξέρω αν γίνεται αυτό. Νομίζω όχι.
Εδώ προβλέπω δυσκολίες στην εφαρμογή, γιατί υπαρχει το απόρρητο και θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή υποψία και/ή δίωξη για να ζητηθεί άρση του απορρήτου. Και τις δυσκολίες αυτές τις κατάλαβαν κι οι Γερμανοί, γι'αυτό έκαναν τη συμφωνία που έκαναν κι όχι άλλη. Και αυτή η συμφωνάι είναι της σχολής ας φορολογήσω ό,τι βρω (μάζευε κι ας ειν και ρώγες, που είπα πιο πάνω).
Δεν έχει σημασία αν οι τόκοι είναι 1%. Αν τα ποσά είναι μεγάλα, που θα είναι, αλλιώς γιατί να τα πας στην Ελβετία
Μ'αρέσει η σιγουρία σου ότι μόνο μεγάλα ποσά πάει κανείς στην Ελβετία. Λοιπόν, έχω πεντέξι συγγενείς και φίλους με καταθέσεις στην Ελβετία κάτω του $0.5εκ.
Για τους πιο πολλούς η επιλογή ήταν: επιστρέφω Ελλάδα από το εξωτερικό, είναι 1965/ 1975/ 1985 και δεν υπάρχει ιντερνέτ, τα τηλεφωνήματα κοστίζουν ο κούκος αηδόνι και δεν είναι και έυκολα και σε ακούει κι όλη η χώρα, τα ταξίδια είναι δύσκολα και πανάκριβα, η ελληνική οικονομία έχετε γειά βρυσούλες, η ΕΕ δεν υπαρχει ούτε σαν σκέψη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι για κλάματα κι εγώ θέλω να κρατήσω τα δολλάριά μου σε δολλάρια, αλλά κάπου πιο κοντά από τα μέρη του θείου Σαμ.