Ιστορική ή φωνητική(;) ορθογραφία;

Earion

Moderator
Staff member
... ενώ αν γράφαμε φραγκοχιώτικα, Ειρήνη, θα γράφαμε ωραιότατα: magli gougli ke pandeloni gli. :p
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Επαναλαμβάνω την ορολογία που χρησιμοποιεί το ΟΛΝΕΓ:

Σε γλώσσες με μακρά ιστορική διαδρομή, είναι προφανές και επόμενο η ιστορική ορθογραφία να διαφέρει από την προφορά μιας λέξης, να διαφέρει από τη σημερινή φωνολογική ή φωνητική υπόσταση μιας λέξης. Να διαφέρει δηλαδή η ιστορική-ετυμολογική γραφή της από τη φωνολογική γραφή της ή από την, ακόμη πιο πιστή, σημερινή προφορά και γραφή της λέξης, τη φωνητική γραφή της. Έτσι λ.χ. γράφουμε στα Ελληνικά κατοικία (ετυμολογική-ιστορική ορθογραφία), ενώ –θεωρητικά!– θα μπορούσαμε να γράφουμε κατικία (φωνολογική ορθογραφία), αποδίδοντας την προφορά της λέξης, ή να γράφουμε κατιk̃ία (φωνητική ορθογραφία), αποδίδοντας ακόμη πιο πιστά την προφορά της λέξης (π.χ. την ουρανική / μαλακή προφορά του κ προ του ι με ένα k̃ αντί του απλού κ).
 
Στην ορολογία του ΟΛΝΕΓ αντικατοπτρίζεται ακριβώς αυτό που λέω.

Πάντως εγώ το αμφίβιο δεν το προφέρω δαγκώνοντας τα χείλη μου, παρότι είναι δυνατόν να το προφέρει κανείς έτσι -και υπάρχει κόσμος που το κάνει. Με τον ίδιο τρόπο όμως μπορεί να προφέρει και το αμόνι. Έτσι κι αλλιώς, για το ποια είναι οπωσδήποτε ξεχωριστά φωνήματα και ποια είναι αλλόφωνα του ίδιου φωνήματος δεν υπάρχει ούτε από τους ειδικούς καταληκτική συμφωνία. Επαναλαμβάνω πάντως ότι γενικά ο αριθμός των ξεχωριστών ήχων είναι περίπου 32 (ο αριθμός των φωνημάτων + όλα τα αλλόφωνά τους).
 

SBE

¥
To αμφιθέατρο πώς το προφέρεις;
Και πως προφέρεις το mph στο amphitheatre;
 
Πάντα ξεχωριστά, είτε είναι /μφ/ είτε /mph/ (αν κι αυτό δεν μετράει, γιατί δεν μιλάμε για αγγλική φωνολογία, που είναι εξόχως πολυπλοκότερη). Δηλαδή προφέρω αμ-φι.
 

SBE

¥
Άμα προφέρεις αμ-φι τότε ενώνεις τα χείλη στο μ.
άμα το προφέρεις αν-φι, τότε ίσως όχι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν καταλαβαίνω πια τι λέτε εδώ. Σχεδόν καταλαβαίνω περισσότερο τα της λίστας Λαγκάρντ. Αν θέλει κάποιος να κάνει μια συνοπτική παρουσίαση των θέσεων ή των αντιθέσεών του, θα χαρούμε όλοι πολύ.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ας επαναλάβω κι εγώ την τοποθέτησή μου στο #34 του παρόντος:

(Μα τι συζητάμε ακριβώς σε αυτό το νήμα; Σαν μακροβούτι σε φανταστικά παράλληλα σύμπαντα μοιάζει να εξελίσσεται η κουβέντα...)
 
Άμα προφέρεις αμ-φι τότε ενώνεις τα χείλη στο μ.
άμα το προφέρεις αν-φι, τότε ίσως όχι.

Ναι, αλλά αν προφέρεις αν-φι δεν πρόκειται για αλλόφωνο του /μ/. Αν το προφέρεις πολύ γρήγορα, τότε όντως προφέρεις /ν/, γιατί το κλείσιμο των χειλιών σε καθυστερεί.
 

nickel

Administrator
Staff member
Κάποια μέρα θα πρέπει να κάνουμε μια γενική συζήτηση για τα στοιχεία που κάνουν ένα νήμα χρήσιμο και ενδιαφέρον. Και εκείνα που του αλλάζουν τα φώτα, το κάνουν αφόρητα βαρετό και άχρηστο και ίσως διώχνουν και εκείνους που θα μπορούσαν να συμβάλουν ουσιαστικά. Ας σκεφτούμε ποια είναι αυτά τα στοιχεία και σύντομα θα ξεκινήσω το σχετικό νήμα.
 

fern

New member
Ἀγαπητοὶ φίλοι, ὑποστηρίζω τὴν ἱστορικὴ ὀρθογραφία διότι μὲ τὴν χρήση της, κατὰ τὴν μελέτη τοῦ "Ἀνοικτοῦ Ψυχοθεραπευτικοῦ Κέντρου", ἀναπτύσσονται οἱ λειτουργίες μας στὸν ὀπτικοαντιληπτικὸ τομέα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αγαπητέ fern,

Στη Λεξιλογία έχουμε ήδη ασχοληθεί από παλιότερα με αυτό το θέμα (πατήστε εδώ). Ελπίζω να έχετε τη διάθεση να διαβάσετε με αντικειμενικότητα και κριτικό μάτι τα όσα τεκμηριωμένα (και αντίθετα με αυτή τη θεωρία, να το ξέρετε) έχουν γραφτεί εκεί.
 
Και εκτός αυτού είναι παραπλανητική η χρήση του όρου "ιστορική ορθογραφία" από τους οπαδούς του πολυτονικού συστήματος. Και η σημερινή μονοτονική ορθογραφία, ιστορική είναι. Να διευκρινιστεί αυτό για να μην προκαλείται σύγχυση.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και, τέλος πάντων, η μελέτη του Κέντρου είναι μια επιστημονική απάτη που θέλει να υποστηρίξει το πολυτονικό. (Αν οι πολυτονιστές υποστήριζαν όλα αυτά τα χρόνια την τεράστια σημασία των βασικών γνώσεων της οικονομικής επιστήμης, (α) θα ήμουν με το μέρος τους και (β) δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε.) Στο να θυμάσαι την ορθογραφία της μήνυσης χρειάζεσαι φωτογραφική μνήμη. Στο να θυμάσαι πώς γράφεται το παρεμπιπτόντως, πρέπει να κάνεις ετυμολόγηση (παρά + εν + πίπτω). Και για να μη γράφω γράφετε αντί για γράφεται σε περιπτώσεις σαν της προηγούμενης πρότασης, πρέπει να τσιμπιέμαι.
 

fern

New member
Ἀγαπητοί μου συζητητές, χαίρομαι γιὰ τὶς ἀπαντήσεις. Λυπάμαι γιὰ τοὺς χαρακτηρισμούς. Αὐτοπροσδιρίζομαι ὑποστηρικτὴς τοῦ πολυτονικοῦ καὶ ὄχι ὀπαδός του. Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ὑπόδειξη νὰ διαβάσω τὰ ὅσα ἔχουν γραφεῖ στὸ ἱστολόγιο γιὰ τὴν μελέτη τοῦ Τσέγκου. Μέχρι να τὰ διαβάσω δὲν ἀποδέχομαι ὅτι διέπραξε κάποια ἀπάτη. Πρὸς τὸ παρὸν δέχομαι ὅτι ἐρεύνησε ἕνα φαινόμενο καὶ τεκμηρίωσε τὴν ἄποψή του. Οἱ ὑποστηρικτὲς τοῦ μονοτονικοῦ ἔχουν κάνει κάτι ἀντίστοιχο;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ἀγαπητοί μου συζητητές, χαίρομαι γιὰ τὶς ἀπαντήσεις. Λυπάμαι γιὰ τοὺς χαρακτηρισμούς. Αὐτοπροσδιρίζομαι ὑποστηρικτὴς τοῦ πολυτονικοῦ καὶ ὄχι ὀπαδός του. Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ὑπόδειξη νὰ διαβάσω τὰ ὅσα ἔχουν γραφεῖ στὸ ἱστολόγιο γιὰ τὴν μελέτη τοῦ Τσέγκου. Μέχρι να τὰ διαβάσω δὲν ἀποδέχομαι ὅτι διέπραξε κάποια ἀπάτη. Πρὸς τὸ παρὸν δέχομαι ὅτι ἐρεύνησε ἕνα φαινόμενο καὶ τεκμηρίωσε τὴν ἄποψή του. Οἱ ὑποστηρικτὲς τοῦ μονοτονικοῦ ἔχουν κάνει κάτι ἀντίστοιχο;
Αγαπητέ Φερν,
πού ακριβώς βασίζεσαι και δέχεσαι ότι ερεύνησε ένα φαινόμενο και τεκμηρίωσε την άποψή του, όταν δεν έχεις διαβάσει τον αντίλογο; Για να σε διευκολύνω, δες την παρακάτω ανάρτηση του DrMoshe, και διάβασε οπωσδήποτε την κριτική στην οποία παραπέμπει. Θα ανακαλύψεις ότι η «έρευνα» Τσέγκου δεν έχει ακολουθήσει καμία επιστημονική μέθοδο για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, και είναι το ίδιο αξιόπιστη με το να γράψει κανείς μια έρευνα στην οποία να υποστηρίζει ότι το πολυτονικό θεραπεύει την πιτυρίδα.
Ίσως θα ενδιέφερε τους αγαπητούς φίλους η αναλυτική βιβλιοκρισία τής συναδέλφου Λουκίας Ταξιτάρη στον 18ο τόμο τού περιοδικού Γλωσσολογία, που είναι τώρα διαθέσιμη εδώ.
Με συγκροτημένο λόγο διαλύει τις πλάνες και εκθέτει ένα προς ένα τα μεθοδολογικά σφάλματα της έρευνας Τσέγκου, αποδεικνύοντας το σαθρό της θεμέλιο. Το εξαιρετικό της άρθρο τιτλοφορείται «Η εκδίκηση των τόνων ή επιστημονικές ατονίες;»

Ευχαριστώ.
 
Αν διαβάσεις τα όσα έχουν γραφεί, θα δεις ότι ο Τσέγκος δεν τεκμηρίωσε την άποψή του. Το αν πρόκειται για απάτη ή για αυταπάτη δεν μπορώ να το πω, θα υποθέσω το δεύτερο για να του παραχωρήσω το τεκμήριο της αθωότητας, οπωσδήποτε όμως η έρευνα που έκανε δεν τεκμηριώνει αυτό που ισχυρίζεται ότι τεκμηριώνει. Δες τα δεδομένα και κρίνε μόνος σου.

Επιπλέον, η έρευνα του Τσέγκου δεν αφορά το πολυτονικό, αλλά την αρχαία ελληνική. Ακόμη και αν το συμπέρασμά του ήταν σωστό, δεν θα χρησίμευε ως επιχείρημα υπέρ του πολυτονικού (και το συμπέρασμα δεν είναι σωστό, ξαναλέω, διάβασε και κρίνε).

Οι υποστηρικτές του μονοτονικού δεν υποστήριξαν ποτέ ότι η χρήση μονοτονικού έχει κάποιες ιδιαίτερες ευμενείς συνέπειες στην ανάπτυξη, επομένως δεν είχαν λόγο να διεξάγουν καμία έρευνα τέτοιου τύπου.

Έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι εγώ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μὲ τὴν ἱστορικὴ ὀρθογραφία ἔχω παρατηρήσει ὅτι τὸ μυαλό μου δουλεύει περισσότερο, καὶ ἔχω βελτιώσει τὴν ὀρθογραφία μου. Ἂν ἐνδαφέρεται κανεὶς γιὰ τὴν ἐμπειρία μου.
Εγώ λοιπόν θα ήθελα να μας εξηγήσεις, φίλτατε fern, την εμπειρία σου σε σχέση με το πολυτονικό. Σε σχέση με την ιστορική ορθογραφία καταλαβαίνω τι εννοείς και, παρότι είμαι υπέρ της ιστορικής ορθογραφίας και όχι της φωνητικής, με τη φωνητική ορθογραφία δεν θα υπήρχε ορθογραφικό πρόβλημα για κανέναν, αφού όλα θα γράφονταν με μονά σύμφωνα και με ε, ι και ο.
 

SBE

¥
Φερν, το ζήτημα των τόνων λύθηκε εδώ και 30 χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα επί αυτού για τα επόμενα 30 χρόνια όσες μελέτες και να βγουν για τα οφέλη του μονοτονικού στην υγεία και την ευφυΐα. Στα έγγραφα προσωπικής χρήσης είμαστε όλοι ελεύθεροι να γράφουμε όπως θέλουμε. Οπότε ποιο είναι το ζήτημα;

Όσο για την ορθογραφία, οι Ιταλοί έχουν πολύ απλούστερη από τη δική μας. Σχεδόν 100% φωνητική. Και έχουν μόνο έναν τόνο που δεν χρησιμοποιείται σε όλες τις λέξεις. Και η Ιταλία είναι στο G8, έχει βαριά βιομηχανία, έχει περισσότερους νομπελίστες από την Ελλάδα (και σε Νόμπελ επιστημονικά, όχι λογοτεχνίας), έχει κουζίνα, μόδα, σινεμά διεθνώς γνωστά και όλα αυτά τα έχει καταφέρει όχι χάρη στους αδερφούς μας τους Κατωιταλιώτες αλλά παρόλο που έχει να συντηρεί κι αυτούς και τις εγκληματικές οργανώσεις τους. Μπορεί να πούμε ότι η πρόοδός τους οφείλεται στη διδασκαλία αρχαίων στα σχολεία ή πιο σοβαρά, ότι ως μεγαλύτερη χώρα με μεγαλύτερο πληθυσμό είχε ιστορικά περισσότερες δυνατότητες. Αλλά τότε τι θα πούμε για τη Φιλανδία, που έχει φωνητική ορθογραφία στην επίσημη γλώσσα που μιλάει η πλειοψηφία; Kι αυτοί μας ξεπερνάνε.
 
Μα πολυτονικό έτσι κι αλλιώς μαθαίνουμε με τα αρχαία, από το γυμνάσιο. Μπορεί να μην το χρησιμοποιούμε στην ΚΝΕ, αλλά το μαθαίνουμε.
 
Top