Θράσος χωρίς όρια ή αλλιώς: η εκκλησία κάνει έκκληση στους έχοντες

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Παλάβρα, για δες την άλλη πλευρά- επειδή επωφελείσαι που γράφεις στη Λεξιλογία (μη ρωτάς γιατί, επωφελείσαι γιατί αυτό είναι παράδειγμα), προτέινω να φορολογηθείς έξτρα και διαφορετικά από τους άλλους πολίτες. Νόμος Παλάβρας. Θα λέει: Η Παλάβρα θα δίνει όσα προβλέπονται και άλλο ενα 40% (άμα είναι να φτιάχνουμε φανταστικους νόμους, βάζουμε και φανταστικά νούμερα :D), γιατί επωφελείται. :cool:
Ατυχέστατο παράδειγμα. Εδώ μιλάμε για έναν οργανισμό που έχει περιουσία δυσθεώρητου ύψους, την οποία και εκμεταλλεύεται για να την αβγατίζει. Μάλιστα, το φιλανθρωπικό της έργο δεν αντιστοιχεί ούτε στο ένα εκατοστό των όσων κερδίζει από τις εμπορικές και άλλες δραστηριότητές της. Για ποιο λόγο θεωρείς ότι αυτός ο οργανισμός δεν πρέπει να φορολογείται;

Άσε που αν εγώ έβγαζα από τη Λεξιλογία τόσα λεφτά, μάλιστα, να με φορολογήσετε ευχαρίστως. Αλλά δε θα μου βάζεις στο ίδιο καλάθι την Εκκλησία της Ελλάδας με το Χαμόγελο του Παιδιού, ειδάλλως προφανώς τα μαθήματα του σχολείου όντως πήγαν χαμένα.

Συν τοις άλλοις, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια άποψη για το τι αποτελεί στοιχειώδη αρχή και τι όχι. Όσο για αυτά τα διάφορα που λες με τα λεωφορεία, να σου πω ένα ισχύον παράδειγμα:
δικαίωμα δωρεάν σίτισης δεν έχουν οι φοιτητές οι οποίοι έχουν πολύ υψηλό εισόδημα. Το κράτος λοιπόν, επειδή προφανώς δεν έχει λεφτά να τους σιτίζει όλους, αποφάσισε να σιτίζει μόνο αυτούς που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να σιτιστούν από μόνοι τους.

Αν θεωρείς ότι τέτοιου είδους «εξαιρέσεις» αντιβαίνουν στο περί δικαίου αίσθημα που θα πρέπει να έχει μια κοινωνία, προφανώς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ, επομένως δεν έχω σκοπό να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση. Ωστόσο, δεν πρόκειται να σου πω να μη μιλάς ή να πω ότι έχω μείνει άφωνη με τις απόψεις σου-κοινώς, θεωρώ ότι οι χαρακτηρισμοί καλό είναι να λείπουν.
 

Ulkomaalainen

New member
Πρόπερσι κάναμε μια δωρεά ένας σύλλογος που είμαι μέλος, σε ένα μικρό ίδρυμα φιλοξενίας άρρωστων παιδιών. Μας είχαν στείλει τον ισολογισμό τους και λίγο-πολύ αν δεν έβρισκαν λεφτά επειγόντως θα έβαζαν λουκέτο. Χρειάζονταν 75Κ, από τα οποία κατάφεραν τελικά να μαζέψουν 50Κ και να πάρουν μια ανάσα μέχρι την επόμενη. Αν αυτά φορολογούνταν, θα χρειάζονταν 55Κ. Εμείς τους δώσαμε 5Κ, δηλαδή στην ουσία μία δωρεά πάει τελείως χαμένη με τη φορολογία. Εννοείται ότι είμαι κατά της φορολόγησης των δωρεών. [/COLOR]

Συμφωνώ απίστευτα και η συγκεκριμένη φορολόγηση των δωρεών έρχεται να προστεθεί σε κάτι άλλο εξίσου απαράδεκτο. Απ' τον καιρό που βγήκε το ενιαίο εισιτήριο του €1, όσοι έπαιρναν για 1-2 στάσεις, το άφηναν ή το έδιναν χέρι με χέρι ο ένας σε άλλον για να μην πάει χαμένο. Το έκανα και το κάνω.

Βγαίνει ευφυέστατο φιρμάνι που λέει ότι καθιερώνεται πρόστιμο. Δεν το'χω πληρώσει, μάστορα, το εισιτήριο; Δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια; Ε, για όσο θα ισχύει θα το κάνω ό,τι μου καπνίσει, με ποιο δικαίωμα με αναγκάζεις να το πετάξω;

Τώρα θες να κάνεις μια δωρεά στην εκκλησία, γιατί πιστεύεις βρε αδερφέ και γιατί έτσι σου κάνει κέφι. Καθένας με τις αντιλήψεις του και μαγκιά του. Με ποιο δικαίωμα να φορολογήσεις τη δωρεά ΜΟΥ; Σου φαίνομαι για επιχείρηση που θα πάει να το δηλώσει στην εφορία για να έχει φοροαπαλλαγή ή μήπως θα βγάλω διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση για να δείξω ότι έχω κοινωνικό προφίλ και να αποκτήσω περισσότερους πελάτες;

Αν έχεις τα κότσια -γιατί δεν τα'χεις, τα νέα μέτρα το απέδειξαν ότι πάλι οι ίδιοι θα την πληρώσουν- κατάργησε τη φοροαπαλλαγή που απολαμβάνουν οι εταιρείες που "ευεργετούν", να δούμε πόσες από αυτές θα συνεχίσουν να το κάνουν. Όχι απ' τη μία να γεννάς "ευεργέτες με προνόμια" κι απ' την άλλη να φορολογείς τους ιδιώτες που πάνε να κάνουν καλό.

Γιατί αν χτες μου απαγόρευσες να δίνω το εισιτήριο μου (που να σκάσεις θα το δίνω) και σήμερα με φορολογείς όποτε κάνω καλό, αύριο θα μου απαγορεύσεις να δίνω τη μισή μου τυρόπιτα σε κάποιον που πεινάει με πρόσχημα ότι οφείλω να τη φάω εγώ όλη κι αυτός πρέπει να πάρει δική του.

Αλλά ξέρουν πού ποντάρουν. Κουρδίζουν το λαό ν' αντιδρά σε ορισμένα στερεότυπα και του περνούν αυτό που θέλουν, όσο διαφωνούν οι μεν με τους δε.
 

SBE

¥
Παλάβρα, οργανισμός με περιουσία δυσθεώρητου ύψους και προνόμια στην Ελλάδα: ο Ερυθρός Σταυρός.

Επίσης... Δεν είπα να μη φορολογείται η εκκλησία, είπα να φορολογείται όπως οι άλλοι οργανισμοί, να μην υπάρχει πιο αυστηρή μεταχείριση επειδή είναι η εκκλησία. Αν αυτό δε σου αρέσει, κρίμα, γιατί θα διαφωνήσουν μαζί σου όλοι οι νομικοί.

Και κάτι ακόμα, λες δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια άποψη για το τι είναι στοιχειώδης αρχή. Ναι, κι αυτό προσπαθεί να τους μάθει η παιδεία που την έχει διαμορφώσει η κοινωνία. Νομίζω ότι αυτή η φράση σου συνοψίζει ο,τι έλεγα πιο πάνω. Τελικά αντί να γίνει καλύτερος ο μέσος Έλληνας, απλά έμαθε να επιχειρηματολογεί αποτελεσματικότερα υπέρ των δικών του αρχών (όπως την αρχή της φοροδιαφυγής, την αρχή να παίρνει φακελάκι κλπκλπ).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Παλάβρα, οργανισμός με περιουσία δυσθεώρητου ύψους και προνόμια στην Ελλάδα: ο Ερυθρός Σταυρός.
SBE, άλλο νήμα. Άλλο συζητάμε εδώ. Συν τοις άλλοις, ο Ερυθρός Σταυρός δε βγήκε να καταδικάσει τους πλούσιους που δε βοηθάνε τον κόσμο.
Τελικά αντί να γίνει καλύτερος ο μεσος Έλληνας, απλά έμαθε να επιχειρηματολογεί αποτελεσματικότερα υπέρ των δικών του αρχών (όπως την αρχή της φοροδιαφυγής, την αρχή να παίρνει φακελάκι κλπκλπ).
Ωραιότατα. Άλλο νήμα. Εδώ συζητάμε ακριβώς το αντίθετο.
 
Αμβρόσιε, τα τάματα ξαπλώνουν στα κρεββάτια; :eek: Δεν έχω πάει ποτέ μου νοσοκομείο στην Ελλάδα και δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται απίθανο.

Βεβαίως. Μπορώ να σκεφτώ ένα νοσοκομείο, όπου δωμάτιο και κρεβάτι έχουν καταληφθεί μόνιμα από άγιο.
 

daeman

Administrator
Staff member
Ενοικιαστήριο σε 117 ακίνητά της έβαλε η Εκκλησία
Μεζονέτες στη Βουλιαγμένη, δώματα στο Παγκράτι και την Αχαρνών, αλλά και γύρω από την Πλατεία Συντριβανίου - μία εκ των κεντρικών της Θεσσαλονίκης. Διαμερίσματα με πάρκινγκ ή χωρίς, για επαγγελματική στέγη ή κατοικία, άλλα με υπέροχη θέα στην Ακρόπολη, άλλα στον Σαρωνικό, ενώ για τους Θεσσαλονικείς υπάρχουν εκείνα με θέα στον Θερμαϊκό. Επίσης, για όσους προτιμούν τα βόρεια προάστια, υπάρχουν διαμερίσματα και στο Κεφαλάρι. Αυτά περιλαμβάνει η λίστα των ακινήτων που έχει προς εκμίσθωση η Εκκλησία της Ελλάδος. Συνολικά 117 ακίνητα διατίθενται προς εκμίσθωση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν επιπλέον πληροφορίες από το Διαδίκτυο, αφού από χθες στην ιστοσελίδα της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (
www.ekyo.gr) παρουσιάζονται τα προς εκμίσθωση ακίνητα.
[...]
(Καθημερινή, 11-11-11)


Πήραν το μπουγιουρντί της ΔΕΗ ή αυτοί δεν παίρνουνε;


Ζητούν διαχωρισμό των Θρησκευμάτων από την Παιδεία
Μόνο στο Ιράν και την Ελλάδα τα Θρησκεύματα είναι στο ίδιο χαρτοφυλάκιο με την Παιδεία. Αυτό αναφέρουν πανεπιστημιακοί που μετέχουν στη συνδικαλιστική παράταξη της Αριστερής Μεταρρύθμισης, οι οποίοι -εν όψει και της κυβερνητικής αλλαγής- ζητούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις εστιάζοντας στους τομείς της Παιδείας και στις σχέσεις κράτους - εκκλησίας.
[...]

(Καθημερινή, 11-11-11)


Η Θεία Τάξις (Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας) - Αλέκος Μανδήλας
(Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης)


Όλα τα δάχτυλα ίσα δεν είναι
κι όλοι να τρώνε δίκιο δεν είναι
Έτσι το βρήκαμε κι έτσι το πάμε
κι ως να πεθάνουμε, εμείς δεν το κουνάμε

Παπάδες, δάσκαλοι και χωροφυλάκοι
κι όλοι όσοι θέλουμε νόμο και τάξη
Κι όσοι τ' αντίθετο θέλουν να γίνει
είναι απάτριδες, άθρησκοι και κτήνη

Όλα τα δάχτυλα ίσα δεν είναι
κι όλοι να τρώνε δίκιο δεν είναι
Τα κουκιά είναι μετρημένα
κι εκ Θεού κανονισμένα
Έθνος, θρόνος, οικογένεια
και τα δώδεκα ευαγγέλια
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Νομίζω τελικά εξαιρέθηκαν μόνο οι ναοί από το χαράτσι.
 

LostVerse

Member

Το παραπάνω δεν είναι απόλυτα προϊόν φαντασίας του δημιουργού της εικόνας πάντως. Π.χ. αν δεν κάνω λάθος στην Τήνο πολλά κανονικά σπίτια όντως έχουν μίνι-εκκλησίες στις ταράτσες τους και περνούν όντως ως εκκλησιαστικά κτίσματα.

Για την αύξηση στην προστακτική, πάμε εδώ. ;-)

Χμ, πηγαίνετε εδώ καλύτερα. ;-)

«Απεναντίας, τι είναι δόκιμο και τι αδόκιμο αποτελεί προϊόν κοινωνικών στάσεων, πολιτικών διεργασιών ή απόψεων και κρίσεων μελετητών – περίπου όπως τα μουσικά μας γούστα.»
 

daeman

Administrator
Staff member
Ένταξη τώται, να τα γράφομαι ώλει ώπος θαίλοι ω καθίς, μαι τοι δοικεί του έκδοχο, κι αν μας πι κάνεις πός μπουρί να ίνε λάθως, να πουλάμαι μούρι παιρρύ γούστον κε απώψαιον.
 

LostVerse

Member
Ένταξη τώται, να τα γράφομαι ώλει ώπος θαίλοι ω καθίς, μαι τοι δοικεί του έκδοχο, κι αν μας πι κάνεις πός μπουρί να ίνε λάθως, να πουλάμαι μούρι παιρρύ γούστον κε απώψαιον.

Δεν είπα αυτό. Με αδικείς! :)

Αλλά αν τέλος πάντων οι εναλλακτικές σου επιλογές είναι είτε το ένα είτε το άλλο άκρο, μάλλον θα επιλέξω... την μοναξιά :p
 
Top