Δεν μπορώ να βρω τη φωτογραφία που ενέπνευσε αυτό το νήμα, οπότε αναπληρώνω με εικόνα από το Βήμα για τις ευεργετικές ιδιότητες του καρπουζιού / υδροπέπονος.
Πατήστε εδώ
Η άχρηστη (;) πληροφορία:
Το λυκοπένιο (
lycopene) είναι η χρωστική που κάνει κόκκινες τις ντομάτες, τα καρπούζια, την αγριοτριανταφυλλιά και άλλα κόκκινα της φύσης. Αυτό το «λυκοπ-» είναι από το
λυκοπερσικό, το επίσημο ονοματάκι της ντομάτας. Και τι στο λύκο είναι ο περσικός λύκος; Στο
ερωτόμηλο του Σαραντάκου δεν ασχολήθηκαν με το θέμα.
Ο Γαληνός περιγράφει έναν χυμό για τα αρθριτικά, κιτρινωπό και με δυνατή μυρωδιά, από κάποιο απροσδιόριστο φυτό της Αιγύπτου που το έλεγαν
λυκοπέρσιο. Πέρσιο ή πέρσειο ήταν ο καρπός ενός άλλου αιγυπτιακού δέντρο, της περσέας (ενός είδους αιγυπτιακού αβοκάντο). Αυτό το
λυκοπερσι(κ)ο το μεταφράζουν wolf’s peach. Εξακολουθώ να έχω την απορία: ο λύκος τι γυρεύει εκεί;
Ο Γεννάδιος λέει: «Κατά τινας το λυκοπερσικόν (sic) του Γαληνού είναι απλώς συνώνυμον του Λυκοπέρδου». Άρχισε να βρομάει το πράγμα και θα πρέπει να το πιάσουμε σε χωριστό νήμα…