Η συνομιλία φέρεται να περιστράφηκε κυρίως γύρω από μια πιθανή καταβολή φόρων για περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων που δεν είχαν υποβληθεί σε φορολόγηση. Η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί μια φορολογική συμφωνία με την Ελβετία κατά το πρότυπο της Γερμανίας. Το ποσοστό φορολόγησης, με το οποίο θα μπορούσαν να φορολογηθούν εκ των υστέρων οι αφορολόγητες ελληνικές καταθέσεις, θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30%.
Εγώ πάλι ελπίζω να έχουν κορίτσια της παντρειάς!
Πάντως εδώ δεν συζητήσαμε για δήμευση και δημόσια διαπόμπευση, αλλά για τη φορολόγηση των τόκων. Και επίσης, το θέμα δεν είναι αν θα σε πάρει η τράπεζα τηλέφωνο, ούτε το αν υπάρχουν άλλοι φορολογικοί παράδεισοι, ούτε πόσα έχουν στην τράπεζα οι γνωστοί σου και αν έχουν όλοι πολλά ή λίγα (παρεμπ. ένα «διακοσάρι χιλιάδες» δεν είναι λίγα χρήματα).Αυτό που είπα και πιο πανω δηλαδή. Δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν όσοι περιμένουν τη δήμευση της περιουσίας κάθε Έλληνα καταθέτη και τη δημόσια διαπόμπευσή του.
Οι Έλληνες αγοράζουν τα ακίνητα του Λονδίνου:
Στη νεοδραχμική Ελλάδα θα παίρνω πεντέξι καλλικρατικούς δήμους, πάντως.Πως θα σε σώσει ρε συ ένα διακοσάρι χιλιάδες δολλάρια; Ούτε μια γκαρσονιέρα στο Λονδίνο δεν παιρνεις μ' αυτά.
(παρεμπ. ένα «διακοσάρι χιλιάδες» δεν είναι λίγα χρήματα)
Πες στη μάνα σου να μην ανησυχεί πια για τα επαγγελματικά σου — αναλαμβάνεις PR Manager για την αφεντομουτσουνάρα μου!Θεωρώ ότι ο Ζαζ μπορεί να προσελκύσει μεγαλύτερη προίκα ;)
Για ένα ψωροδιακοσάρι χιλιάδες δολλάρια (ούτε καν ευρώ) να κρεμαστεί ο ανθρωπος;
Μα πού το ξέρεις ότι η συμφωνία (αν γίνει) θα γίνει στα πρότυπα αυτής με τη Γερμανία; Έχεις τη συνήθεια να προβάλλεις στο συνομιλητή σου αυτό που νομίζεις εσύ ότι λέει, όχι αυτό που λέει, και να του αποδίδεις μάλιστα και κίνητρα - άκου «ρομαντική εικόνα»! Διάβασες πουθενά να λέω ότι όλες οι καταθέσεις είναι απατεώνων; Διάβασες πουθενά να λέω ότι όλα τα χρήματα είναι μαύρα; Διάβασες πουθενά να λέμε σε αυτή τη συζήτηση ότι η όποια συμφωνία προκύψει θα γίνει στα πρότυπα μιας σύμβασης που ήδη υπάρχει τώρα με κάποια άλλη χώρα;Παλάβρα, η συζήτηση δεν γίνεται για την αντίρρηση ούτε για την τελευταία κουβέντα. Όπως πολλοί Έλληνες (και τα ΜΜΕ μαζί) έχεις μια μάλλον ρομαντική εικόνα της υπόθεσης και δεν βλεπω διάθεση να συζητήσεις την ουσία, γι'αυτό καταλήγουμε να συζητάμε τα παραγεμίσματα. Ορίστε κάτι που προκύπτε απο τη συζήτηση και που δεν το σχολιάζεις, ίσως γιατί δεν ταιριάζει με την προαναφερθείσα ρομαντική εικόνα:
Λες ότι χρειάζεται φορολογική διαφάνεια στις καταθέσεις στην Ελβετία.
Σου λεω εδώ και πολλή ώρα ότι η συμφωνία (στα πρότυπα αυτής με τη Γερμανία) δεν θα έχει αυτό το αποτέλεσμα. Δεν θα υπάρχει φορολογική διαφάνεια γιατί το ελληνικό κράτος δεν θα ξέρει τίνος είναι τα λεφτά που εισπράττει. Θα ξέρει μονο ότι είναι Ελλήνων καταθετών. Οι οποίοι θα συνεχίζουν αν θέλουν να μην δηλωνουν τις καταθέσεις αυτές. Υποθέτω κι όλας ότι τους διευκολύνει η συμφωνία σε περίπτωση που μεταφέρουν τα χρήματα στην Ελλάδα για κάποια αγοραπωλησία, αφού θα έχουν ήδη φορολογηθεί γι'αυτά.
Ας βάλουμε λίγη τεκμηρίωση:
«Άνθρακες ο θησαυρός» για τους λογαριασμούς στην Ελβετία (Επίκαιρα, 29/12/2011)
οι οποίες [συνομιλίες] καλλιέργησαν ελπίδες ότι θα έρθουν τελικά τα περίφημα στοιχεία με τις «αμαρτωλές» εκροές ελληνικού χρήματος στην Ελβετία και πως θα λυθούν τα χέρια του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και των εισαγγελικών Αρχών